Αρχική Αθλητικά νέα Κύπελλο Γαλλίας: Οι ιδιαιτερότητες της καλύτερης διοργάνωσης κυπέλλου!

Κύπελλο Γαλλίας: Οι ιδιαιτερότητες της καλύτερης διοργάνωσης κυπέλλου!

3
Dodekanisos

«Η Ρουμιγί Βαλιέρ απέκλεισε την Τουλούζ (2-0) στα προημιτελικά του κυπέλλου Γαλλίας, υπογράφοντας τον μεγαλύτερο θρίαμβο της ιστορίας της». Αυτό έγραψε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η Γαλλική εφημερίδα L’Équipe με αφορμή την μεγάλη πρόκριση της Ρουμιγί Βαλιέρ. Πρόκειται για μία ομάδα της τέταρτης κατηγορίας που απέκλεισε την Τουλούζ. Η οποία αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία. Και διεκδικεί την άνοδο στην πρώτη.

Δικαίωμα στο κύπελλο Γαλλίας έχουν όλες οι ομάδες!

Το κύπελλο Γαλλίας αποτελεί μία νοκ άουτ διοργάνωση (μονοί αγώνες), η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γαλλίας. Έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1917. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομάδες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές. Και όταν λέμε όλες, εννοούμε όλες. Ειδικότερα, οι ομάδες που συμμετέχουν φτάνουν τις 8.506! Ο τελικός διεξάγεται στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας το «Σταντ ντε Φρανς». Η νικήτρια ομάδα λαμβάνει απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Καθώς και στο Γαλλικό σούπερ καπ.

Στο κύπελλο δηλώνουν συμμετοχή και παράκτιες αποικίες της Γαλλίας

Η διεξαγωγή περιλαμβάνει 14 γύρους. Οι ορισμοί των αναμετρήσεων γίνονται με βάση την περιοχή (δηλαδή τον Δήμο) για δύο λόγους. Ο ένας είναι ο οικονομικός και ο άλλος… μία μικρή ιδιαιτερότητα.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου θεσμού αποτελεί το γεγονός πως η Γαλλία δίνει δικαίωμα συμμετοχής και σε παράκτιες αποικίες της. Οι οποίες βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά! Κάπως έτσι στο κύπελλο δικαίωμα συμμετοχής, έχουν σύλλογοι από την Γουαδελούπη, την Μαρτινίκα, την Γαλλική Γουιάνα, την Ρεουνιόν, την Μαγιότ, την Γαλλική Πολυνησία, τον Άγιο Μαρτίνο, τον Άγιο Βαρθολομαίο, τους Νήσους Αγίου Πέτρου & Μιχαήλ και την Νέα Καληδονία. Από κάθε αποικία δηλώνει συμμετοχή μία ομάδα (κάποιες δηλώνουν και δύο).

Στη συνέχεια διεξάγουν δική τους νοκ άουτ διοργάνωση και ο νικητής του -ας πούμε κυπέλλου αποικιών- συμμετέχει στον έβδομο γύρο του κυπέλλου Γαλλίας. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα από την ενδοχώρα κληρωθεί με σύλλογο από κάποια μακρινή αποικία, η ομοσπονδία καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης τους.

Ακόμα μία ιδιαιτερότητα αποτελεί το γεγονός πως η Γαλλική ομοσπονδία στην προσπάθεια της να κρατήσει ζωντανή την «ρομαντική» αίσθηση της διοργάνωσης, επιβάλλει τη χρήση αριθμών από το 1 έως το 11 στις φανέλες (ως το 18 για τους αναπληρωματικούς).

Κάπως έτσι φαντάζει το ταξίδι για έναν απλό αγώνα κυπέλλου μεσοβδόμαδα, μεταξύ μιας ομάδας της Γαλλίας, κόντρα σε έναν σύλλογο που αποτελεί αποικία της Γαλλίας. Πηγή φωτογραφίας: dailymail 

Γηπεδούχος ορίζεται ο πιο «αδύναμος»

Όσον αφορά την έδρα, ισχύει ο κανόνας του αυτόματου ορισμού έδρας. Αν η κλήρωση υποδείξει δύο ομάδες τις οποίες χωρίζουν δύο κατηγορίες και πάνω, τότε αυτόματα γηπεδούχος ορίζεται η πιο αδύναμη από τις δύο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι όποιες  πιθανότητες πρόκρισης αναλογούν στην «μικρότερη» ομάδα, ενώ το ζευγάρι κατακλύζεται από τον χαρακτηρισμό του αμφίρροπου, όμως ταυτόχρονα ενισχύεται οικονομικά ο πιο αδύναμος σύλλογος εκ των δύο.

Θεωρείται από αρκετούς η καλύτερη διοργάνωση κυπέλλου στον κόσμο

Κάπως έτσι τα τελευταία χρόνια είθισται το Γαλλικό κύπελλο να κρύβει πολλές περισσότερες εκπλήξεις. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται από αρκετούς ως η καλύτερη διοργάνωση κυπέλλου του πλανήτη. Μιλώντας με στοιχεία, το 2000 η ερασιτεχνική Καλαί έφτασε μέχρι τον τελικό στον οποίο ηττήθηκε από τη Ναντ (1-2). Η Γκινγκάμπ κατέκτησε το τρόπαιο δύο φορές. Πρώτη το 2009 όταν νίκησε 2-1 την Ρεν. Η άλλο ήταν το 2014 πάλι κόντρα στη Ρεν (2-0). Το 2018 η Λεζ Ερμπιέ (τότε ομάδας της τρίτης κατηγορίας), έχασε στον τελικό με 0-2 από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Όσον αφορά τις παράκτιες ομάδες, η διοργανώτρια αρχή, επέτρεψε την συμμετοχή τους, την σεζόν 1962-63. Το 1974-75 το Χρυσό Αστέρι από την Μαρτινίκα έφτασε μέχρι την φάση των 64. Τέλος την χρονιά 1988-89 η Geldar από την Γαλλική Γουιάνα έφτασε μέχρι την φάση των 32.

Οι διαμαρτυρίες των «μεγάλων» δημιούργησαν για κάποια χρόνια το λιγκ καπ Γαλλίας 

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να ήταν όλα ρόδινα σε μία τέτοια διοργάνωση. Προφανώς και οι μεγάλες ομάδες δεν είδαν με καλό μάτι το συγκεκριμένο εγχείρημα. Οι διαμαρτυρίες τους ήταν αρκετές στην -ας πούμε ΕΠΟ- της Γαλλίας. Αυτές οι διαμαρτυρίες απέκτησαν «σάρκα & οστά» το 1994 όταν δημιουργήθηκε το λιγκ καπ Γαλλίας. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι επαγγελματικές ομάδες των τριών πρώτων κατηγοριών. Το 2020 η διοργάνωση σταμάτησε εντελώς. Αιτιολογία η έξτρα κούραση, που έφερναν οι αγώνες στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα των Γαλλικών συλλόγων.

Κάθε χρόνο στο κύπελλο Γαλλίας καραδοκούν εκπλήξεις. Παρόλο που τις περισσότερες φορές «χαμογελάει» όπως είναι λογικό η Παρί Σεν Ζερμέν. Ωστόσο, φέτος ήταν η σειρά της Ρουμιγί Βαλιέρ να ζήσει το δικό της όνειρο. Γιατί όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε και στον τίτλο «αυτό είναι το ποδόσφαιρο». Δικαιωματικά απέκτησε λοιπόν ένα ολόκληρο αφιέρωμα-πρωτοσέλιδο στην «L’Équipe». Την κορυφαία Γαλλική εφημερίδα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Για το κύπελλο Γαλλίας, μπορείτε να διαβάσετε περισσότ….  […]

trackback

[…] Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στην μαγεία και τις ιδια…. Μία διοργάνωση η οποία χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως ο καλύτερος θεσμός κυπέλλου στον κόσμο. Τον ισχυρισμό αυτό, ήρθε να επιβεβαιώσει και να δικαιώσει για ακόμα μία φορά ένας σύλλογος από… την Ταϊτή!  […]

trackback

[…] Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στην μαγεία και τις ιδια…. Μία διοργάνωση η οποία χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως ο καλύτερος θεσμός κυπέλλου στον κόσμο. Τον ισχυρισμό αυτό, ήρθε να επιβεβαιώσει και να δικαιώσει για ακόμα μία φορά ένας σύλλογος από… την Ταϊτή!  […]