Αρχική Υγεία - Διατροφή - Άσκηση & Ευεξία “Το 10-15% των αθλητών  θα εμφανίσει επεισόδια οσφυαλγίας”

“Το 10-15% των αθλητών  θα εμφανίσει επεισόδια οσφυαλγίας”

0
Dodekanisos

Μεγάλη ευαισθησία σε πιο συχνά επεισόδια  οσφυαλγίας  και αυχεναλγίας εχει ένα μεγάλο ποσοστότων αθλητών στα περισσότερα αθλήματα σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό! Μάλιστα το 10-15% των αθλητών  θα εμφανίσει επεισόδια οσφυαλγίας , ποσοστό που σε ορισμένες κατηγορίες αθλημάτων αυξάνεται κατακόρυφα ( π.χ το 50% σε αθλητές ενόργανης γυμναστικής και το 86% σε αθλητές ρυθμικής γυμναστικής)!

Ταυτόχρονα  πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία) θα εμφανίσει κατά μέσοόροτο  4,9% των αθλητών και  ανάλογα με το είδος του αθλήματος μπορεί να φτάσει και το 48%!.
«Η μεγαλύτερη αυτή συχνότητα (επεισόδια οσφυαλγίας  και αυχεναλγίας) σε σχέση πάντα με τον γενικό πληθυσμό, οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της εκγύμνασηςαναφέρει  διακεκριμένοςνευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικήςστην κλινικήΛευκός Σταυρός και προσθέτει.

«Το αποτέλεσμα της καταπόνησης κατά την διάρκεια της εκγύμνασης, είναι η εμφάνιση μικροκακώσεων, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να αποκατασταθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων». Σύμφωνα με δεδομένα στατιστικών επιστημονικών μελετών παρά το γεγονός ότι η αποκατάσταση των μικροκακώσεων θέλει χρόνο , πάνω από το 90% των ασθενών αθλητών δεν θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Σημαντική μείωση του χρόνου αποκατάστασης και επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη διενέργεια ενδοτρηματικών επισκληριδίων εκχύσεων.
«Η τεχνική αυτής της μορφής αποκατάστασης γίνεται με τη  χορήγηση αναλγητικού και αντιφλεμονώδουςενέσιμου διαλύματοςστην περιοχή του νεύρου , ο ερεθισμός του οποίου προκαλεί τον πόνο στον αθλητή» εξηγεί ο κύριος Θεολόγου.

Σε μικρό ποσοστό αθλητών, όπως αναφέρουν οι νευροχειρουργοί, που δεν θα υποχωρήσει ο πόνος μετά τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με  ελάχιστα  επεμβατικές μεθόδους. Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η ενδοσκοπική δισκεκτομή και ηαποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων, διασφαλίζει την απολύτως ελάχιστη κάκωση των μυών, των συνδέσμων και των λοιπών ανατομικών στοιχείων της περιοχής.

«Σε περιπτώσεις μεγάλων κακώσεων στην σπονδυλική στήλη, όπου  είναι απαραίτητη η σπονδυλοδεσία , οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές , προσφέρουν γρήγορη αποκατάστασηκαιτη δυνατότητα επιστροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αθλητικές δραστηριότητες» τονίζει ο κύριος Θεολόγου και καταλήγει:
«Μάλιστα ακόμη και σε αυτούς τους αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα σωματικής επαφής, σύγκρουσης ή απευθείας χτυπημάτων με μπάλες, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το βαθμό φόρτισης της σπονδυλικής στήλης».

www.theospine.com .τηλΤηλ. 2130164652, 6946696210

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments