Οι Σλοβάκοι καταψήφισαν ΕΕ, ΝΑΤΟ και στήριξη στην Ουκρανία

0
Dodekanisos

Το σλοβακικό κόμμα Σοσιαλδημοκρατία (SMER-SD) έχει προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα από το 95 τοις εκατό των περιφερειών που το δείχνουν πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον φιλελεύθερο φιλοδυτικό αντίπαλό του, την Προοδευτική Σλοβακία. Είναι ένα αποτέλεσμα που αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για την ενότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σχετικά με την Ουκρανία.

Το κόμμα SMER-SD ηγείται από τον πρώην πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος δεσμεύτηκε να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και επέκρινε δημόσια τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία ως αναποτελεσματικές και επιβλαβείς.
«Είμαστε μια ειρηνική χώρα», δήλωσε ο Φίκο σε συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι εάν το κόμμα του κερδίσει «δεν θα στείλει ούτε ένα γύρο πυρομαχικά στην Ουκρανία».

Το κόμμα της Προοδευτικής Σλοβακίας, ένθερμος υποστηρικτής των πολιτικών της ΕΕ, είναι επί του παρόντος δεύτερος με λίγο περισσότερο από το 16 τοις εκατό των ψήφων. Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά το κόμμα HLAS (Φωνή), ένας σύμμαχος του Fico, βρίσκεται τρίτο στις εκλογές με πάνω από 15% των ψήφων, δίνοντάς του ενδεχομένως αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments