“Σε δεινή θέση οι Δυτικές εταιρείες λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας”

0
Dodekanisos

Aν και σχεδιασμένες για να δώσουν ένα βαρύ πλήγμα στη ρωσική οικονομία, οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γκούναρ Μπεκ,  μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, ο οποίος είναι επί του παρόντος αντιπρόεδρος της Ομάδας Identity & Democracy.

«Αυτό που δεν είχε προβλεφθεί ήταν ότι οι κυρώσεις θα έβλαπταν πολλές εταιρείες της ΕΕ και πολλές χώρες της ΕΕ πολύ περισσότερο από τη Ρωσία. Νομίζω ότι ήταν μια έκπληξη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιθανώς αγνοούσαν ή είχαν ηθελημένα αγνοήσει το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση ήταν σχετικά καλά προετοιμασμένη όσον αφορά τα αποθέματα ξένου νομίσματος και χρυσού», συνέχισε ο Μπεκ.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 οι δυτικές εταιρείες αποσύρουν μαζικά τις δραστηριότητές τους υπό την πίεση των κυρώσεων. Οι Financial Times διεξήγαγαν έρευνα που έδειξε ότι 176 από τις 600 οικονομικές εκθέσεις εταιρειών έδειξαν ότι υπέστησαν ζημίες ισολογισμού καθώς έσπευσαν να πουλήσουν, να κλείσουν ή να μειώσουν τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι μια μελέτη του Yale έδειξε ότι από τις 1.000 εταιρείες που εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία λίγο περισσότερες από τις μισές έχουν αποσυρθεί εντελώς από τη χώρα, ενώ ορισμένες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία απτόητες.

«Οι απώλειες που υπέστησαν οι εταιρείες της ΕΕ ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά τους σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και αποδυναμώνουν περαιτέρω τα οικονομικά συστήματα των αντίστοιχων χωρών τους», σύμφωνα με τον Sergio Rossi, καθηγητή μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Fribourg. Αυτό προσθέτει στις ήδη δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προκαλούνται από τον πληθωρισμό, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου και τους μειωμένους μισθούς.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments