Αρχική Εκδηλώσεις Την Κυριακή η γιορτή ελιάς στα Λάερμα

Την Κυριακή η γιορτή ελιάς στα Λάερμα

0
Dodekanisos

Ο Σύλλογος Γυναικών Λαέρμων «Άης Γιώργης» συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη στήριξη του Α.Γ.Σ. «Πολύστρατος Λαέρμων», του Δήμου Ρόδου, του Δ.Ο.Π.Α.Ρ., της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου και του Κέντρου Δικύκλου Motomike, την 8η Γιορτή Ελιάς στα Λάερμα.

Λάερμα, ένα χωριό κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικό, με μακρά παράδοση στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων και στην παραγωγή ελαιολάδου. Η ελιά αποτελούσε, ανέκαθεν, τη βασική γεωργική δραστηριότητα των ανθρώπων του χωριού και είναι το στήριγμα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Στα Λάερμα βρίσκονται και οι παλαιότερεοι και ορεινότεροι ελαιώνες του νησιού μας. Σύμβολο ειρήνης, ελπίδας, ευημερίας και καρποφορίας, η ελιά και η καλλιέργεια της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική γη και παράδοση. Ο καρπός της θεωρήθηκε από τους αρχαίους χρόνους ευλογημένος. Πολλοί θρύλοι, παραδόσεις και θρησκευτικές τελετές στηρίχτηκαν πάνω του. Ελιά η παιδοτρόφα, κατά τον Σοφοκλή! Αναφέρεται και στη χριστιανική παράδοση ως το πρώτο δέντρο που αναδύθηκε μετά τον κατακλυσμό του Νώε. Σήμερα, θεωρείται ένα σύγχρονο ελιξήριο μακροζωίας και το ελαιόλαδο το βασικότερο και πολυτιμότερο συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
Η 8η Γιορτή Ελιάς θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από όλο το νησί της Ρόδου, και συγκεκριμένα συγκροτήματα από τα Λάερμα, τη Λάρδο, το Ασκληπειό, τη Λίνδο και τον Έμπωνα, και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής με την ορχήστρα του Στέφανου Θαρρενού. Παράλληλα οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευθούν από τα “ελιόσπιτα” των συλλόγων από τα Λάερμα, τη Λίνδο, τα Πλατάνια, τη Λάρδο και το Ασκληπειό παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, ενώ περίπτερα θα διατηρούν και η Ι.Μ. Θάρρι και ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ».

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, τον Ο.Τ.Ε.Κ. Ρόδου – Σχολή Τουριστικών Επαγγελάτων, το Σύλλογο Ορεινού Φεστιβάλ Μουσικής, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ., την εταιρεία G.R.S. και όλες τις γυναίκες των Λαέρμων για τη βοήθειά τους στην προετοιμασία των εδεσμάτων. Η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, με την ευκαιρία της 8ης Γιορτής Ελιάς, εντάσσεται και στις δράσεις της “Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 2019”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments