Σε έναν «μαραθώνιο» 38 αγωνιστικών, ο Ερυθρός Αστέρας κατόρθωσε να πανηγυρίσει αήττητος το πρωτάθλημα (35-3-0), συγκεντρώνοντας 108 βαθμούς και αφήνοντας στην δεύτερη θέση και στο -13 την αιώνια αντίπαλο Παρτιζάν. Αυτή η χρονιά θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες σεζόν στην ιστορία του Ερυθρού Αστέρα. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο «ΠΙΚΡΟΣ» ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Ο Ερυθρός Αστέρας άρχισε στραβά την χρονιά του, αλλά την εξέλιξε σε τέλεια. Αρχικά ξεκίνησε το ευρωπαϊκό του ταξίδι μέσα στο κατακαλόκαιρο από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League με όλα τα ματς να είναι νοκ άουτ. Εκεί, εξασφάλισε εύκολη πρόκριση κόντρα στην Europa από το Γιβραλτάρ (εντός έδρας νίκη 5-0). Στον δεύτερο γύρο νίκησε εκτός έδρας (0-1) την Tirana από την Αλβανία. Όμως, στον τρίτο γύρο η Ομόνοια της Κύπρου του έβαλε «φρένο» (1-1 κανονική διάρκεια, 4-2 στα πέναλτι). Πικρός αποκλεισμός αν μη τι άλλο. Τελικά, συνέχισε στο Europa League (play off και μετά όμιλος). Έφτασε μέχρι την φάση των 32, για να αποκλειστεί δύσκολα από την Μίλαν στα εκτός έδρας γκολ! Είχαν φέρει ισοπαλία 2-2 στο «Μαρακανά» της Σερβίας και 1-1 στο «Σαν Σίρο».
ΤΑ ΡΕΚΟΡ
Στο εγχώριο πρωτάθλημα με προπονητή τον 42χρονο Σέρβο Ντέγιαν Στάνκοβιτς (σπουδαία καριέρα σε Ερυθρό Αστέρα, Λάτσιο και Ίντερ), έστησε το δικό του «πάρτι». Συγκεκριμένα, κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα με απολογισμό 35 νίκες και τρεις ισοπαλίες! Συγκέντρωσε 108 βαθμούς (παγκόσμια πρωτιά), σημείωσε 114 γκολ (εθνικό ρεκόρ) και δέχθηκε μόλις 20!Ήταν το 32ο πρωτάθλημα (συμπεριλαμβανομένων και της άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας) και τέταρτο στην σειρά για τον «γίγαντα» της Σερβίας. Ο Στάνκοβιτς βασίστηκε κυρίως σε Σέρβους ποδοσφαιριστές, που σε συνδυασμό με κάποιους έμπειρους ξένους, σκόρπισαν τον τρόμο και τον φόβο στο πρωτάθλημα, καθώς μοιράζαν τριάρες, τεσσάρες, πεντάρες και εξάρες σε κάθε αγώνα!
ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Αρχίζοντας από την θέση του τερματοφύλακα, εκεί αγωνίστηκε ο έμπειρος 33χρονος βραχύσωμος Καναδός Μίλαν Μπόργιαν (32 ματς με 17 απαραβίαστες εστίες).
Στην άμυνα μοιράστηκαν τον χρόνο συμμετοχής νεαροί Σέρβοι. Ο 25χρονος Μίλαν Γκάγιτς (35 ματς, δύο γκολ), ο επίσης 25χρονος Ράντοβαν Πάνκοφ (32 ματς, ένα γκολ), ο 27χρονος Αυστραλός με καταγωγή από την Κροατία Μίλος Ντέγκενεκ (30 ματς), ο 30χρονος Μίλαν Ρόντιτς (28 ματς, ένα γκολ), ο 28χρονος Μάρκο Γκόμπελιτς (26 ματς) και ο 31χρονος Νεμάνια Μιλούνοβιτς (22 ματς, τέσσερα γκολ).
Στο κέντρο, κυριάρχησε ο 27χρονος Μαυροβούνιος (γεννημένος στη Σερβία) Μίρκο Ίβανιτς με 32 ματς (16 γκολ και οκτώ ασίστ). Ο 30χρονος Γκελόρ Κανγκά από την Γκαμπόν πήγε στη Σπάρτα Πράγας και επέστρεψε ελεύθερος, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό (25 ματς πέντε γκολ και επτά ασίστ). Επίσης, ο γνώριμός μας από τον Ολυμπιακό 30χρονος Σέρβος Αλεκσάνταρ Κατάι, έπειτα από την περιπλάνηση του στην Αμερική και το MLS, επέστρεψε ελεύθερος και σε 22 ματς πέτυχε 13 γκολ και μοίρασε επτά ασίστ. Ο νεαρός Σέρβος Νιέγκο Πέτροβιτς είχε γεμάτη σεζόν με 35 ματς και ένα γκολ. Επιπλέον, ο επίσης νεαρός Σέρβος Βέλκο Νίκολιτς είχε συνέβαλε τα μέγιστα με 35 ματς και επτά γκολ. Ο 20χρονος Σέρβος Ζέλικο Γκράβιτς είχε 27 ματς και οκτώ γκολ. Ο 29χρονος Ιταλός Φιλίππο Φάλκο με παρατσούκλι ο «Μέσι από το Σαλέντο», ήρθε με μεταγραφή από την Λέτσε αντί 1,2 εκατομμυρίων, αλλά δεν «έπιασε», καθώς έπαιξε σε μόλις επτά ματς (τρία γκολ). Τέλος, ο έμπειρος 32χρονος Ιβοριανός Σεκού Σανογκό, ήρθε ως ελεύθερος από την Αλ Ιτιχάντ, έπαιξε σε 23 ματς και πέτυχε δύο γκολ.
Στους επιθετικούς, ο 27χρονος Σέρβος Μίλαν Πάβκοβ είχε 24 συμμετοχές (12 γκολ και μία ασίστ), ο 29χρονος Ιταλός Ντιέγκο Φαλτσινέλι αγωνίστηκε με την μορφή δανεισμού από την Μπολόνια και σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του, αυτός ολοκλήρωσε την σεζόν με 21 εμφανίσεις και εννιά γκολ. Ο γνωστός μας από τον Ολυμπιακό Μπεν συνεχίζει να «βγάζει το ψωμί» του στον Ερυθρό. Φέτος τελείωσε με 28 παιχνίδια σκοράροντας 12 γκολ και μοιράζοντας τέσσερις ασίστ.
ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως κατά την μεταγραφική περίοδο, ο Σέρβος τεχνικός ξόδεψε συνολικά 1.45 εκατομμύρια ευρώ για δύο από τους συνολικά οκτώ ποδοσφαιριστές που πήρε. Οι έξι ήρθαν ως ελεύθεροι. Ο Φάλκο κόστισε 1.2 εκατομμύρια ευρώ και ο 27χρονος Αυστριακός εξτρέμ Σρνταν Σπιριντόνοβιτς (πρώην Πανιώνιος), ήρθε από την Πολωνική Πόγκον για 250 χιλιάδες ευρώ. Όμως, δεν έπεισε και πήγε δανεικός στην Τουρκία. Στο μεταξύ παρελθόν αποτέλεσαν παίκτες οι οποίοι είχαν αρκετές συμμετοχές με τον σύλλογο. Ενδεικτικά, ο 24χρονος Αργεντινός μέσος Ματέο Γκαρσία (24 ματς, πέντε γκολ, δύο ασίστ με τον Ερυθρό) έφυγε για 1.3 εκατομμυρίων ευρώ με προορισμό τον Άρη Θεσσαλονίκης. Ο 24χρονος μέσος Μίλος Βούλιτς (27 ματς, τέσσερα γκολ, μία ασίστ) πήγε στην Κροτόνε για 800 χιλιάδες ευρώ. Ο 28χρονος Πορτογάλος επιθετικός Τομανέ (26 ματς, έξι γκολ, τέσσερις ασίστ) κατέληξε στη Σαμσουνσπόρ της Τουρκίας με 600 χιλιάδες ευρώ, ο 30χρονος Σέρβος μέσος Ντούσαν Γιόβανσιτς (27 ματς, ένα γκολ) στη Ριζερσπόρ για 400 χιλιάδες ευρώ και ο 28χρονος Σέρβος μέσος Μπράνκο Γιόβισιτς (12 ματς) για 300 χιλιάδες ευρώ στην Ουράλ της Ρωσίας. Τέλος στη Βοϊβοντίνα μεταπήδησε ως ελεύθερος ο 26χρονος Σέρβος εξτρέμ Βέλικο Σίμιτς (20 ματς, επτά γκολ, τρεις ασίστ). Όλοι αυτοί απέφεραν στο ταμείο του συλλόγου συνολικά 3.40 εκατομμύρια ευρώ. Είχε και κέρδος 1.95 εκατομμύρια ευρώ η ομάδα.
Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΤΑΜΠΛ
Σε αυτό το μίγμα ποδοσφαιριστών βασίστηκε πάνω κάτω ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς πανηγυρίζοντας πανεύκολα το πρωτάθλημα. Ενώ, σε τέσσερις μέρες ίσως ολοκληρώσει την -ήδη- τέλεια χρονιά με το νταμπλ, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσει την Παρτιζάν στον τελικό του κυπέλλου Σερβίας.
It’s ours! 3️⃣2️⃣🏆 #fkcz pic.twitter.com/ep4Sst4ijt
— FK Crvena zvezda in English (@crvenazvezda_en) May 19, 2021