Αρχική Αθλητικά νέα «Footgate»: Ποδοσφαιρικό σκάνδαλο διαφθοράς στο Βέλγιο

«Footgate»: Ποδοσφαιρικό σκάνδαλο διαφθοράς στο Βέλγιο

0
Dodekanisos

Στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου η υπόθεση «Footgate», η οποία αφορά ποδοσφαιρικό σκάνδαλο διαφθοράς στο Βέλγιο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν αρκετά ΜΜΕ του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Βέλγιο σχεδιάζουν να απαγγέλουν κατηγορίες σε 57 άτομα, συμπεριλαμβανομένων προπονητών ποδοσφαίρου, διαιτητών και ανώτατων αξιωματούχων σε μερικούς από τους πιο διάσημους συλλόγους της χώρας. Άντερλεχτ, Κλαμπ Μπριζ, Σταντάρ Λιέγης, Γάνδη, Γκενκ και Σαρλερουά είναι μερικοί από τους συλλόγους που έχουν εισέλθει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Οι κατηγορίες αφορούν οργανωμένο έγκλημα, με ξέπλυμα χρήματος, οικονομικές απάτες, πλαστογραφίες, δωροδοκίες, φοροδιαφυγή, στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο κ.λπ.

Ο Σέρβος μάνατζερ Dejan Veljkovic. © Photo News

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», η ιστορία άρχισε το 2017 από καταγγελία του Βελγικού ΣΔΟΕ για ύποπτες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Έναν χρόνο αργότερα η έρευνα σημείωσε τεράστια πρόοδο. Αυτό συνέβη όταν ο μάνατζερ ποδοσφαίρου Ντέγιαν Βέλικοβιτς, ο οποίος είχε επαφές με πολλούς από τους κορυφαίους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των Άντερλεχτ, Κλαμπ Μπριζ, Σταντάρ Λιέγης αποφάσισε να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές. Ο Σέρβος συνέδεσε «βαριά» ονόματα του Βελγικού ποδοσφαίρου με σειρά κατηγοριών.

Η Εθνική ομάδα του Βελγίου που κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018. (AP Photo/Petr David Josek)

Τον Οκτώβριο του 2018, έγιναν επιδρομές σε εννέα Βελγικούς συλλόγους, καθώς και σε σπίτια έξι αξιωματούχων, τεσσάρων μάνατζερ και δύο διαιτητών. Το σκάνδαλο αιφνιδίασε σε μεγάλο βαθμό τη χώρα. Ενώ εκείνη την περίοδο η Εθνική ομάδα του Βελγίου προερχόταν από την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία! 

Την δεδομένη στιγμή η λίστα θα πρέπει να εγκριθεί από το κατηγορητήριο, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα στείλει ή όχι αυτούς τους 57 κατηγορούμενους στο δικαστήριο. Επιπλέον, τα ονόματα άλλων 200 ανθρώπων εμφανίζονται σε αυτό το ιδιαίτερα ογκώδες και εκτεταμένο αρχείο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο δρόμος προς την εξάρθρωση των αδικιών και στην αποκάλυψη της αλήθειας είναι ακόμη πολύς.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments