Αρχική Εκτός συνόρων Μπράντφορντ: Όταν «έσβησαν» 56 ψυχές στο γήπεδο «Βάλεϊ Παρέιντ»

Μπράντφορντ: Όταν «έσβησαν» 56 ψυχές στο γήπεδο «Βάλεϊ Παρέιντ»

0
Πηγή φωτογραφίας: International Business Times
Dodekanisos

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Μάϊου του 1985. Στο γήπεδο «Βάλεϊ Παρέιντ», είχαν συγκεντρωθεί περίπου 11 χιλιάδες φίλαθλοι. Εκείνο το Σάββατο, η Μπράντφορντ υποδέχθηκε την Λίνκολν με το ματς να έχει αποκτήσει τον χαρακτηρισμό της φιέστας, καθώς η Μπράντφορντ γιόρταζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα την άνοδο της στην δεύτερη κατηγορία.

Όμως όλα άλλαξαν μέσα σε μία στιγμή. Με το σκορ στο 0-0 στο 40ο λεπτό της αναμέτρησης, από αναμμένο τσιγάρο, που έπεσε στην ξύλινη κερκίδα, ξέσπασε μεγάλη φωτιά, η οποία μέσα σε ελάχιστα λεπτά (με την βοήθεια του δυνατού ανέμου χρειάστηκαν λιγότερο από τέσσερα), εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το γήπεδο. Απολογισμός ήταν 56 ανθρώπινες ψυχές να βρουν τραγικό θάνατο και να τραυματιστούν τουλάχιστον 256 ακόμη άτομα.

Σκηνή από την φωτιά στο γήπεδο. Πηγή φωτογραφίας: independent.co.uk

Για αρκετά χρόνια, οι περισσότεροι πίστεψαν την επίσημη εκδοχή της πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. Όχι όμως και ο Μάρτιν Φλέτσερ. 

Ο 12χρονος τότε φίλαθλος της Μπράντφορντ κατόρθωσε να σωθεί από τη φωτιά, αλλά ο νεότερος αδελφός του, ο πατέρας, ο παππούς και ο θείος του, δεν τα κατάφεραν. Από τότε ο Φλέτσερ αφιέρωσε τη ζωή του συλλέγοντας στοιχεία για την τραγωδία. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, εξέδωσε το βιβλίο του «Fifty-Six – The Story of the Bradford Fire».

Από τα αριστερά: Ο Έντι Φλέτσερ, Τζον Φλέτσερ, Πίτερ Φλέτσερ και ο Άντριου Φλέτσερ, όλοι μέλη της οικογένειας του Μάρτιν Φλέτσερ, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους στο γήπεδο. Πηγή φωτογραφίας: Guardian sport

Ο συγγραφέας Μάρτιν Φλέτσερ ισχυρίστηκε στο βιβλίο του, ότι μέσα σε 14 χρόνια, είχαν εκδηλωθεί οκτώ πυρκαγιές σε επιχειρήσεις συμφερόντων του τότε προέδρου της Μπράνφορντ, Στάφορντ Χέγκινμπόθαμ, ο οποίος εισέπραξε μεγάλες αποζημιώσεις (σύμφωνα με στοιχεία πάνω από 27 εκατομμύρια ευρώ) σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Μάρτιν Φλέτσερ. Πηγή φωτογραφίας: Guardian sport.

Ο Φλέτσερ τόνισε πως ο Χιγκινμπόθαμ (ο οποίος πέθανε το 1995 και δεν διώχθηκε ποτέ για την τραγωδία) ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση εκείνη την εποχή και χρειαζόταν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, για να κάνει στο γήπεδο της απαραίτητες ανακαινίσεις λόγω της ανόδου στην ανώτερη κατηγορία.

Η έρευνα που ακολούθησε την καταστροφή κατέληξε στην αλλαγή της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ασφάλειας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Απαγορεύθηκε να κατασκευασθούν νέες ξύλινες κερκίδες, έκλεισαν τα ξύλινα περίπτερα που υπήρχαν σε κερκίδες γηπέδων, ενώ απαγορεύτηκε το κάπνισμα στις ξύλινες εξέδρες που υπήρχαν ακόμη τότε σε αρκετά γήπεδα σε όλες τις κατηγορίες.

Μνημείο έξω από το γήπεδο της Μπράντφορντ εις μνήμην των 56 αδικοχαμένων ανθρώπων. Πηγή φωτογραφίας: Bradford FC twitter.

Σήμερα συμπληρώθηκαν 36 χρόνια από εκείνη την αιματηρή τραγωδία, όπου 56 αθώες ψυχές «έσβησαν» στο γήπεδο της Μπράντφορντ.

 

Πηγές: mixanitouxronou.gr, novasports.gr, bradford fc

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments