Αρχική Videos Ο Όρμπαν τάχθηκε υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας

Ο Όρμπαν τάχθηκε υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας

0

H Ουγγαρία είναι υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου που κατέθεσε επίσημα η Κίνα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν. «Θεωρούμε επίσης σημαντικό το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας και το υποστηρίζουμε», είπε ο Ούγγρος ηγέτης στο εθνικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας για μια ακόμα φορά ότι θέλει η Ουγγαρία να μείνει έξω από τον πόλεμο και να μην παραδίδει όπλα στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ είχαν απορρίψει την ειρηνευτική πρόταση της Κίνας για την Ουκρανία ως απόπειρα να αποσπάσουν την προσοχή από τη φιλορωσική της στάση και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόταση «δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία».

Η τοποθέτηση του Όρμπαν προκάλεσε τριγμούς πάντως εντός κοινοβουλίου.
«Γιατί η κυβέρνηση συμπαρατάχθηκε με τον δολοφόνο Πούτιν; Είναι δυνατόν ο Ούγγρος πρωθυπουργός να είναι πράκτορας της Ρωσίας;». ρώτησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ferenc Gyurcsány κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης μετά την ομιλία του Orbán.

Το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο παρουσιάστηκε λίγο αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να  παράσχει φονικά όπλα στη Μόσχα  για να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας. Το Πεκίνο απείχε επίσης από ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, το οποίο απαιτούσε από τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τον στρατό της.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments