Παραδοχή Μπορέλ, “η Δύση ευθύνεται για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή!”

0
Dodekanisos

Η Δύση φέρει την ευθύνη για την τελευταία κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης επειδή αμέλησε να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες του ζητήματος, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τρόπο να τερματιστεί στρατιωτικά ο αγώνας δεκαετιών.

Μιλώντας στη Διάσκεψη των Πρέσβεων της ΕΕ, ο Μπορέλ είπε ότι «η τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής πολιτικής και ηθικής αποτυχίας». Διευκρίνισε ότι η αποτυχία συνοψίζεται στην «πραγματική έλλειψη προθυμίας μας να λύσουμε το ισραηλινο-παλαιστινιακό πρόβλημα». Υπό το πρίσμα αυτό, το μπλοκ έχει «υποχρέωση να συμμετάσχει», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται βραχυπρόθεσμα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα και μακροπρόθεσμα στην αναζήτηση μιας «οριστικής διευθέτησης».

Ο Μπορέλ ζήτησε «μια ανθρωπιστική παύση αντισταθμισμένη από την πρόσβαση σε ομήρους με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ως πρώτο βήμα για την απελευθέρωσή τους». Προειδοποίησε επίσης ότι μια «υπερβολική αντίδραση των Ισραηλινών στο τέλος τους έκανε να χάσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας». Ο αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας ότι η σύγκρουση δεν έχει στρατιωτική λύση, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν το Ισραήλ καταφέρει να καταστρέψει τη Χαμάς, είναι απίθανο να φέρει ειρήνη στην περιοχή.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments