«Το Ισραήλ θα πρέπει να ερευνηθεί για εγκλήματα πολέμου»

0
Dodekanisos

Παρέμβαση ζητώντας την διερεύνηση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα έκανε με ανακοίνωση της η Human Rights Watch (HRW), καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση στη Δυτική Ιερουσαλήμ να τερματίσει αμέσως τέτοιες επιθέσεις. «Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία, ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό στη Γάζα θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου», αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζοντας και τα ακόλουθα:

«Οι επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είναι προφανώς παράνομες και καταστρέφουν περαιτέρω το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Παρόλο που το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για τη χρήση των νοσοκομείων, κανένα στοιχείο δεν θα δικαιολογούσε τη στέρηση των νοσοκομείων και των ασθενοφόρων από το καθεστώς προστασίας τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει η ομάδα.

«Τα χτυπήματα στα νοσοκομεία έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχουν θέσει πολλούς ασθενείς σε σοβαρό κίνδυνο επειδή δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο Δρ. A. Kayum Ahmed, ειδικός σύμβουλος του HRW για το δικαίωμα στην υγεία, σημειώνοντας ότι «στη Γάζα οι υποδομές υγειονομικής περίθαλψης ήδη επλήγησαν σκληρά από έναν παράνομο αποκλεισμό».

Ο ΟΗΕ έχει διαπιστώσει ότι τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας και τα μισά νοσοκομεία στους θύλακες «δεν λειτουργούσαν» από τις 10 Νοεμβρίου, ενώ αντιμετώπιζαν «πρωτοφανή αριθμό βαριά τραυματισμένων ασθενών». Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στον θύλακα έχει αυξηθεί σε 11.000 από τις 7 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς μετά τη θανατηφόρα εισβολή της παλαιστινιακής ομάδας σε κοντινούς ισραηλινούς οικισμούς που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments