Νεντανιάχου και Χαμάς, μια «περίεργη σχέση συμβίωσης» γράφει η Washington Post

0
Dodekanisos

Για μια «περίεργη σχέση συμβίωσης μεταξύ του πρωθυπουργου του Ισραήλ Μπέντζαμιν Ντεντανιάχου και της Χαμάς, κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η Washington Post επικαλούμενη διάφορα ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα. Μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα που εξάγει η εφημερίδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι ο Νεντανιάχου έχει βρει …βολική τη Χαμάς προκειμένου να μπορέσει να φρενάρει την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία και να διαταράξει την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Νετανιάχου εργάστηκε για να εμποδίσει κάθε προσπάθεια κατεδάφισης της Χαμάς στη Γάζα», είπε στην WaPo ο Ισραηλινός ιστορικός Άνταμ Ραζ, ο οποίος μελέτησε τις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και της μαχητικής ομάδας. Ο στόχος της πολιτικής του Νετανιάχου φέρεται να ήταν να διχάσει τους Παλαιστινίους, αφήνοντας τη Χαμάς να κυβερνά τη Γάζα και αφήνοντας τους αντιπάλους της από την Παλαιστινιακή Αρχή να ελέγχουν τη Δυτική Όχθη. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ομάδων κατέστησε αδύνατη μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων, ισχυρίζεται η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι επέτρεψε επίσης στον πρωθυπουργό να απορρίψει εντελώς το παλαιστινιακό ζήτημα.

Το Ισραήλ διεξήγαγε τρεις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, οι οποίες ήταν το 2012, το 2014 και το 2021. Όλες τελικά κατέληξαν σε εκεχειρίες κατόπιν διαπραγματεύσεων που άφησαν την ομάδα να έχει τον έλεγχο του θύλακα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments