Αρχική Εκδηλώσεις Ο Εορτασμός για την Απελευθέρωση του Καστελλόριζου

Ο Εορτασμός για την Απελευθέρωση του Καστελλόριζου

0
Dodekanisos

«Είσαι από κείνη τη γενιά που αψηφούσε το χιονιά,
ήσουν της θάλασσας θεριό Κυρά μου Δέσποινα της Ρω
ύψωνες σαν παλικάρι της σημαίας το κοντάρι…»

Με τους στίχους αυτούς και με ζωντανή την θύμηση της Κυράς της Ρω, το ακριτικό Καστελλόριζο γιορτάζει την απελευθέρωσή του στις 13 Σεπτεμβρίου 1943 όταν έγινε το πρώτο κομμάτι της Ελληνικής γης που απελευθερώθηκε από τον κατοχικό ζυγό και στους βράχους του Αιγαίου και της Μεσογείου ανέμισε και πάλι η γαλανόλευκη.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη δυνατή και πολυπρόσωπη παρουσία της υπογράμμισε την ξεχωριστή θέση της Μεγίστης στη Δωδεκάνησο και την Ελλάδα. Παρόντες ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ιωάννης Φλεβάρης και Θωμάς Σωτρίλλης καθώς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Μιχάλης Τσουβαλάς.

Ο κ. Φλεβάρης κατέθεσε στεφάνι στο βωμό του αγνώστου στρατιώτη, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Πάνω από το νησί πέταξε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιώντας συνεχείς διελεύσεις, σκορπώντας ενθουσιασμό στους ακρίτες μας. Η δοξολογία τελέστηκε από τον ακούραστο ιερέα του Καστελλόριζου, τον παπά Γιώργη στο μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσία εκπροσώπων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Τις εκδηλώσεις παιάνισε η Στρατιωτική μπάντα και τον εθνικό ύμνο έψαλαν μεγαλόφωνα οι στρατιώτες μας. Άψογο ήταν το τιμητικό άγημα καθώς και οι άντρες των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων που απέσπασαν το θαυμασμό όλων.

Στο λιμάνι της Μεγίστης, βρισκόταν αγκυροβολημένη η ΤΠΚ Βότσης Ρ-72 και το υπερσύγχρονο πλωτό του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος», τα οποία επισκέφτηκαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή της 95ΑΔΤΕ Στρατηγό Νικόλαο Χιονή, τον Υφυπουργό νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Σαμψάκο, Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Μεγίστης, εκπρόσωπους της Ομογένειας και των Καστελλοριζιών της διασποράς και λοιπούς φορείς.

Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος του Δήμου Φυλής που έχει αδελφοποιηθεί από το 1996 με το Καστελλόριζο, το οποίο στηρίζουν και τιμούν.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες επισκέφτηκαν το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τη νησίδα Στρογγυλή με την σπουδαία γαιωστρατηγική σημασία για τη χώρα μας και επισκέφτηκαν το φυλάκιο του νησιού και τους φρουρούς των συνόρων μας.

Ο κ. Σωτρίλλης ανέφερε ότι η πατρίδα πρέπει να παραμείνει μεγάλη και το Καστελλόριζό μας είναι όλη η Ελλάδα.

Ο κ. Φλεβάρης δήλωσε από τη νήσο Μεγίστη ότι «το μέγεθος του νησιού μας είναι μικρό, «Μεγίστη» όμως είναι η αξία του, όσα συμβολίζει και όλα όσα προσφέρει σήμερα στην Ελλάδα που αποτελούν για την πατρίδα μας ανεκτίμητο πλούτο, δύναμη και προοπτική που οφείλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments