Αρχική Επικαιρότητα Πρωθυπουργός Πολωνίας: «Κρίσιμο σταυροδρόμι για την ΕΕ»

Πρωθυπουργός Πολωνίας: «Κρίσιμο σταυροδρόμι για την ΕΕ»

0
Dodekanisos

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πρωθυπουργό της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, ο οποίος έκανε άλλη μια τοποθέτηση στην Πολωνική Βουλή με αφορμή την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που αμφισβητεί ουσιαστικά την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Morawiecki έρχονται καθώς αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα για να υπερασπιστεί την χώρα του στο κρίσιμο αυτό θέμα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεσμεύτηκε ότι οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν όλες τις εξουσίες τους για να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία της διατηρεί την πρωτοκαθεδρία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, κατηγόρησε την πολωνική κυβέρνηση ότι «παίζει με τη φωτιά» και είπε ότι αν παραβιαστεί η πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου, «η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε… θα πάψει να υπάρχει».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμέν Μπον χαρακτήρισε το συμπέρασμα ως επίθεση εναντίον του μπλοκ και ότι ενέχει «de facto κίνδυνο εξόδου» από το μπλοκ των 27 μελών. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, ωστόσο, επέμεινε λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι «η θέση της Βαρσοβίας είναι και θα είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια εθνών» και έκτοτε κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι διαδίδει «ψεύτικες ειδήσεις» για το Polexit, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα ψέμα που στοχεύει να αποδυναμώσει την Ένωση ».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments