Αρχική Videos “H ελευθερία του τύπου δέχεται επίθεση σε κάθε γωνιά του πλανήτη”

“H ελευθερία του τύπου δέχεται επίθεση σε κάθε γωνιά του πλανήτη”

0

«Επίθεση σε κάθε γωνιά του πλανήτη δέχεται η ελευθερία του τύπου με δημοσιογράφους να παρενοχλούνται συνεχώς, να φυλακίζονται και να σκοτώνονται», προειδοποίησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Μιλώντας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέδωσε μια κραυγή συγκέντρωσης για τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

«Όλη μας η ελευθερία εξαρτάται από την ελευθερία του Τύπου», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αποκαλώντας την «θεμέλιο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης» και «ζωή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Αλλά σε κάθε γωνιά του κόσμου, η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση», πρόσθεσε ο Γκουτέρες, μιλώντας σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. η UNESCO απένειμε το Παγκόσμιο Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου για το 2023 σε τρεις Ιρανές γυναίκες, δύο δημοσιογράφους και μια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν φυλακιστεί.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα , 55 δημοσιογράφοι και τέσσερις εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους το 2022. «Η αλήθεια απειλείται από την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους, επιδιώκοντας να θολώσει τα όρια μεταξύ γεγονότος και φαντασίας, μεταξύ επιστήμης και συνωμοσίας», είπε ο Γκουτέρες. Οι δημοσιογράφοι, πρόσθεσε, «παρενοχλούνται τακτικά, εκφοβίζονται, κρατούνται και βρίσκονται στις φυλακές».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments