Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Νεότερες εξελίξεις για το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Ρόδου

Νεότερες εξελίξεις για το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Ρόδου

0
Dodekanisos

Νωρίτερα είχαμε ενημέρωση για θερμό επεισόδιο ανοιχτά της Ρόδου, στο οποίο εμπλέκετο σκάφος με σημαία Τουρκίας που δεν σταμάτησε για την διενέργεια ελέγχου από το Λιμενικό Σώμα, Ρόδου. Πληροφορίες έκαναν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών ενώ τελικά το Τουρκικό πλοίο ετράπη σε φυγή και υπαναχώρησε  στα Τουρκικά  χωρικά ύδατα.

Για το περιστατικό μόλις πριν λίγο εξεδώθη επίσημη ανακοίνωση, την οποία μεταφέρουμε.

Απάντηση Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας.

Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.

Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος,  σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής έβαλλαν κατά του φορτηγού M/V ACT, στην περιοχή ανοικτά της Ρόδου, αφού του είχαν ζητήσει να τους ακολουθήσει σε ελληνικό λιμάνι.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο καπετάνιος του φορτηγού αρνήθηκε να υπακούσει στις ελληνικές εντολές και ενημέρωσε τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων. Από την τουρκική πλευρά σημειώνεται ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα πραγματοποιώντας δρομολόγιο από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας στη νότια Τουρκία προς το Κορφέζ στον κόλπο της Νικομήδειας.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από πολλά ΜΜΕ της Τουρκίας, ιδίως τα πλέον φιλοκυβερνητικά, ως πρόκληση από την πλευρά της Αθήνας και ως κίνηση άμεσα συνδεδεμένη με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Μας ζήτησαν να ελέγξουν το πλοίο αλλά εμείς αρνηθήκαμε, μετά είπαν ότι θα πυροβολήσουν αν δεν σταματήσαμε και έκαναν αυτό που είπαν. Οι πυροβολισμοί έπεσαν την ώρα που το πλοίο κατευθυνόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα», δήλωσε ο καπετάνιος του «ACT» στο CNN Turk, και πρόσθεσε ότι το πλοίο του έχει 16 τρύπες από σφαίρες.

«Τώρα το πλοίο είναι καθ’ οδόν προς τη Μαρμαρίδα και δεν κινδυνεύει από εισροή υδάτων», τόνισε ο ίδιος.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments