«Ο Φίτσο …αδειάζει το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία»

0
Dodekanisos

Πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο – μια κίνηση που θα κλιμακώσει δραματικά τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.  Ο Σλοβάκος ηγέτης δημοσίευσε ένα βίντεο αργότερα τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Παρίσι για να συζητηθεί η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, στο οποίο κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο «με κάθε κόστος».

«Μπορώ να σχολιάσω το κλίμα της συνάντησης. Ήταν μια πολεμική ατμόσφαιρα. Υποστηρίζοντας τον πόλεμο με κάθε κόστος, κάνοντας τα πάντα για να συνεχιστεί ο πόλεμος», είπε ο Φίτσο. «Ήμουν πολύ έκπληκτος που δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για ένα ειρηνευτικό σχέδιο ή ειρηνευτική πρωτοβουλία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι συζητήσεις είχαν προκαλέσει «ρίγη στη σπονδυλική στήλη του». Οι δηλώσεις του Φίτσο σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία αντιμετωπίστηκαν με αντικρουόμενες δηλώσεις από τους ηγέτες της ΕΕ μετά τη συνάντηση στο Παρίσι. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα επέμεινε ότι η κυβέρνησή του «σίγουρα δεν προετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτό». Το ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου.

Μετά την εκλογική του νίκη στα τέλη του περασμένου έτους, ο Φίτσο έγινε μια άλλη δυνατή φωνή ενάντια στην απεριόριστη υποστήριξη της Ουκρανίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουσή της με τη Ρωσία. Τάχθηκε στο πλευρό της μειοψηφικής γνώμης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν — ενός μακροχρόνιου επικριτή της αποστολής όπλων στο Κίεβο και υπέρμαχος μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και των ειρηνευτικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments