Αρχική Αθλητικά νέα Φιορεντίνα – Γιουβέντους: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Φιορεντίνα – Γιουβέντους: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

0
Dodekanisos

Η Φιορεντίνα με τη Γιουβέντους δεν έχουν κάποια παραδοσιακή τοπικιστική αντιπαλότητα των περισσότερων ντέρμπι ή κάποιο κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο στην ιστορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα μίσος. Μονόπλευρο. Η τάση της Γιουβέντους να αποκτά τους καλύτερους παίκτες των «βιόλα» διαχρονικά έχει δημιουργήσει τεραστίων διαστάσεων έχθρα. 

Η κόντρα των δύο συλλόγων είναι σχετικά πρόσφατη. Ουσιαστικά αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80′, με αφορμή το πρωτάθλημα της σεζόν 1981-82′ και γιγαντώθηκε το 1990. Τότε, στο ποδόσφαιρο της Ιταλίας κυριαρχούσε μία εξέχουσα μορφή που άθελά του θα εξελισσόταν σε «μήλον της έριδος» για τους φιλάθλους της Φιορεντίνα. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο είχε αναδειχθεί σε ηλικία μόλις 23 ετών είδωλο για τους «βιόλα». Ειδικότερα, είχε οδηγήσει την ομάδα της Φλωρεντίας στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, όπου έχασε από την -τυχαίο ή όχι- Γιουβέντους (1-3)! Λίγους μήνες μετά, η «μεγάλη κυρία» από το Τορίνο εκμεταλλεύτηκε τα οικονομικά προβλήματα των αντιπάλων της και με ποσό ρεκόρ για την εποχή (οκτώ εκατομμύρια λίρες) έντυσε στα «μπιανκονέρι» τον Μπάτζιο. Η πανέμορφη πόλη της Τοσκάνης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με εξοργισμένους φιλάθλους της Φιορεντίνα να «τα κάνουν γης Μαδιάμ».

Όπως και να το δει κάποιος η Γιουβέντους έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο brand name τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων Ιταλίας. Ο Μπάτζιο έκανε την αρχή. Αργότερα ακολούθησαν και άλλοι το δρομολόγιό του. Το 2009 ήταν ο Φελίπε Μέλο, το 2015 ήταν οι Κουαδράδο και Νέτο, το 2017 ο Μπερναρντέσκι, το 2020 ο Κιέζα. Ό,τι καλύτερο είχαν να επιδείξουν οι «βιόλα», το έχει «αρπάξει» η Γιουβέντους.

Vecchia Signora 1897 / Facebook

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες. Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς είναι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που κάνει το δρομολόγιο Φλωρεντία – Τορίνο. Το αντίτιμο «έκλεισε» στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Η Φιορεντίνα είχε αποκτήσει τον Σέρβο επιθετικό στα 18 του από την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Πέρυσι ο Βλάχοβιτς άρχισε να δείχνει την αξία του, σκοράροντας 21 γκολ. Φέτος, σε μισή σεζόν έχει ήδη φτάσει τα 20. Το συμβόλαιό του αναμενόταν να εκπνεύσει το καλοκαίρι του 2023. Ο 22χρονος αρνήθηκε να το επεκτείνει και κάπως έτσι η Γιουβέντους προκάλεσε ακόμα ένα «βαρύ χτύπημα» στην αντίπαλό της. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments