Αρχική Εκτός συνόρων Το ντέρμπι της Ζυρίχης

Το ντέρμπι της Ζυρίχης

0
Dodekanisos

Όταν ακούς την λέξη Ζυρίχη το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η Ελβετία. Μετά, ακούς Ελβετία και σκέφτεσαι τις πασίγνωστες και γευστικές σοκολάτες, ενδεικτικά όπως είναι η Lindt και η Toblerone. Άλλος μπορεί να αναφέρει τις χιονισμένες Άλπεις. Κάποιος άλλος ίσως σκεφτεί τα ρολόγια, όπως είναι τα Tissot ή Rolex. Αντίθετα ένας λίγο πιο ψαγμένος θα σου πει για τα τυριά.

ΟΙ «ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ» ΤΗΣ ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΕΡΓΑΤΕΣ» ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν θα μας απασχολήσει, παρά μόνο οι δύο τοπικές ομάδες της πόλης. Από την μία η Γκρασχόπερς. Από την άλλη η Ζυρίχη. Πρώτο κοινό (εκτός του ότι είναι στην ίδια πόλη), είναι τα χρώματα τους. Ένα άλλο ότι μοιράζονται το ίδιο γήπεδο. Ακόμα ένα η έχθρα τους για την Βασιλεία. Εδώ η «αγάπη» τελειώνει. Το μοναδικό τοπικό ντέρμπι του ελβετικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ανάμεσα στους «αριστοκράτες» της Γκρασχόπερς και τους «εργάτες» της Ζυρίχης, μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος, σίγουρα όταν ρωτήσεις κάποιον δεν θα σου το αναφέρει καν στα καλύτερα του κόσμου, ωστόσο παραμένει ένα από τα πιο φανατικά ντέρμπι του κόσμου.

ΤΟ «ΧΑΡΝΤΟΥΡΜ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΕΚ

Αρχικά το «Λέτσιγκρουντ» (Letzigrund) δεν ήταν πάντα η έδρα της Γκρασχόπερς. Έδρα της για πολλά χρόνια υπήρξε το στάδιο «Χάρντουρμ» (Hardturm), που είχε κατασκευαστεί το 1927. Εκεί είχαν αγωνιστεί Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (οι δύο τελευταίοι είχαν προκριθεί), όμως το 2007 έκλεισε και δύο χρόνια αργότερα, γκρεμίστηκε.

Συγκεκριμένα στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFΑ το 1974 ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με την Γκρασχόπερς. Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε 2-0 και στη ρεβάνς της «Λεωφόρου» η τότε ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ πέτυχε τη νίκη γοήτρου (2-1) χάρη σε δύο γκολ με ισάριθμες κεφαλιές του Αντώνη Αντωνιάδη.

Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ, είχε βρει απέναντι του την Γκρασχόπερς το 2002, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Είχε πανηγυρίσει την νίκη με 2-1 στην «Τούμπα», ενώ στη ρεβάνς του «Χάρντουρμ» απέσπασε ηρωική ισοπαλία με γκολ στο 90΄ του Δημήτρη Μάρκου και έτσι είχε προκριθεί στην επόμενη φάση.

Τέλος, ήταν καλοκαίρι του 2003, όταν η ΑΕΚ αντιμετώπισε τη Γκρασχόπερς για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ναι μεν ηττήθηκε με 1-0 εκτός έδρας, ωστόσο στη ρεβάνς, που έγινε στη «Λεωφόρο» η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε επικρατήσει 3-1 και είχε περάσει στους ομίλους. Τότε στο ξεκίνημα της καριέρας του, για την Γκρασχόπερς είχε αγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια και των δύο παιχνιδιών ο Μλάντεν Πέτριτς (πέρασε από τον Παναθηναϊκό).

Η ΚΟΙΝΗ ΤΟΥΣ ΕΔΡΑ

Έκτοτε οι «Ακρίδες» δίνουν τους εντός έδρας αγώνες τους στο «Λέτσιγκρουντ» του αιωνίου αντιπάλου, στο οποίο η Ζυρίχη αγωνίζεται από τότε που αυτό φτιάχτηκε (1925). Το 2005 κατεδαφίστηκε και απέκτησε την σημερινή του μορφή το 2007. Τα αγωνιστικά εγκαίνια του αναπλασμένου γηπέδου έλαβαν χώρα με ένα εμφατικό 4-0 της Ζυρίχης επί της Γκρασχόπερς, παρουσία 25.200 θεατών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟ 2003

Το τελευταίο πρωτάθλημα της Γκρασχόπερς ήταν πίσω στο μακρινό 2003, τότε που η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς της είχαν κόψει τον δρόμο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Και αν έχει να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλήματος 17 χρόνια και ο οποίος είχε γίνει υπόθεση της Βασιλείας με οκτώ σερί πρωταθλήματα (2010 μέχρι 2017) και τα τελευταία τρία στη σειρά χρόνια της Γιανγκ Μπόις (2018, 2019, 2020), οι «Ακρίδες», εξακολουθούν να προπορεύονται στα πρωταθλήματα Ελβετίας με 26 (κανονικά 27, αλλά ο τίτλος θεωρήθηκε ανεπίσημος), ακολουθεί με 20 η Βασιλεία, 17 η άλλοτε κραταιά Σερβέτ (τελευταίο το 1999), η Γιανγκ Μπόις με 14 και με 12 η Ζυρίχη, αλλά το τελευταίο της το 2009.

«ΑΚΔΡΙΔΕΣ»

Η προέλευση του ονόματος Γκρασχόπερ (ακρίδα) είναι άγνωστη πως προέκυψε, ωστόσο η επικρατέστερη εξήγηση παραπέμπει στο γρήγορο παιχνίδι και τους ζωηρούς πανηγυρισμούς που χαρακτήριζαν τους ποδοσφαιριστές κατά την ίδρυση του συλλόγου, 134 χρόνια πριν.
Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Σεπτεμβρίου του 1886, όταν μία παρέα Άγγλων φοιτητών από το Μάντσεστερ, κολλημένοι με την μπάλα μάζεψαν 20 ελβετικά φράγκα, αγόρασαν μία φανέλα με μπλε και άσπρες ρίγες (όπως της Μπλάκμπερν), ίδρυσαν την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης και της έδωσαν τα χρώματα των τρεις φορές πρωταθλητών Αγγλίας (πιο πρόσφατη το 1994/95), αυτά των «ρόδων».

Ο ΓΚΑΜΠΕΡ ΚΑΙ Η ΜΠΑΡΣΕΛΟΝΑ

Τέσσερις μήνες μετά από την διεξαγωγή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και δέκα χρόνια μετά τη «γέννηση» της Γκρασχόπερς, το 1896, πρώην μέλη των Τούρικουμ Βικτόρια και Εξέλσιορ Ζυρίχης δημιούργησαν την ομάδα που έφερε απλά το όνομα της πόλης, δηλαδή Ζυρίχη.
Ένα από τα ιδρυτικά μέλη τότε, ήταν ο 19χρονος τέως αρχηγός της Βασιλείας Χανς (Γιόαν) Γκάμπερ, ο οποίος έπαιξε άμεσα ποδόσφαιρο στον νεοσύστατο σύλλογο, πριν τον απορροφήσει αρχικά η λογιστική την επόμενη χρονιά (1887) στη Λυών και στη συνέχεια το εμπόριο ζάχαρης την μεθεπόμενη στην Αφρική.

Ανάμεσα στους δύο αυτούς προορισμούς, ο Ελβετός ποδοσφαιριστής , τενίστας, ποδηλάτης και γκολφέρ, το 1899, επισκέφτηκε τον θείο του στη Βαρκελώνη, εκεί όπου τελικά ερωτεύτηκε πάρα πολύ τον πολιτισμό της Καταλονίας και άλλαξε το όνομά του σε Γιόαν της Καταλανικής βερσιόν. Μέσα από την εφημερίδα που αρθρογράφησε, ο νεαρός αυτός άθελα του, πρότεινε την δημιουργία ενός ακόμα ποδοσφαιρικού συλλόγου και κάπως έτσι χωρίς να το γνωρίζει τότε, συνέβαλε στην δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Το όνομα αυτού Μπαρσελόνα, στην οποία ο Γκάμπερ εκτός από ιδρυτής, υπήρξε παίκτης και πρόεδρος, προτού πέσει σε κατάθλιψη και αυτοκτονήσει από τούτο τον μάταιο κόσμο στα 52 του χρόνια.

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Την σήμερον ημέρα, η Γκρασχόπερς, βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία της Ελβετίας, καθώς εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, υποβιβάστηκε το 2019 για δεύτερη φορά μετά από 68 χρόνια. Αντίθετα η Ζυρίχη είχε υποβιβαστεί επίσης στη δεύτερη κατηγορία το 2016 σε μία άκρως προβληματική χρονιά για τον σύλλογο. Ωστόσο επέστρεψε άμεσα την επόμενη χρονιά ως πρωταθλήτρια και το 2018 τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Τον Μάιο του 2018 κέρδισε 2-1 την Γιανγκ Μπόις και κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ελβετίας.

ΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Στα μεταξύ τους ντέρμπι, επικεφαλής είναι η Γκρασχόπερς, καθώς σε 135 παιχνίδια οι «Ακρίδες» έχουν 58 νίκες, έναντι 44 της Ζυρίχης, ενώ 33 ματς έχουν λήξει με ισοπαλία.
Η πρώτη τους συνάντηση ήταν το 1976 και έληξε 2-2. Τελευταίο μεταξύ τους ματς τον Απρίλη του 2019, που τελείωσε 1-1.

Η μεγαλύτερη νίκη ανήκει στην Ζυρίχη και είναι το 6-0 που πέτυχε το 2011 για το πρωτάθλημα.
Να σημειωθεί πως το 2011 και με το σκορ 2-1 υπέρ της Γκρασχόπερς, ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει το ματς, καθώς είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί της Ζυρίχης. Οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας, είχαν προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις, και μάλιστα είχαν υπάρξει έξι τραυματίες. Εκείνη η μέρα έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Ελβετίας ως «H ντροπή ή ο εξευτελισμός της Ζυρίχης».

Οι τίτλοι

Γκρασχόπερς
27 πρωταθλήματα
19 κύπελλα
Δύο Λιγκ Καπ
Ένα Σούπερ Καπ

Ζυρίχη
12 πρωταθλήματα
10 κύπελλα
Ένα Λιγκ Καπ

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments