Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα O αγώνας των υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας: Επιτεύγματα και προοπτικές

O αγώνας των υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας: Επιτεύγματα και προοπτικές

0
Dodekanisos

Μην πηγαίνεις εκεί όπου θα σε οδηγήσει ο δρόμος, αλλά εκεί όπου δεν υπάρχει καν δρόμος και δημιούργησε το δικό σου μονοπάτι.
R.W.Emerson

Το συνεδριακό κέντρο της Ν.Ιωνίας φιλοξένησε την Παρασκευή 10.3.23 το σωματείο «Υγειονομικοί υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας» μαζί με συλλογικότητες που στήριξαν τον τιτάνιο αγώνα τον οποίο έδωσε τους προηγούμενους μήνες.

Ο  αγώνας αυτός εστέφθη με απόλυτη επιτυχία! Αυτό είναι δεδομένο!

Όμως, η επιστροφή στην εργασία των ανθρώπων αυτών που επί 16 μήνες ήταν σε αναστολή εργασίας χωρίς μισθό και ασφάλιση , περιθωριοποιημένοι και αποκλεισμένοι από μια κοινωνία που είχε πεισθεί ότι είναι «αρνητές της επιστήμης τους» και «ριψάσπιδες» δεν ήταν η μοναδική τους επιδίωξη.

Από την πρώτη στιγμή  οι υγειονομικοί επεσήμαναν τη σχέση των αναστολών  με τις επιχειρούμενες αλλαγές στο Εθνικό σύστημα Υγείας  που θα οδηγήσουν σε κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος που παρά τις  όποιες παθογένειές του υπηρετούσε τον Έλληνα πολίτη. Στηλίτευαν τους διαχωρισμούς και διεκδικούσαν την ανάγκη να εδραιωθεί η διαφάνεια στην Επιστήμη. 

Η κα Αργυρώ Σαββανή  εκ μέρους των υγειονομικών τόνισε μεταξύ άλλων το οξύμωρο της επίκλησης της προστασίας της δημόσιας υγείας τη στιγμή που τα νοσοκομεία στερήθηκαν το έμπειρο προσωπικό το οποίο έκανε την υπέρβαση μην υποκύπτοντας σε ωμό εκβιασμό, ενώ αναφέρθηκε στη συμμετοχή τους στις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων με νέες ανεξάρτητες κομματικά παρατάξεις και στο δίκτυο αλληλεγγύης που τους κράτησε όρθιους όλο αυτό το διάστημα.

Η κα Αγγελική Παπαζάνη εκπροσωπώντας τη συνδικαλιστική κίνηση εκπαιδευτικών Μ.Α.Ζ.Ι  που από την πρώτη στιγμή υπήρξε αρωγός του αγώνα των υγειονομικών για αυτοδιάθεση και ζωή χωρίς υποχρεωτικότητες παρουσίασε τη δράση της κίνησης όλο αυτό το διάστημα, εξαίροντας τη στάση των υγειονομικών που έγιναν ασπίδα για όλη την κοινωνία και τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά.

Ο κος Βασίλης Παπανικολάου, ένας από τους δικηγόρους των υγειονομικών και στυλοβάτης του αγώνα τους, μίλησε για εκείνο το ΟΧΙ που έμελλε να ανοίξει μπροστά τους τον  θαυμαστό κόσμο του αγώνα, της αντίστασης και  της συλλογικής δράσης. Ο αγώνας τους , που -κατά κοινή ομολογία-  θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους  σημαντικότερους  του εργατικού κινήματος των τελευταίων είκοσι τουλάχιστον ετών, είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του ΣΥΔΕ το οποίο προασπίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας , τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το αυτεξούσιο του σώματος.

Ο Κος Παντελής Οικονόμου,γενικός ιατρός και  μέλος της WorldFreedomAlliance,συνεχάρη τους συναδέλφους του  για τον δύσκολο αγώνα που έδωσαν και διερωτήθηκε αν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραμείνει η τεχνολογία στα χέρια εκείνων που έφεραν τον πλανήτη σε αυτό το αδιέξοδο, τονίζοντας παράλληλα  πόσο σημαντική είναι η  ύπαρξη ενός μικρού αριθμού ανυπότακτων που βάζουν φρένο στα σχέδια εκείνων που εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας.

Ο συνταγματολόγος και συγγραφέας κος Δημήτρης Μπελαντής μίλησε με θέρμη για τον αγώνα  των υγειονομικών που έγινε σε μία περίοδο μετάβασης από την αστική δημοκρατία σε έναν φιλελεύθερο κοινοβουλευτικής μορφής καθεστωτικό ολοκληρωτισμό. Επεσήμανε τη σημασία που είχε για τις εξελίξεις ο φόβος του θανάτου που σε συνδυασμό με τον φόβο της  κοινωνικής απομόνωσης οδήγησαν στην επικράτηση του επίσημου αφηγήματος  και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί με μέσα κινηματικά ,κοινωνικοπολιτικά και νομικά η πορεία του ΣΥΔΕ , που αποτελεί ένα πρότυπο σωματείο το οποίο θέτει και ζητήματα μιας πολιτικής ηθικής, καθώς τονίζει με τη στάση και τις δράσεις του ότι δεν υπάρχουν κοινωνικά δικαιώματα χωρίς ατομικά.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του κου  Θ. Συμβουλόπουλου  , εκπροσώπου της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, του κου Κ. Κυβέρη, εκπροσώπου του σωματείου  επιστημονικού προσωπικού  της ΕΥΔΑΠ, τουκου Γ. Γιαννουλέα, εκπροσώπου της πρωτοβουλίας δράσης ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα κατασταλτικά μέτρα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην παρουσία της τεχνολόγου τροφίμων, ασφαλιστικής συμβούλου και ποιήτριας κας Γεωργίας Γιαμπουράνη που παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την επιστολή της ομάδας «Σκεπτόμενοι Γονείς- ενεργοί πολίτες»,η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς ζητώντας απαντήσεις   που δεν δόθηκαν ποτέ.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια ευτυχής συγκυρία, μια συνάντηση ανθρώπων που βρίσκονταν επί 16 μήνες στους δρόμους απαιτώντας το αυτονόητο, τον σεβασμό στην αξία του ατόμου και στα ατομικά δικαιώματα χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρχουν τα κοινωνικά ή εργασιακά.

Οι υγειονομικοί μέσα πλέον από το σύστημα Υγείας συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τον αγώνα τους. Έναν αγώνα  που γίνεται με υποδειγματικό τρόπο και αφορά πλέον όλα τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως αποδεικνύει η παρουσία τους σε όλα τα κεντρικά συλλαλητήρια.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments