Αρχική Εκτός συνόρων Μπαρσελόνα: Κατάκτηση ή «φιάσκο»;

Μπαρσελόνα: Κατάκτηση ή «φιάσκο»;

0
Dodekanisos

Του Κώστα Μόσχοβου

Όπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στο μπάσκετ η Μπαρσελόνα άργησε αρκετά να κατακτήσει τον πρώτο της σημαντικό Ευρωπαϊκό τίτλο. Αρχικά, στο ποδόσφαιρο ήταν το 1992 στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στη Σαμπντόρια, που με γκολ (στο 112ο λεπτό) του νυν προπονητής της, Ρόναλντ Κούμαν, είχε κερδίσει 1-0 και είχε πανηγυρίσει το πρώτο από τα πέντε συνολικά Champions League της ιστορίας της. Στον τομέα του μπάσκετ όμως το πρώτο πρωτάθλημα Ευρώπης (Euroleague) ήρθε το 2003 (76-65 την Ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο). Ενώ, το αμέσως επόμενο το 2010 (86-68 τον Ολυμπιακό). Την ίδια ώρα η αιώνια αντίπαλος της, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 13 & 10 πρωταθλήματα Ευρώπης σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αντίστοιχα. 

Κάπως έτσι την τελευταία δεκαετία η Μπαρσελόνα ζει με την πίεση του πρέπει να πετύχουμε με κάθε τίμημα διότι η Ρεάλ «ανοίγει» ακόμα περισσότερο την ψαλίδα. Αλλά και όχι μόνο εκείνη (βλέπε ΤΣΣΚΑ Μόσχας με οκτώ, Παναθηναϊκό & Μακάμπι με έξι και πάει λέγοντας).

Το καλοκαίρι του 2019, η ομάδα της Βαρκελώνης ολοκλήρωσε πέντε μεγάλες μεταγραφές. Τον χορό έσυρε πρώτος ο Κόρι Χίγκινς και στη συνέχεια ακολούθησαν οι Μπράντον Ντέιβις, Νίκολα Μίροτιτς, Άλεξ Αμπρίνες και τέλος ο Μάλκολμ Ντιλέινι.

Ωστόσο, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, το σχέδιο φάνηκε να βαδίζει σε «αχαρτογράφητα νερά», καθώς η χρονιά ακυρώθηκε. Επίσης, ο Ντιλέινι τελικά αποτέλεσε παρελθόν. Όμως, τι έκαναν οι «μπλαουγκράνα»; Ασφαλώς, απέκτησαν τον κορυφαίο δημιουργό της διοργάνωσης. Ο λόγος για τον Νικ Καλάθη.

Μέσα σε όλον αυτό τον μύλο, το «μάρμαρο» πλήρωσε ο Σβέτισλαβ Πέσιτς και όχι άδικα, αφού έχασε το πρωτάθλημα από την Μπασκόνια και όσο να ναι αυτό «πόνεσε». Στη θέση του ανέλαβε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Την δεδομένη στιγμή η Μπάρσα έχει ρεκόρ 18-7 στην Euroleague και φιγουράρει στην πρώτη θέση. Στον αντίποδα στις εγχώριες διοργανώσεις βρίσκεται στο 18-3 πίσω από την «Βασίλισσα» (20-1), αλλά κατέκτησε το Copa del Rey στον τελικό απέναντι της, καθώς την νίκησε με 88-73.

Κάπου εδώ ήρθε να προστεθεί και το κερασάκι στην τούρτα. Ο λόγος για τον Πάου Γκασόλ. Ο κορυφαίος Ισπανός καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών συμφώνησε και επίσημα να επιστρέψει στη Βαρκελώνη έπειτα από δυο δεκαετίες και μία «χρυσή» καριέρα στο ΝΒΑ (δύο πρωταθλήματα με τους Λος Άντζελες Λέικερς), για να βοηθήσει την Μπαρσελόνα, να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο της Euroleague.  

Ουσιαστικά εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Πάου Γκασόλ, γίνεται λόγος πλέον για μία σούπερ ομάδα. Μιλάμε για απίστευτο depth on the bench (βάθος στον πάγκο) που όμοιο του, θεωρώ πως δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη. Τέλος,  μπορεί να έχουμε αντικρίσει κατά καιρούς «θαύματα» (π.χ. Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ 62-61 το 2012), αλλά δεν βλέπω πως γίνεται να χάσει το τρόπαιο αυτό η Μπάρσα. Με οτιδήποτε λιγότερο από μη κατάκτηση θα μιλάμε για το μεγαλύτερο «φιάσκο» όλων των εποχών.

Το ρόστερ:

Guards: Λέο Βέστερμαν, Νικ Καλάθης

Shooting Guards: Λεάντρο Μπολμάρο, Άλεξ Αμπρίνες, Κάιλ Κούριτς

Forwards: Άνταμ Χάνγκα, Κόρι Χίγκινς, Βίκτορ Κλαβέρ

Power Forwards: Ρόλαντς Σμιτς, Πιέρ Οριόλα, Νίκολα Μίροτιτς, Μπράντον Ντέιβις, Αρτέμ Πουστόβι και Πάου Γκασόλ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments