Αρχική Υγεία - Διατροφή - Άσκηση & Ευεξία Ολική αρθροπλαστική γόνατος –Γρηγορότερη ίαση μέσω της άσκησης

Ολική αρθροπλαστική γόνατος –Γρηγορότερη ίαση μέσω της άσκησης

0
Dodekanisos

Μετά από οποιαδήποτε μεγάλη χειρουργική επέμβαση, όπως η ολική αρθροπλαστική γόνατοςhttps://www.grigoriosavramidis.gr/ ένα από τα κύρια μέλημα του ασθενούς είναι η ανάκτηση της λειτουργικότητας και της κινητικότητας του. Η άσκηση έχει αποδειχθεί  ότι είναι ευεργετική για την επούλωση των πληγών και επίσης για την πληρέστερη και ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας. Η άσκηση επιτυγχάνει αυτά τα αποτελέσματα μέσω πολλών διαφορετικών μεθόδων. Ορισμένες πρόσφατες μελέτες, που έχουν γραφτεί σε ιατρικά περιοδικά, παρέχουν υποδείξεις για όποιον επιθυμεί να έχει θετική επίδραση στη δική του αποκατάσταση μετά την επέμβαση.

Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα σχεδόν όλων των μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων είναι η μειωμένη λειτουργικότητα και κινητικότητα. Αυτή η κατάσταση αυξάνει αμέσως το επίπεδο άγχους του ασθενούς που νιώθει περιορισμένος και δεν μπορεί να παράσχει πλήρη φροντίδα στον εαυτό του. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του στρες.

Μια αναφορά του 2005 στο Journals of Gerontology περιγράφει μια μελέτη σχετικά με την άσκηση και τη θεραπεία μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων που ολοκληρώθηκε με μερικά εκπληκτικά ευρήματα. Η μελέτη ακολούθησε τα αποτελέσματα 28 ενηλίκων, με μέση ηλικία τα 61, που δεν είχαν ασκηθεί τους προηγούμενους 6 μήνες. Η μισή ομάδα ξεκίνησε με ένα πρόγραμμα 75 λεπτών άσκησης για τρεις φορές την εβδομάδα. Οι άλλοι μισοί δεν έκαναν τίποτα άλλο από την κανονική τους ρουτίνα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες άσκησης, όλοι οι ενήλικες έλαβαν μικρά τραύματα παρακέντησης στο άνω μέρος των βραχιόνων και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για το ρυθμό επούλωσης. Έκαναν επίσης τεστ αντοχής δύο φορές, στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Τα επίπεδα κορτιζόλης τους μετρήθηκαν πριν και μετά από κάθε stress test.

Όταν έκαναν το stress test πριν από τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν έδειξε αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης μετά το stress test. Η άσκηση συνήθως αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Η ικανότητα παραγωγής κορτιζόλης μειώνεται με την ηλικία. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η κορτιζόλη αυξάνει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός είναι ένας παράγοντας στον συνήθως παρατηρούμενο αυξημένο χρόνο για την επούλωση των πληγών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ότι οι ασκούμενοι θεραπεύονταν γρηγορότερα. Ο χρόνος αυτός ήταν 29 ημέρες αντί για 39 ημέρες για τους μη ασκούμενους. Οι ερευνητές το περίμεναν αυτό. Σκέφτηκαν ότι η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία και ότι αυτό από μόνο του θα βελτίωνε τη ροή των θρεπτικών ουσιών στο σημείο του τραύματος. Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι όταν χορήγησαν τεστ αντοχής στο τέλος της μελέτης, οι ασκούμενοι εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης τυπικό χαρακτηριστικό για τους νεότερους ενήλικες. Αυτή η αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης ήταν ένας δεύτερος μηχανισμός που προώθησε τη βελτίωση της επούλωσης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα άτομα που πρόκειται να υποβληθούνσε χειρουργική επέμβαση, είτε πρόκειται για ολική αρθροπλαστική γόνατος είτε για κάποια άλλη σημαντική επέμβαση;
Είναι απλό. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει με τέσσερις τρόπους.

  1. Θα βοηθήσει πραγματικά στην επιτάχυνση της επούλωσης του τραύματος μέσω της βελτιωμένης κυκλοφορίας και της συνακόλουθης βελτιωμένης ροής θρεπτικών συστατικών στην πληγή σας.
  2. Θα βοηθήσει στην τόνωση της σωστής ρύθμισης των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα σας, η οποία θα βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
  3. Θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του σώματός σας, οδηγώντας σε βελτιωμένη κινητικότητα, ειδικά εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια βοηθητική συσκευή, όπως περιπατητή ή πατερίτσες μετά την επέμβαση.
  4. Και, τέλος, η βελτιωμένη κινητικότητα θα σημαίνει λιγότερο άγχος. Επιπλέον, η άσκηση επιφέρει από μόνη της αποδεδειγμένα μείωση του στρες.Και θυμηθείτε, ακολουθήστε πιστά το πρόγραμμα άσκησής που θα σας υποδείξει ο ορθοπεδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/σας.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments