Αρχική Αθλητικά νέα Σαν σήμερα η Σοφία Σακοράφα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο ακόντιο

Σαν σήμερα η Σοφία Σακοράφα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο ακόντιο

0
Η Σοφία Σακοράφα σε ηλικία 23 ετών στον προκριματικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας ACTION IMAGES/ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Dodekanisos

Το ημερολόγιο «έγραφε» 26 Σεπτεμβρίου 1982, όταν η 25χρονη Σοφία Σακοράφα, έγραψε με χρυσά γράμματα ιστορία. Τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Παγκόσμιο αθλητισμό.

Σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982, η 25χρονη Σοφία Σακοράφα, έγινε κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ στο ακόντιο γυναικών.

Συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από το ιστορικό ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Στον τελικό του αγωνίσματος, είχαν συμμετάσχει 12 αθλήτριες. Από την πρώτη κιόλας προσπάθειά της, η Σακοράφα είχε στείλει ηχηρό μήνυμα, καθώς είχε εκτοξεύσει το ακόντιο στα 66μ.58. Στην δεύτερη προσπάθειά της η Σακοράφα είχε ρίξει στα 61μ.82. Ενώ στην τρίτη στα 65μ.72. Στην τέταρτη προσπάθεια της, η πρωταθλήτρια του Γ.Σ Τρικάλων είχε προβεί στην βολή της ζωής της. Το ακόντιο είχε καρφωθεί στα 74μ.20. Το Παγκόσμιο ρεκόρ ήταν γεγονός!

Ωστόσο για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η Σακοράφα είχε εξαντλήσει τις προσπάθειες της. Στις τελευταίες δύο βολές της, είχε ρίξει 65μ.90 (πέμπτη βολή), ενώ η έκτη είχε μετρηθεί ως άκυρη. Από τότε πέρασαν ακριβώς 39 χρόνια. 

Το ρεκόρ της κράτησε για μόλις εννιά μήνες!

Παρόλα αυτά το ρεκόρ της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, θα κρατήσει για μόλις εννιά μήνες. Ουσιαστικά, το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε η Φινλανδή Τίνα Λίλακ με 72μ.40 από τις 29 Ιουλίου του 1980. Η ίδια αθλήτρια λοιπόν, είχε κατορθώσει το επόμενο καλοκαίρι (13 Ιουνίου 1983 στο Τάμπερε) να κερδίσει εκ νέου το δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ με 74μ.76.

Παρόλα αυτά η ιστορία είχε γραφτεί. Το ρεκόρ της Σακοράφα αποτελούσε φυσικά και πανελλήνιο ρεκόρ. Ένα κατόρθωμα, το οποίο παρέμεινε μέχρι την εισαγωγή του νέου τύπου ακοντίου. Οπότε και όλες επιδόσεις με ακόντιο παλαιού τύπου μηδενίστηκαν.

Εκτός από το ρεκόρ της Σακοράφα, στην ιστορία είχε περάσει και το γεγονός ότι ελλείψει ζυγαριάς στο στάδιο των Χανίων, το ακόντιο είχε μεταφερθεί από τον έφορο στο μαιευτήριο της πόλης. Εκεί είχε ζυγιστεί και εν τέλει είχε κατοχυρωθεί η επίδοσή της.

Οι άλλες διακρίσεις

Πέρα από την επιτυχία του Παγκόσμιου ρεκόρ, η Σακοράφα μετράει και κάποιες ακόμα διακρίσεις. Είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας το 1982. Τέλος είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο το 1979 στο Σπλιτ και χάλκιο το 1987 στη Λατάκεια στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Από το Παγκόσμιο ρεκόρ σε πολιτικός και μετέπειτα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ

Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε στα Τρίκαλα, 29 Απριλίου 1957. Με τον αθλητισμό άρχισε να ασχολείται σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του Γ.Σ Τρικάλων. Στην καριέρα της πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ. Είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (σήμερα ΤΕΦΑΑ).

Όταν αποχώρησε από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας στις εκλογές του 2007, καθώς και στις εκλογές του 2009.

Μετά την διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2010, εξελέγη το 2012 βουλευτής στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το 2014 ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2019 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΜΕΡΑ 25.

Την τελευταία ημέρα του Μαρτίου του 2021 εκλέχθηκε πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ. Η Σοφία Σακοράφα, αναδείχθηκε στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της αρχαιότερης ομοσπονδίας. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments