Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

0
Φωτογραφία από Rodrigo Salomón Cañas από το Pixabay
Dodekanisos

Υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπάλληλων

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καμουτσής

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία κηρύσσεται υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. 

Στην απόφαση αναφέρεται:

“Κηρύσσουμε γενικώς υποχρεωτική την από 20.1.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας», με Π.Κ. 2/26.1.2021, για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, που αυτή αφορά.”

Υπενθυμίζουμε πως η συλλογική σύμβαση υπογράφτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021, στην Αθήνα  μεταξύ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Μετά την υπογραφή της σύμβασης και οι δυο πλευρές είχαν εκφράσει την ικανοποίηση τους.

Κύρια σημεία της σύμβασης

Η σύμβαση που είναι διετούς διάρκειας (με ισχύ έως 31 Δεκεμβρίου 2022) προβλέπει τα μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Διατήρηση των μισθών στα επίπεδα της προηγούμενης σύμβασης 
  2. Δυνατότητα χορήγησης μη συνεχόμενων ρεπό σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας 
  3. Χαμηλότερο μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο (στην κατηγορία Δ) έως να συμπληρώσουν 15 μήνες προϋπηρεσίας.
  4. Μισθούς μειωμένους κατά 3% σε σχέση με τους ισχύοντες βασικούς μισθούς, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20 δωματίων που βρίσκονται σε περιοχές με υψόμετρο 600 μ. και άνω.

Δικαιούχοι επαναπρόσληψης κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2021

Δικαίωμα επαναπρόσληψης, έχουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που προσλήφθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020 και των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή από τον εργοδότη τους οποιαδήποτε στιγμή κατά τη θερινή περίοδο του ίδιου έτους.
 
Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που απασχολήθηκαν το καλοκαίρι του 2019 και οι οποίοι δεν επαναπροσλήφθηκαν κατά τη θερινή περίοδο 2020, αλλά κατέστησαν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού με υποβολή μονομερών δηλώσεων.
 

Αναστολή και μονομερείς δηλώσεις για το 2021

Για τους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά καταλύματα που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.
 
Για τους εποχικά εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης  σε τουριστικά καταλύματα αλλά δεν θα προσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται το δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments