Αρχική Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου Πως σκέφτηκε η Έ.Π.Ο. για δικαιώσει εν μέρει τον Ιάλυσο

Πως σκέφτηκε η Έ.Π.Ο. για δικαιώσει εν μέρει τον Ιάλυσο

0
2
Dodekanisos
Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, αποτελουμένη από τους Αθ. Θεμέλη Επίτιμο Αρεοπαγίτη ως Πρόεδρο και μέλη τους Άγγελο Βασιλόπουλο Επίτιμο Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και Μαρία Αναστασάκη δικηγόρο Αθηνών-Εισηγήτρια, που έχουν ορισθεί με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ κατά την συνεδρίαση της 12-8-2011.
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 41 περ. Στ΄του Κωδικοποιημένου Καταστατικού της ΕΠΟ, καθώς και αυτές του άρθρου 29 παρ.12 του Ν . 3479/2006 (ΦΕΚ 152/Α/19-7-2006).
Συνεδρίασε δημόσια την 16 – 11- 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 16.00 στα γραφεία της ΕΠΟ με την παρουσία και της Γραμματέως της ΕΠΟ Χ.Δανάκου-Πούλιου, για να δικάσει την υπ΄αριθ. πρωτ: 36958/11-11-2011 έφεση του Ποδοσφαιρικού Σωματείου με την επωνυμία «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Ν.Ρ.» που εδρεύει στον Ιαλυσό Ρόδου και παραστάθηκε νομίμως δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του Θ.Γρηγορίου , κατά της υπ΄αριθ. 8/2-11-2011 Αποφάσεως της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Η κρινομένη έφεση ασκήθηκε νομότυπα, εμπρόθεσμα και παραδεκτά, έχουν δε καταβληθεί τα νόμιμα  και προβλεπόμενα από το Κωδικοποιημένο Καταστατικό της ΕΠΟ σχετικά παράβολα των τελών λειτουργίας της παρούσης Επιτροπής και συζήτησής της, και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει τυπικά δεκτή και να ερευνηθεί περαιτέρω για να εξεταστεί το βάσιμον των λόγων της.
Το εκκαλούν Σωματείο παραπονείται κατά της προσβαλλομένης απόφασης που αφού έκρινε ότι ο μη διεξαχθείς αγώνας πρωταθλήματος ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Ν.Ρ.- ΦΟΙΒΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ  κατακυρώνεται με σκόρ 0-3 υπέρ του ΦΟΙΒΟΥ ΚΡΕΜ, το τιμώρησε αφ΄ ενός με αφαίρεση 2 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και αφ΄ ετέρου  με ποινή αποκλεισμού ενός (1) μηνός από τους αγώνες πρωτ/τος Α΄ κατηγορίας, με την ποινή στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα του , όταν είναι γηπεδούχος , τεσσάρων (4) αγωνιστικών ημερών και με το χρηματικό πρόστιμο των 150 ΕΥΡΩ,  αφ΄ ενός διότι επιβλήθησαν εσφαλμένα καίτοι δεν συνέτρεχαν οι λόγοι μη τέλεσης του αγώνα με υπαιτιότητα της εκκαλούσης και αφ΄ ετέρου διότι οι ως άνω ποινές της αποβολής από το πρωτάθλημα και της στέρησης της έδρας για 4 αγωνιστικές επιβλήθηκαν σωρρευτικά και μη νόμιμα.
Από το σύνολο των αποδεικτικών εγγράφων, το Φύλλο Αγώνος, την Έκθεση του Παρατηρητή, την υπ΄ αριθ. πρωτ: 463/3-11-2011 Βεβαίωση Αδικημάτων και Συμβάντων της 21-10-2011 του Αστ. Τμήματος Ιαλυσού ,  τα υποβληθέντα δικόγραφα και τα όσα κατετέθησαν ενώπιον της Επιτροπής αποδείχθηκε ότι:
Την 21-10-2011 και ώρα 4.00 μ.μ., επρόκειτο να διεξαχθεί στα πλαίσια της Α΄ Κατηγορίας του Πρωταθλήματος  της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου , στο γήπεδο Ιαλυσού Ρόδου, προγραμματισμένος αγώνας μεταξύ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ν.Ρ και ΦΟΙΒΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ. Πλήθος κόσμου και φιλάθλων από τις δύο ομάδες προσέρχοντο από νωρίς στο γήπεδο, γιατί όπως ομολογείται, ο αγώνας είχε πάρει  το ύφος «τοπικού ντέρμπυ», και υπήρχε έντονο ενδιαφέρον, αλλά και προφανώς μεγάλη ένταση ιδιαίτερα από τους παίκτες της γηπεδούχου ομάδος.  Ο διαιτητής του αγώνα Μάμμης προσερχόμενος στο γήπεδο με ταξί,  μόλις αποβιβάστηκε δέχθηκε την επίθεση φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδος που τον εξύβριζαν και κάποιος από αυτούς τον χτύπησε ελαφρά, προκειμένου δε να μεταβεί με ασφάλεια εντός του γηπέδου, κατέστη αναγκαίο να συνοδευτεί από τον Πρόεδρο της γηπεδούχου ομάδος μέχρι τα αποδυτήρια. Μετά από 5΄ της ώρας, και ενώ βρίσκονταν στα αποδυτήρια ο διαιτητής Μάμμης και ο Παρατηρητής Ηλίας Βασιλαράκης, ο β΄ βοηθός διαιτητής Μαυρουδής Γεώρ. , προσερχόμενος στο γήπεδο πεζός, και σε απόσταση 100 μέτρων από την μία και μοναδική είσοδο στο γήπεδο,  δέχθηκε και αυτός την επίθεση φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδος, που του επιτέθησαν με ύβρεις και κάποιοι από αυτούς τον ξυλοκόπησαν με γροθιά στο πρόσωπο  , τον έριξαν στο έδαφος και συνέχισαν να τον προπηλακίζουν (φτύνοντας αυτόν) , μέχρις που επενέβη και πάλι ο πρόεδρος της γηπεδούχου ομάδος Χατζηνικήτας Μιχ., που τον βοήθησε και τον συνόδευσε να προσέλθει στα αποδυτήρια. Εν τω μεταξύ και όση ώρα ήταν μέσα στα αποδυτήρια οι διαιτητές, δέχονταν τις ύβρεις και απειλές των συγκεντρωμένων φιλάθλων που κατεφέροντο εις βάρος των με τις φράσεις «… Εσείς θα την πατήσετε για τους άλλος,,, Δεν θα φύγετε από εδώ… Εσένα Κώτη στείλανε να βγάλεις τα κάστανα από την φωτιά… Να δούμε πώς Θα φύγετε σήμερα…». Ο βοηθός διαιτητή Μαυρουδής Γεωρ. δεν αισθανόταν καλά, ούτε σωματικά , καθόσον ανέφερε πόνους στο δεξί χέρι και  στο κεφάλι  αλλά ούτε και ψυχολογικά.  Ούτως αποφασίστηκε να μεταβεί στο Νοσοκομείο Ρόδου για εξετάσεις και ο διαιτητής αποφάσισε να μη διεξάγει τον αγώνα .
Τα ως άνω πραγματικά γεγονότα αποδεικνύονται αληθή, αφού συνομολογούνται από όλες τις πλευρές, ακόμη και αυτή της εκκαλούσης που στο εφετήριό της έγγραφο ομολογεί την αναγκαία επέμβαση του Προέδρου της προς εφησυχασμό των φιλάθλων που προπηλάκιζαν τους διαιτητές κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, και προκειμένου οι τελευταίοι να απαγκιστρωθούν από τους εκνευρισμένους φιλάθλους και μεταβούν στα αποδυτήρια με σχετική ασφάλεια. Το όλο κλίμα , κατά τα άνω, ήταν ιδιαίτερα οξύθυμο, οι φίλαθλοι της γηπεδούχου που ήταν εκτός του γηπέδου ήταν εκνευρισμένοι και προκατειλημμένοι εις βάρος των διαιτητών και προς τούτο εχώρησαν και οι ως άνω προπηλακισμοί εις βάρος τους και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, όπου και μπόρεσαν να τους επιτεθούν λόγω της σχετικής απομόνωσής τους . Περαιτέρω η ένταση που υπήρχε από μεριάς των φιλάθλων της γηπεδούχου, βεβαιώνεται και από το γεγονός ότι , μετά τις επιθέσεις εις βάρος των διαιτητών ,  αντί να μειώσουν την επιθετική τους δράση, συνέχισαν να απειλούν και να υβρίζουν αυτούς όσο ήταν στα αποδυτήρια , γεγονός που αν μη τι άλλο συνέτεινε στην δικαιολογημένη άρνηση των τελευταίων να διεξάγουν τον αγώνα καθώς και στον φόβο τους να βγουν από τα αποδυτήρια χωρίς την συνοδεία Αστυνομίας, την οποία και εκάλεσαν.
Το δε γεγονός που επικαλείται η εκκαλούσα, ότι δηλαδή τα επεισόδια εις βάρος του βοηθού διαιτητού έλαβαν χώρα 100 μέτρα μακριά από την είσοδο του γηπέδου, επ΄ ουδενί δεν αποκλείει αλλά ούτε και περιορίζει κατ΄ελάχιστον την ευθύνη της ομάδος, αφού επρόκειτο για τον δρόμο που περιφράσσει το γήπεδο , και ως εκ τούτου αποτελεί «εν γένει χώρο του γηπέδου» , περιβάλλων χώρος που χρησιμοποιείται από την ομάδα και τους θεατές για την είσοδο στο γήπεδο και στον οποίο οφείλει να διασφαλίζει την ασφάλεια των αξιωματούχων του αγώνα και την τήρηση της τάξης κατ΄ άρθρον 14 παρ.1 εδ. β΄του Π.Κ. της ΕΠΟ. Προς τούτο μάλιστα και η φιλότιμη προσπάθεια  του Προέδρου της γηπεδούχου ομάδος να συνοδεύσει τους διαιτητές (δυστυχώς όμως μετά τα γενόμενα επεισόδια εις βάρος τους) από τον χώρο των επεισοδίων στα αποδυτήρια.
Εξ ετέρου το γεγονός ότι , όπως προκύπτει εκ της υπ΄ αριθ. πρωτ:  9188/31-10-2011 Βεβαίωση του Γ. Νοσοκομείου ΡΟΔΟΥ, δεν ευρέθη  κάκωση ή μώλωπας ή εκδορά, ή οίδημα σε κάποιο από τα δηλωθέντα ως τραυματισθέντα σημεία του σώματος του βοηθού διαιτητού Γεωρ. Μαυρουδή, δεν σημαίνει ότι δεν εχώρησε και το γεγονός της εις βάρος του επίθεσης, το οποίο η εκκαλούσα δεν αρνείται ούτε αμφισβητεί, αλλά προσπαθεί να το απομειώσει για να απαλλαγεί της σχετικής υπαιτιότητός της περί της μη διεξαγωγής του αγώνα.
Περαιτέρω το δεδομένο ότι τη γροθιά εις βάρος του βοηθού διαιτητή Γεωρ. Μαυρουδή, καθ΄ ομολογίαν του ιδίου του δράστη την έδωσε ο Φώτης Νικολάου, χρόνιος τοξικομανής και μέλος του συνδέσμου των φιλάθλων του Διαγόρα Ρόδου, άρα το γεγονός ότι ο δράστης του συγκεκριμένου επεισοδίου δεν ήταν φίλαθλος της εκκαλούσης ομάδος, επίσης δεν περιορίζει την ευθύνη της ομάδος και την υπαιτιότητά της για την μη τέλεση του αγώνα.  Και τούτο διότι  το ως άνω συμβάν ήταν ένα εκ των πολλών που εχώρησαν εις βάρος των διαιτητών, ο δε βοηθός διαιτητή εδάρη και προπηλακίστηκε όχι μόνον από τον συγκεκριμένο φίλαθλο  αλλά από ομάδα φιλάθλων που τον καθύβριζαν , κάποιοι εκ των οποίων τον χτύπησαν και έτσι βρέθηκε στο έδαφος , όπου δέχθηκε την γροθιά του συγκεκριμένου φιλάθλου, που κάλλιστα εκτός από μέλος του συνδέσμου των φιλάθλων της ευρύτερης ομάδος Διαγόρα Ρόδου, μπορεί να είναι και φίλαθλος της εκκαλούσης ομάδος και προς τούτο το ενδιαφέρον του για τον προκείμενο αγώνα. Εξάλλου το ως άνω συμβάν δεν ήταν το μοναδικό που συνέβαλε στην δε απόφαση του διαιτητού να μην τελέσει τον αγώνα,  αλλά το σύνολο των γεγονότων και η παρουσία των 
φιλάθλων που απειλούσαν και έβριζαν έξω από τα αποδυτήρια , που κάθε άλλο παρά προοιώνιζαν έναν ασφαλή και ήρεμο αγώνα.
Μετά ταύτα ορθά η εκκαλουμένη απόφαση έκρινε πως ο ορισθείς για την 21-10-2011 αγώνας δεν τελέστηκε με  υπαιτιότητα της εκκαλούσης ομάδος και της επέβαλε την απώλεια του αγώνα κατ΄ άρθρον 21 παρ.2α΄.
Τα ως άνω επεισόδια, όπως ανωτέρω περιγράφηκαν αποτελούν επεισόδια μεγάλης έκτασης και τούτο αφ΄ ενός διότι δεν επέτρεψαν καν την διεξαγωγή του αγώνα και αφ΄ ετέρου διότι εχώρησαν εις βάρος όλων των διαιτητών , αναίτια, και ιδιαιτέρως προκλητικά και απαξιωτικά, και ως εκ τούτου επισύρουν τις προβλεπόμενες στο άρθρο 15 παρ.8 του Π.Κ. της ΕΠΟ ποινές, όχι όμως σωρρευτικά , όπως λανθασμένα της επέβαλε η εκκαλουμένη απόφαση, και προς τούτο πρέπει να εξαφανιστεί . Η πλέον προσήκουσα , ανάλογη και ενδεδειγμένη ποινή είναι η προβλεπόμενη στο άρθρο 15 παρ.8 εδ. γ΄ και ειδικώτερα η ποινή αποκλεισμού της ομάδος από τους αγώνες για δεκαπέντε (15) ημέρες, πλέον της χρηματική ποινής των 150 ΕΥΡΩ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Δέχεται τύποις και κατ΄ ουσίαν την έφεση.
Εξαφανίζει την εκκαλουμένη απόφαση.
Διακρατεί και δικάζει κατ΄ ουσίαν την υπόθεση.
Δέχεται ότι ο μη διεξαχθείς την 21-10-2011 αγώνα πρωτ/τος κατακυρώνεται με σκορ 0-3 υπέρ του ΦΟΙΒΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ.
Αφαιρεί από την βαθμολογία της εκκαλούσης δύο(2)βαθμούς από τον πίνακα της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου και δύο (2) βαθμούς από το επόμενο πρωτάθλημα.
Δέχεται ότι η εκκαλούσα ετέλεσε το προβλεπόμενο πειθαρχικό παράπτωμα του άρθρου 15 παρ. 8  του Π.Κ. της ΕΠΟ και επιβάλλει σε αυτήν
χρηματική ποινή 150 ΕΥΡΩ και ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες πρωταθλήματος της Α΄κατηγορίας για δεκαπέντε (15) ημέρες.
Διατάσσει την επιστροφή του παραβόλου.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στην Αθήνα την 23-11-2011.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η  ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ  Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                 ΑΘ.ΘΕΜΕΛΗΣ
              Μ.ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ Χ.
              ΔΑΝΑΚΟΥ-ΠΟΥΛΙΟΥ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments