Αρχική Αθλητικά νέα Το ποδόσφαιρο στα χρόνια της κατοχής

Το ποδόσφαιρο στα χρόνια της κατοχής

0
Ο Νίκος Γόδας που είχε εκτελεστεί φορώντας την φανέλα του Ολυμπιακού. Φωτογραφία: fosonline.gr
Dodekanisos

Ημέρα γιορτής σήμερα για όλη την Ελλάδα, καθώς εορτάζουμε την Εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Την άρνηση, δηλαδή, της Ελλάδας στις Ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που είχε επιδοθεί από τον Ιταλό πρέσβη στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. 

Παραμονή 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα παιζόταν ακόμα ποδόσφαιρο

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το τελεσίγραφο του Ιταλού πρεσβευτή Emanuele Grazzi‎ στις 3 τα ξημερώματα, στην Ελλάδα παιζόταν ποδόσφαιρο. 

Όπως αναφέρει το «Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», το περίφημο πρωτάθλημα των πόλεων (Ενώσεων Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας), είχε διακοπεί βέβαια αυτόματα. Όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα. Οι περισσότερες ομάδες είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους και είχαν περιοριστεί σε φιλικές συναντήσεις. Τα περισσότερα γήπεδα είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία και αποθήκες. Ο πόλεμος είχε διαλύσει κάθε πλουτοπαραγωγικό πόρο. Είχε συρρικνώσει τον πληθυσμό. Είχε αφανίσει χωριά. 

Δύο χρόνια αργότερα

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, οι Έλληνες αθλητές οργανώθηκαν στην Ένωση Ελλήνων Αθλητών. Απώτερος σκοπός να βοηθηθούν φυλακισμένοι και φυματικοί αθλητές. Οι οποίοι είχαν στοιβαχτεί στα δωμάτια του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Στην Ιστορία έχει μείνει ένα παιχνίδι, που δεν διεξήχθη ποτέ. Μία αναμέτρηση που είχε μετατραπεί σε διαδήλωση. Μία από τις πρώτες -αν όχι η πρώτη- αντικατοχικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα.

Το φιλικό Παναθηναϊκός – ΑΕΚ και όσα είχαν ακολουθήσει

Ήταν Άνοιξη του 1942. Ο Παναθηναϊκός είχε προγραμματίσει φιλικό με την ΑΕΚ, στην -επιταγμένη από τους Γερμανούς- «Λεωφόρο Αλεξάνδρας». Σκοπός ήταν τα έσοδα να διατεθούν στο νοσοκομείο της «Σωτηρίας». Τα 15.000 εισιτήρια είχαν εξαντληθεί αμέσως. Όμως λίγο πριν την σέντρα, είχε γνωστοποιηθεί ότι τα έσοδα δεν θα δοθούν για το νοσοκομείο. Εξέλιξη που είχε βρει αντίθετους τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, Τάσο Κρητικό, και της ΑΕΚ, Κλεάνθη Μαρόπουλο. Αλλά και όλους τους παίκτες, που είχαν αποφασίσει να μην αγωνιστούν. 

Οι δύο σύλλογοι είχαν εξέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Είχαν χαιρετήσει τους φιλάθλους. Είχαν ανέβει ακόμα και στις εξέδρες και είχαν εξηγήσει τι είχε συμβεί. Οι φίλαθλοι αγανάκτησαν. Όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο. Ξήλωσαν τις ξύλινες εξέδρες. Ξερίζωσαν τα δοκάρια και φώναζαν συνθήματα υπέρ των ποδοσφαιριστών. Τα επεισόδια είχαν γενικευθεί. Γρήγορα είχε δημιουργηθεί αντιφασιστική διαδήλωση, που έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Είχε διαλυθεί μόνο με στο αντίκρισμα των Γερμανικών δυνάμεων Κατοχής. «Αν παίζαμε, θα ήταν σαν να συμφωνούσαμε με τους κατακτητές», είχε πει ο Κλεάνθης Μαρόπουλος.

Ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής 

Ο Πανιώνιος, είχε διαθέσει όλα τα έσοδα από φιλικό παιχνίδι, για την επισκευή του αντιτορπιλικού «Έλλη». Επίσης αθλητές, είχαν φτιάξει, τις δικές τους ομάδες αντίστασης. Όπως εκείνη του αθλητή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Γιώργου Ιβάνωφ, του οποίου το όνομα έδωσαν στο γήπεδο μπάσκετ των «κυανόλευκων». Σε αυτή συμμετείχε και ο Μιχάλης Παπάζογλου του Παναθηναϊκού. Έδιναν πληροφορίες στους Άγγλους και είχαν οργανώσει σαμποτάζ. Ενώ είχαν κατορθώσει με συνεργάτες στο ναύσταθμο να καταστρέψουν 30 αεροπλάνα των Γερμανών. Ταυτόχρονα είχαν βυθίσει με νάρκες τρία ελαφρά πολεμικά πλοία.

Η ιστορία του Νίκο Γόδα που είχε εκτελεστεί με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Ο Νίκος Γόδας το 1944 είχε πολεμήσει με τον ΕΛΑΣ στην περίφημη Μάχη της Κοκκινιάς. Ωστόσο είχε εκτελεστεί στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στην Κέρκυρα ως κομμουνιστής.

Κατά τον αστικό μύθο, τελευταία του επιθυμία ήταν να πεθάνει φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού. «Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή» φέρεται να λέει λίγο πριν πεθάνει.

Άλλοι αθλητές που είχαν πεθάνει στον πόλεμο 

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, είχε πολεμήσει μαζί με τον επιθετικό του Παναθηναϊκού, Μίμη Πιερράκο. Ο οποίος είχε θαφτεί μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες στρατιώτες στην Αλβανία.

Ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ, είχε σκοτωθεί στην προσπάθειά του να δραπετεύσει. Ενώ τον πήγαιναν στον τοίχο της Καισαριανής, τον Ιούνιο του ‘44.

Ο Νίκος Σωτηριάδης είχε αποβιώσει στην Κλεισούρα τον Γενάρη του 1941. Όπως και ο Γιώργος Βατίκης, παίκτες του ΠΑΟΚ και οι δυο τους.  

Κυριάκος Μαυραντζούλης, Νίκος Μαλαβέτας και Φάνης Σωτηρίου, από τον Ολυμπιακό Βόλου είχαν βρει το θάνατο στη διάρκεια της κατοχής. Ιστορίες γραμμένες στην «Αθλητική Ηχω» της εποχής. 

Υ.Γ Χρόνια πολλά Ελλάδα. Χρόνια πολλά Έλληνες και Ελληνίδες. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments