Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Π.Ο.Υ: 1 στους 100 θανάτους οφείλεται σε αυτοκτονία

Π.Ο.Υ: 1 στους 100 θανάτους οφείλεται σε αυτοκτονία

0
Dodekanisos

Ρεπορτάζ: Πανος Καμουτσής

Η αυτοκτονία παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο “Suicide παγκοσμίως το 2019”. Κάθε χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα αυτοκτονίας παρά από τον HIV, την ελονοσία ή τον καρκίνο του μαστού ή τον πόλεμο και την ανθρωποκτονία. Το 2019, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτοκτονία, δηλαδή ένας στους 100 θανάτους παγκοσμίως. Το στατιστικό αυτό ωθεί τον ΠΟΥ να παράσχει νέα καθοδήγηση για να βοηθήσει τις χώρες να βελτιώσουν την πρόληψη και τη φροντίδα κατά των αυτοκτονιών.

“Δεν μπορούμε –και δεν πρέπει– να αγνοήσουμε την αυτοκτονία”, δήλωσε σχετικά με το θέμα ο Δρ. Τένδρο Ανχάνομ Γκεμπρέι, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. “Ο καθένας είναι μια τραγωδία. Η προσοχή μας στην πρόληψη των αυτοκτονιών είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα, μετά από πολλούς μήνες που ζούσαν με την πανδημία COVID-19, με πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία, απώλεια θέσεων εργασίας, οικονομικό άγχος και κοινωνική απομόνωση – εξακολουθεί να υπάρχει. Η νέα καθοδήγηση που απελευθερώνει ο ΠΟΥ σήμερα παρέχει έναν σαφή δρόμο για την ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης αυτοκτονιών”. 

Μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών, η αυτοκτονία ήταν η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου μετά από τροχαία, φυματίωση και διαπροσωπική βία.

Το ποσοστά ποικίλλουν, μεταξύ χωρών, περιοχών και μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Πάνω από δύο φορές περισσότεροι άνδρες πεθαίνουν λόγω αυτοκτονίας συγκριτικά με τις γυναίκες (12,6 ανά 100.000 άνδρες σε σύγκριση με 5,4 ανά 100.000 γυναίκες). Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών είναι γενικά υψηλότερα στις χώρες με υψηλό εισόδημα (16,5 ανά 100.000). Για τις γυναίκες, τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών βρίσκονται σε χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος (7,1 ανά 100.000).

Τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Αφρική (11,2 ανά 100.000), της Ευρώπης (10,5 ανά 100.000) και της Νοτιοανατολικής Ασίας (10,2 ανά 100.000) ήταν υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο (9,0 ανά 100.000) το 2019. Η χαμηλότερη αυτοκτονία το ποσοστό ήταν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (6,4 ανά 100 000).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αυτοκτονίας μειώνεται αλλά στην Αμερική ανεβαίνει

Τα ποσοστά αυτοκτονιών μειώθηκαν την περίοδο μεταξύ 2000 και 2019, με το παγκόσμιο ποσοστό να μειώνεται κατά 36%, ενώ οι μειώσεις κυμαίνονται από 17% στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε 47% στην Ευρωπαϊκή περιοχή και 49% στον Δυτικό Ειρηνικό. Στην Αμερική ωστόσο, τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 17% την ίδια χρονική περίοδο.

Παρόλο που ορισμένες χώρες έθεσαν την πρόληψη των αυτοκτονιών ψηλά στις ατζέντες τους, πάρα πολλές χώρες παραμένουν αδέσμευτες. Επί του παρόντος, μόνο 38 χώρες είναι γνωστό ότι διαθέτουν εθνική στρατηγική πρόληψης αυτοκτονιών. Απαιτείται σημαντική επιτάχυνση στη μείωση των αυτοκτονιών για την επίτευξη του στόχου SDG για μείωση του ενός τρίτου στο παγκόσμιο ποσοστό αυτοκτονιών έως το 2030.

LIVE LIFE (ΖΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ) είναι το μήνυμα του Π.Ο.Υ

Για να υποστηρίξει τις χώρες στις προσπάθειές τους, ο ΠΟΥ απελευθέρωσε στις 17 Ιουνίου ολοκληρωμένες οδηγίες για την εφαρμογή της προσέγγισης LIVE LIFE στην πρόληψη αυτοκτονιών. Οι τέσσερις στρατηγικές αυτής της προσέγγισης είναι:

  1. περιορισμός της πρόσβασης στα μέσα αυτοκτονίας, όπως εξαιρετικά επικίνδυνα φυτοφάρμακα και πυροβόλα όπλα
  2. εκπαίδευση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την υπεύθυνη αναφορά αυτοκτονίας
  3. προώθηση των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων ζωής στους εφήβους
  4. έγκαιρος εντοπισμός, αξιολόγηση, διαχείριση και παρακολούθηση όσων επηρεάζονται από αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Απαγόρευση των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων: μια επέμβαση υψηλής επίπτωσης

Δεδομένου ότι η δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα εκτιμάται ότι προκαλεί το 20% όλων των αυτοκτονιών, εξαιρετικά επικίνδυνα φυτοφάρμακα έχουν αποδειχθεί οικονομικά και αποδοτικά μέσα. Περιορισμοί και απαγορεύσεις από τις κυβερνήσεις σε τέτοια φυτοφάρμακα συνιστώνται από την ΠΟΥ. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης στα πυροβόλα όπλα, τη μείωση του μεγέθους των πακέτων φαρμάκων και την εγκατάσταση φραγμών σε τοποθεσίες άλματος.

Υπεύθυνη αναφορά από τα μέσα ενημέρωσης

Ο οδηγός επισημαίνει το ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την αυτοκτονία. Οι αναφορές αυτοκτονίας στα μέσα ενημέρωσης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της αυτοκτονίας λόγω απομιμήσεων (ή αυτοκτονικών αντιπάλων) – ειδικά εάν η αναφορά αφορά διασημότητα ή περιγράφει τη μέθοδο αυτοκτονίας.

Ο νέος οδηγός συμβουλεύει την παρακολούθηση της αναφοράς αυτοκτονίας και προτείνει τα μέσα να αντισταθμίζουν τις αναφορές αυτοκτονίας με ιστορίες επιτυχούς ανάρρωσης από προκλήσεις ψυχικής υγείας ή σκέψεις αυτοκτονίας. Συνιστά επίσης τη συνεργασία με εταιρείες κοινωνικών μέσων για να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους και να βελτιώσουν τα πρωτόκολλά τους για τον εντοπισμό και την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου σε προϊόντα.

Υποστήριξη για εφήβους

Η εφηβεία (ηλικίας 10-19 ετών) είναι μια κρίσιμη περίοδος για την απόκτηση κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα επειδή οι μισές καταστάσεις ψυχικής υγείας εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 14 ετών. Η καθοδήγηση LIVE LIFE ενθαρρύνει δράσεις, όπως προγράμματα προώθησης της ψυχικής υγείας και προγράμματα κατά του εκφοβισμού, συνδέσμους προς υπηρεσίες υποστήριξης και σαφή πρωτόκολλα για άτομα που εργάζονται σε σχολεία και πανεπιστήμια όταν εντοπίζεται κίνδυνος αυτοκτονίας.

Διαβάστε περισσότερα: Suicide worldwide in 2019

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments