Το ημερολόγιο έγραφε 11 Μάϊου του 1985. Στο γήπεδο «Βάλεϊ Παρέιντ», είχαν συγκεντρωθεί περίπου 11 χιλιάδες φίλαθλοι. Εκείνο το Σάββατο, η Μπράντφορντ υποδέχθηκε την Λίνκολν με το ματς να έχει αποκτήσει τον χαρακτηρισμό της φιέστας, καθώς η Μπράντφορντ γιόρταζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα την άνοδο της στην δεύτερη κατηγορία.
Όμως όλα άλλαξαν μέσα σε μία στιγμή. Με το σκορ στο 0-0 στο 40ο λεπτό της αναμέτρησης, από αναμμένο τσιγάρο, που έπεσε στην ξύλινη κερκίδα, ξέσπασε μεγάλη φωτιά, η οποία μέσα σε ελάχιστα λεπτά (με την βοήθεια του δυνατού ανέμου χρειάστηκαν λιγότερο από τέσσερα), εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το γήπεδο. Απολογισμός ήταν 56 ανθρώπινες ψυχές να βρουν τραγικό θάνατο και να τραυματιστούν τουλάχιστον 256 ακόμη άτομα.
Για αρκετά χρόνια, οι περισσότεροι πίστεψαν την επίσημη εκδοχή της πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. Όχι όμως και ο Μάρτιν Φλέτσερ.
Ο 12χρονος τότε φίλαθλος της Μπράντφορντ κατόρθωσε να σωθεί από τη φωτιά, αλλά ο νεότερος αδελφός του, ο πατέρας, ο παππούς και ο θείος του, δεν τα κατάφεραν. Από τότε ο Φλέτσερ αφιέρωσε τη ζωή του συλλέγοντας στοιχεία για την τραγωδία. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, εξέδωσε το βιβλίο του «Fifty-Six – The Story of the Bradford Fire».
Ο συγγραφέας Μάρτιν Φλέτσερ ισχυρίστηκε στο βιβλίο του, ότι μέσα σε 14 χρόνια, είχαν εκδηλωθεί οκτώ πυρκαγιές σε επιχειρήσεις συμφερόντων του τότε προέδρου της Μπράνφορντ, Στάφορντ Χέγκινμπόθαμ, ο οποίος εισέπραξε μεγάλες αποζημιώσεις (σύμφωνα με στοιχεία πάνω από 27 εκατομμύρια ευρώ) σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις.
Ο Φλέτσερ τόνισε πως ο Χιγκινμπόθαμ (ο οποίος πέθανε το 1995 και δεν διώχθηκε ποτέ για την τραγωδία) ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση εκείνη την εποχή και χρειαζόταν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, για να κάνει στο γήπεδο της απαραίτητες ανακαινίσεις λόγω της ανόδου στην ανώτερη κατηγορία.
Η έρευνα που ακολούθησε την καταστροφή κατέληξε στην αλλαγή της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ασφάλειας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Απαγορεύθηκε να κατασκευασθούν νέες ξύλινες κερκίδες, έκλεισαν τα ξύλινα περίπτερα που υπήρχαν σε κερκίδες γηπέδων, ενώ απαγορεύτηκε το κάπνισμα στις ξύλινες εξέδρες που υπήρχαν ακόμη τότε σε αρκετά γήπεδα σε όλες τις κατηγορίες.
Σήμερα συμπληρώθηκαν 36 χρόνια από εκείνη την αιματηρή τραγωδία, όπου 56 αθώες ψυχές «έσβησαν» στο γήπεδο της Μπράντφορντ.
❤️💛 | 56 stars shine brighter than the rest today.
— Bradford City AFC (@officialbantams) May 10, 2021
🙏 | May those tragically lost – on this day 36 years ago – be forever remembered. #BCAFC pic.twitter.com/V3uYQCzIUS
Πηγές: mixanitouxronou.gr, novasports.gr, bradford fc