Αρχική Επικαιρότητα Νορβηγία: Επαναφορά περιορισμών στο Όσλο λόγω της «Όμικρον»

Νορβηγία: Επαναφορά περιορισμών στο Όσλο λόγω της «Όμικρον»

0
Reuters: Ints Kalnins
Dodekanisos

Η Νορβηγία επαναφέρει τους υγειονομικούς περιορισμούς κατά του κορονοϊού στο Όσλο και την περιφέρειά του. Ο λόγος αφορά την εμφάνιση ύποπτης εστίας της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία μπορεί να έχει επηρεάσει τους μισούς από τους σχεδόν 120 καλεσμένους σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, παρότι είναι όλοι εμβολιασμένοι. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δηλώνει η υπουργός Υγείας της Νορβηγίας Ingvild Kjerkol σε συνέντευξη Τύπου.

Επιπροσθέτως, ο δήμος του Όσλο είχε επιβεβαιώσει ότι ένα κρούσμα της «Όμικρον» είχε εντοπιστεί σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα με τις αρχές υπήρξε «μεταξύ 50 και 60» ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο της πρωτεύουσας στις 26 Νοεμβρίου. 

Οι υγειονομικές αρχές διαμηνύουν ότι περιμένουν πως η παραλλαγή θα βρεθεί και σε άλλους καλεσμένους καθώς προχωρά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

«Αυτό δείχνει ότι ο ιός μολύνει πολύ εύκολα και ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει καλά από τις μολύνσεις. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τις σοβαρές μορφές της νόσου. Όμως δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», υπογραμμίζει η Νορβηγίδα υπουργός Υγείας. 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων ανθρώπων που μολύνθηκαν από αυτή την παραλλαγή σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ευρωπαϊκή Ένωση, συν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) ήταν 79 χθες, Πέμπτη.

Επανέρχονται μάσκες, αποστάσεις και τηλεργασία στο ‘Οσλο

Για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση στη Νορβηγία επιβάλλει νέους περιορισμούς στο Όσλο και την περιφέρειά του.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η χρήση μάσκας -μέχρι τώρα συνιστάτο μόνο σε εθνικό επίπεδο- θα είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, τα ταξί, τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα όπου είναι αδύνατη η τήρηση της απόστασης.

Η τηλεργασία θα γίνει επίσης ο κανόνας εκεί όπου είναι δυνατόν. Ο αριθμός των ατόμων θα περιοριστεί το πολύ στα 100 στις ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον οι πελάτες των μπαρ και των εστιατορίων θα πρέπει να εγγράφονται σε κατάλογο. Ενώ το αλκοόλ θα σερβίρεται μόνο σε καθήμενους.

Αυτές οι περιφερειακές υποχρεώσεις συνοδεύονται από εθνικές συστάσεις (τήρηση απόστασης, τηλεργασία…) και νέους κανόνες για τους ταξιδιώτες. Από τα μεσάνυχτα, όλοι όσοι εισέρχονται στη Νορβηγία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού κατά την άφιξή τους ή εντός των επόμενων 24 ωρών.

Παρότι η εστία που αποτελεί πηγή ανησυχίας συνδέεται με χριστουγεννιάτικα γεύματα, τελικά αυτά δεν απαγορεύονται.

«Εκτιμώ ότι εναπόκειται στον καθένα χωριστά να το αξιολογήσει σύμφωνα με τους δεδομένους κανόνες που τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της απόστασης και του περιορισμού της φυσικής εγγύτητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Αντιμέτωπη με την παρουσία της παραλλαγής «Όμικρον», η Νορβηγία έχει ήδη επεκτείνει σε επτά ημέρες τη διάρκεια της απομόνωσης για τα άτομα που βρίσκονται θετικά. Μάλιστα έχει αυξήσει σε δέκα ημέρες την περίοδο της καραντίνας που επιβάλλεται στους συγγενείς τους με τους οποίους ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Η Νορβηγία, η οποία καταγράφει εδώ και καιρό αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων, ανακοίνωσε την Τετάρτη τα τέσσερα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» στη χώρα. Κανένα δεν συνδεόταν με το χριστουγεννιάτικο γεύμα που οργάνωσε η Scatec.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments