Αρχική Τοπικό Δωδεκανήσου Α' Δωδεκανήσου «Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της ζωής»!

«Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της ζωής»!

0
Dodekanisos

Ο Δημήτρης Χρυσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ρόδο. Μετά το λύκειο σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και αργότερα φοίτησε σε σχολή της ΕΠΟ και απέκτησε το δίπλωμα προπονητή UEFA B΄. Τα τελευταία χρόνια είναι προπονητής στην Δόξα Καρδάμαινας με την οποία κάνει αξιόλογη παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Δωδεκανήσου και θεωρείται από τους ανερχόμενους προπονητές στον νομό μας.

ΕΡ. Δημήτρη είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά( σύνολο 5) που βρίσκεσαι στο τιμόνι της Δόξας Καρδάμαινας και την οδηγείς σε καλά μονοπάτια. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και ποια υποστήριξη υπάρχει από το χωριό;
ΑΠ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο μυστικό ή κάποια ιδιαίτερη συνταγή η οποία οδηγεί την ομάδα να κάνει κάποια βήματα μπροστά. Απλά είναι η διάθεση των παιδιών να ξεκολλήσουν από την μιζέρια της Β΄ κατηγορίας του ομίλου των νησιών του Βορείου συγκροτήματος, όπου διεξάγεται ένα πρωτάθλημα με περιορισμένες δυνατότητες, λίγες αγωνιστικές και καθόλου περιθώρια εξέλιξης για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Οπότε θεωρώ ότι ήταν δική τους επιθυμία να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην Α΄ κατηγορία, στην μεγάλη κατηγορία της Δωδεκανήσου, να μπορέσουν να αποκτήσουν παραστάσεις και να δείξουν την ποιότητα τους ότι έχουν περιθώρια εξέλιξης. Αυτή και μόνο η επιθυμία των παικτών ήτανε το έναυσμα για να μπορέσει η Καρδάμαινα να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να δηλώσει ξανά παρών στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Δωδεκανήσου.

“Μέχρι στιγμής η ομάδας μας έχει καλή εικόνα στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας”, είπε στο news12 ο Δημήτρης Χρυσόπουλος

ΕΡ. Η φετινή πορεία γίνεται μέσα από αρκετές αντιξοότητες θα έλεγα, ωστόσο η ομάδα καταφέρνει να βρίσκεται σε θέση που δείχνει ότι θα παραμείνει στην κατηγορία;
ΑΠ. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο είναι κακό ποιοτικά. Έχει ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν πάρα πολλά αγωνιστικά και μη προβλήματα και αυτό δίνει την δυνατότητα σε σύνολα με πολύ χαμηλό «μπάτζετ», όπως είμαστε εμείς, με περιορισμένες δυνατότητες και μέσα από αντιξοότητες να μπορέσουν να παρουσιάσουν κάποιο έργο που τουλάχιστον είναι καλύτερο από το έργο που γίνεται σε κάποιες άλλες ομάδες, πιθανότατα γιατί αντιμετωπίζουν κάποια παραπάνω προβλήματα.
Δεν θέλω να εκμηδενίσω την δική μας προσπάθεια. Σίγουρα έχουμε παιδιά με ποιότητα, παιδιά με πάθος και αγάπη για το ποδόσφαιρο, έχουν δυνατότητες και γι’ αυτό στέκονται με αρκετά καλή εικόνα σε όλο το πρωτάθλημα στην μέση της βαθμολογίας. Η ζώνη δεν είναι μακριά από μας, η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται. Ξέρουμε τις δυνατότητες μας, ξέρουμε τα προβλήματα που έχουμε και θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτά να βγούμε πιο δυνατοί στην συνέχεια του πρωταθλήματος για να τελειώσουμε την σεζόν με ψηλά το κεφάλι και παραμένοντας στην κατηγορία για το επόμενη πρωτάθλημα.

ΕΡ. Το γεγονός ότι εδώ και κάτι χρόνια έχει τοποθετηθεί συνθετικός χλοοτάπητας στο γήπεδο σας, έχει βοηθήσει στην προσέλκυση μικρών παιδιών;
ΑΠ. Δυστυχώς ή ευτυχώς η προτεραιότητα του πολίτη και κατά συνέπεια και των παιδιών του, έχει αλλάξει. Παλαιότερα το ποδόσφαιρο, ακόμα όταν έπαιζα και εγώ, ήτανε διέξοδος, διασκέδαση, πάθος, η στιγμή μας στον ελεύθερο χρόνο να παίξουμε μπάλα ακόμα και στις αλάνες. Τώρα ενώ παρέχονται διαφορετικές συνθήκες πολύ καλύτερες, τα παιδιά μένουν μακριά από τον αθλητισμό και σε αυτό φταίνε και οι ομάδες που δεν παρέχουν τα απαραίτητα κίνητρα για να γυρίσουν στα γήπεδα. Όμως φταίει και το παιδί και ο γονιός καθώς έχουν βάλει άλλες προτεραιότητες όπως είναι το διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές συσκευές, διαφορετικοί τρόποι διασκέδασης το ίντερνετ, ο καφές, το αλκοόλ και διάφορα άλλα, κρατάνε τα παιδιά μακριά. Δίνουμε μάχη για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε αυτά τα λίγα παιδιά που είναι κοντά στην δική μας οικογένεια για να κερδίσουμε ακόμα περισσότερα και να μπορέσουμε να συντηρήσουμε μια ομάδα η οποία στο 80% του συνόλου της αποτελείται από παίκτες ντόπιους και από παιδιά που ανήκουν στο χωριό.

ΕΡ. Η τοπική κοινωνία συμπάσχει, υποστηρίζει, έρχεται στο γήπεδο να δει την ομάδα που εκπροσωπεί το χωριό στην Α΄ κατηγορία;
ΑΠ. Δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο από την τοπική κοινωνία, όσο αφορά την υποστήριξη, γιατί χωρίς την δική της στήριξη δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει τίποτα από αυτά τα λίγα που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια. Ο βασικός αιμοδότης οικονομικά της Δόξας είναι η τοπική κοινωνία της Καρδάμαινας, η οποία έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ομάδας. Τώρα σε ότι αφορά τη στήριξη με βάση την παρουσία του κόσμου στο γήπεδο, σίγουρα η Δόξα δεν αποτελεί προτεραιότητα για πάρα πολλούς. Έχει λίγους πιστούς φίλους, θέλουμε να τους κάνουμε περισσότερους. Τα προηγούμενα χρόνια εμείς είχαμε ένα μεγάλο μειονέκτημα καθώς αγωνιζόμασταν μακριά από το γήπεδο μας τουλάχιστον για μια 5ετια.
Αυτό δημιούργησε μια απομάκρυνση στην σχέσης της ομάδας με τον κόσμο, κάτι το οποίο προσπαθήσαμε πέρυσι, με βάση τον πρωταθλητισμό, να το αλλάξουμε, το διαφοροποιήσαμε αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο να κάνουμε ένα ολόκληρο χωριό να ζει και να αναπνέει για τον αγώνα της Κυριακής.

ΕΡ. Συνολικά το ποδόσφαιρο της Κω, ποιοτικά συγκρίνεται με την Ρόδο;
ΑΠ. Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, όσο αφορά την προσέγγιση που έχει η ποδοσφαιρική κοινωνία της Ρόδου προς το άθλημα και η αντίστοιχη της Κω. Στην Ρόδο υπάρχει ένα «σταρ σύστεμ» το ποίο αναδεικνύει προσωπικότητες και ποδοσφαιριστές όχι μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και γύρω από αυτό, και αυτό αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για τον ποδοσφαιριστή να προχωρήσει ακόμα και σε ατομικές προπονήσεις, γυμναστήριο, προσωπική βελτίωση για να μπορέσει να τον γράψει ένα «σάιτ» ή να τον χαιρετήσει κάποιος ακόμα και σε μια καφετέρια, όταν θα βγει έξω το βράδυ.
Είναι κάτι το οποίο δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει στην κοινωνία της Κω. Τα πράγματα είναι πιο απλά, το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί τόσο μεγάλη προτεραιότητα της προσωπικής ζωής του καθενός. Είναι καθαρά ένα δευτερεύον πράγμα στην ζωή του και μοιραία αυτό αποθαρρύνει τα παιδιά από το να προσπαθήσουν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Σίγουρα δεν υπάρχει η ομάδα η οποία θα αποτελέσει το έξτρα κίνητρο για τα παιδιά. Ακόμα κι αν ο Διαγόρας, ο Ιάλυσος, η Ρόδος βρίσκονται σε χαμηλότερες κατηγορίες, έχουν μια βαρύτητα σαν φανέλα που δίνουν το κίνητρο στα παιδιά να θέλουν να παίξουν εκεί, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω.
Πρέπει να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο και στην Κω όπου έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα, αξίες και ονόματα ομάδων με ιστορία όπως είναι ο Ανταγόρας, η Α.Ε. ΚΩ αλλά και ο Α.Ο. Δικαίου που είχε μια εξαιρετική πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα πρέπει να ενισχυθούν, πρέπει να ξαναγίνουν πρότυπα για να μπορέσουν τα παιδιά που αγωνίζονται στα χωριά και τα παιδιά των μικρότερων ομάδων, να έχουν ένα δέλεαρ, να δώσουν το κάτι παραπάνω, να αφιερώσουν προσωπικό χρόνο, να κάνουν θυσίες για να μπορέσουν να πετύχουν σε ένα χώρο τον οποίο θεωρητικά και μη αγαπάνε.

ΕΡ. Το νησί της Κω, το νησί του Ιπποκράτη μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα και να την συντηρήσει σε Εθνικές κατηγορίες; Το αντέχει;
ΑΠ. Έχει αποδείξει στο παρελθόν η κοινωνία της Κω με βάση την πορεία που είχαν κάνει ομάδες τα προηγούμενα χρόνια όπως η Α.Ε. Κω, ο Ανταγόρας και το Δίκαιο, ότι μπορεί να διαθέσει χρόνο και χρήμα σε προσωπικό και συνολικό επίπεδο για να μπορέσει μια ομάδα να πετύχει τον στόχο της. Ωστόσο θα χρειαστεί μεθοδικότητα, θα χρειαστεί να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. Το κάθε ευρώ που θα μαζεύουν, γιατί πλέον είναι πολύτιμο για κάθε σπίτι, για κάθε οικογένεια, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Θα πρέπει ο χορηγός ή ο φίλαθλος που δίνει έστω κι ένα ευρώ από την τσέπη του να ξέρει ότι αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε πεταμένα αλλά θα πάνε σε στέρεες βάσεις, δεν θα είναι δηλαδή για μια πρόσκαιρη επιτυχία.
Πρέπει να ανακατευτούν με το άθλημα άνθρωποι οι οποίοι έχουν γνώση, έχουν εμπειρία και πάνω από όλα έχουν δίψα για καθαρό ποδόσφαιρο. Πρέπει να έχουν όραμα, να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως είπα πριν, και να προσέξουν την προσπάθεια που θα ξεκινήσουν να την στηρίξουν σε στέρεες βάσεις και όχι στο πρόσκαιρο. Νομίζω υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει η ποιότητα των παικτών και υπάρχει η προπονητική ικανότητα από ανθρώπους που υπήρχαν στον χώρο. Θα μιλήσω και με ονόματα, δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, όπως είναι ο Γιάννης Μανούσογλου, ένας εξαιρετικός προπονητής με μεγάλη εμπειρία και παραγωγικότητα στις Ακαδημίες του. Υπάρχουν όμως και προπονητές που έρχονται από πίσω όπως είναι ο Στάθης Γκουντελίτσας που κάνει μια εξαιρετική πορεία στον Π.Α.Ο. Κω, άρα λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε πόστο. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές, υπάρχουν παράγοντες, όμως το θέμα είναι ποιος και πως θα προσπαθήσει να δέσει αυτή την μαγιά, να κάνει τις σωστές επιλογές και να επιλέξει την ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει. Δεν χρειάζονται νέες ομάδες, επειδή πολλά ακούγονται, δεν χρειάζονται συγχωνεύσεις, δεν χρειάζονται ενώσεις. Χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ομάδα η οποία θα έχει στόχο τον πρωταθλητισμό.
Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες ομάδες κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν, ότι με βάση την προσωπική τους προβολή και την προσπάθεια που θα κάνουν για να ανταπεξέλθουν στις κατηγορίες τους αλλά και να κάνουν το βήμα παραπάνω, να αποτελούν δορυφόρους αυτής της ομάδας και αιμοδότες ποδοσφαιρικά δίνοντας παίκτες, οι οποίοι θα έχουν ποδοσφαιρική παιδεία και ποδοσφαιρικές ικανότητες για να στηριχθεί μια μεγάλη ομάδα του νησιού.

ΕΡ. Ένα μήνυμα για τα μικρά παιδιά που τώρα ξεκινούν το ποδόσφαιρο;
ΑΠ. Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της ζωής. Θα φας τις «σφαλιάρες» σου, θα έχεις το χάδι σου και θα έχεις καλές και κακές στιγμές. Όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσουν, ο προπονητής είναι ουσιαστικά ένας δεύτερος πατέρας. Οι οδηγίες του, οι εντολές του έχουνε σκοπό μόνο να σε κάνουν καλύτερο. Υπάρχει η αδικία αλλά υπάρχει και η επιβράβευση, αυτή είναι άλλωστε και η ζωή. Πρέπει να μάθεις να μην σκύβεις το κεφάλι αλλά να προσπαθείς παραπάνω, αυτό είναι και το ποδόσφαιρο. Σίγουρα έχει δυσκολίες, σίγουρα κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά όταν φτάσουν σε κάποια ηλικία να αγωνίζονται, δεν θα έχουν τον χρόνο συμμετοχής που θέλουν αλλά θα πρέπει μέσα από αυτή την διαδικασία να αποκτήσουν μεγαλύτερο πείσμα, γιατί έτσι θα είναι και στην ζωή. Δεν πρέπει να σκύβεις ποτέ το κεφάλι, πρέπει να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος και νομίζω ότι όποιος δουλεύει στο τέλος ανταμείβεται. Άρα, το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, μεθοδικότητα, όρεξη για δουλειά και σίγουρα όσοι έχουν αυτά τα τρία στοιχεία θα μπορέσουν να πετύχουν σε ένα χώρο τον αγαπούν ή ονειρεύονται να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Ηλίας Λοίζος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments