Αρχική Επικαιρότητα Μειωμένη αποτελεσματικότητα δυο εμβολίων λόγω «Δ» δείχνει Βρετανική μελέτη

Μειωμένη αποτελεσματικότητα δυο εμβολίων λόγω «Δ» δείχνει Βρετανική μελέτη

0
Dodekanisos

Μια βρετανική μελέτη δημόσιας υγείας διαπίστωσε ότι η προστασία των δυο πιο συχνά χρησιμοποιούμενων εμβολίων απέναντι στην επικρατούσα πλέον παραλλαγή Delta, εξασθενεί μέσα σε τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι εκείνοι που μολύνονται μετά τη λήψη δύο δόσεων ( Pfizer-BioNTech ή Astra Zeneca), μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλους απ’ ότι συνέβαινε σε προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι 90 ημέρες μετά τη δεύτερη λήψη των εμβολίων Pfizer ή Astrazeneca, η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη των λοιμώξεων είχε πέσει στο 75% και 61% αντίστοιχα.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από 85% και 68%, αντίστοιχα, που παρατηρήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Η μείωση της αποτελεσματικότητας ήταν πιο έντονη σε άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω από εκείνα κάτω από αυτήν την ηλικία.

“Και τα δύο αυτά εμβόλια, σε δύο δόσεις, πάνε πολύ καλά έναντι της Delta … Όταν ξεκινάει πολύ, πολύ ψηλά (σ.σ. η προστασία), έχει πολύ δρόμο να διανύσει (σ.σ. μέχρι να μην προστατεύει”, δήλωσε η Sarah Walker, καθηγήτρια ιατρικής στατιστικής της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής για την έρευνα. Η Walker δεν συμμετείχε στις εργασίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από ειδικούς ανοσολογίας στην Οξφόρδη.

Οι ερευνητές δεν πρότειναν πόσο περισσότερο θα μειωθεί η προστασία με την πάροδο του χρόνου, αλλά πρότειναν ότι η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων που μελετήθηκαν θα συγκλίνει μέσα σε 4-5 μήνες μετά τη δεύτερη λήψη.

πηγή: reuters.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments