Αρχική Εκδηλώσεις Μεγάλη επιτυχία κι εφέτος η Γιορτή Κρασιού του Έμπωνα

Μεγάλη επιτυχία κι εφέτος η Γιορτή Κρασιού του Έμπωνα

0
Dodekanisos

Η 60η γιορτή κρασιού ολοκληρώθηκε για ακόμη μία χρονιά με μεγάλη επιτυχία στο χωριό του Έμπωνα.

Η αρχαιότερη γιορτή που διοργανώνεται για τόσα πολλά συνεχή χρόνια στο νησί μας, αναδεικνύει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, τα οποία καταφέρνουν να παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου μέσω του συνδυασμού της σοφίας και εμπειρίας των παλαιότερων και της φρεσκάδας των νέων που με την όρεξη και την προθυμία τους, προσπαθούν να μεταφέρουν τις παραδόσεις στις νεότερες γενιές…

Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το χωριό μας και είχε τη δυνατότητα να απολαύσει άφθονο κρασί και διάφορα άλλα τοπικά εδέσματα, όπως μουσταλευριά, σταφύλι και γιαούρτι με γλυκό σταφύλι τα οποία προσφέρονταν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Ο κάθε επισκέπτης ξεκινούσε τη βόλτα του στον τόπο του κρασιού απολαμβάνοντας κρασί, το οποίο προσέφεραν τα παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου στην είσοδο της εκδήλωσης. Έπειτα, συνέχιζε την βόλτα του επισκεπτόμενος τα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, όπου μπορούσαν να βρουν παραδοσιακά πήλινα ποτήρια και κανάτες της γιορτής για να απολαύσουν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση το κρασί τους. Επίσης, εκεί υπήρχαν τα εδέσματα που προσφέρονταν δωρεάν καθώς και πολλά άλλα παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα που διατίθεντο στο καθιερωμένο πλέον περίπτερο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Πλησιάζοντας προς τον χώρο του γλεντιού, συναντούσε κανείς τα βαρέλια όπου και έρεε άφθονο το δωρεάν κρασί, τις λεγόμενες: <<κρεβατίνες>>. Ένα ξεχωριστό κομμάτι της εκδήλωσης που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκόμενων ήταν ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του Συλλόγου μας, όπου ζυμωνόταν και φουρνιζόταν κατά την διάρκεια όλης της βραδιάς, το γνωστό σε όλους μας χωριάτικο ψωμί και ακριβώς δίπλα μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει την παρασκευή της μουσταλευριάς.

Η αναβίωση των εθίμων συνδυάστηκε με ένα μεγάλο γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ο κόσμος διασκέδασε με αστείρευτο κέφι και χαρά. Είχαμε την μεγάλη τιμή να ταξιδέψουμε στον «κόσμο του κρασιού» με την συντροφιά της μοναδικής Γλυκερίας και του Δημήτρη Μπάση. Τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού μας Συλλόγου έδωσαν για ακόμη μία φορά ιδιαίτερη γεύση στη βραδιά, με την Μπωνιάτικη σούστα και την παρουσίαση με το παραδοσιακό πατητήρι να κλέβουν τις εντυπώσεις…

Εδώ και 60 χρόνια ο Έμπωνας της Ρόδου, το ορεινό αυτό χωριό, διατηρεί το πρώτο όνομα στην παραγωγή κρασιού και αναδεικνύει τις παραδόσεις του τόπου. Έτσι και φέτος, ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έθιμά, την παραδοσιακή φορεσιά, τους χορούς, την μουσική και τα εδέσματα μας, τα οποία παρασκευάστηκαν για ακόμη μία φορά από τις νοικοκυρές και τα μικρά παιδιά του χωριού με απέραντη αγάπη προς όλους εσάς…

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έμπωνα «ο Αττάβυρος» που διοργάνωσε αυτό το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού, θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά: τους συνδιοργανωτές Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δ.Ο.Π.Α.Ρ., Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., Δημοτική Κοινότητα Έμπωνα, την Ο.A.Κ. Δωδεκανήσου γα τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την Eλληνική Aστυνομία., όλους τους χορηγούς επικοινωνίας, τους οινοπαραγωγούς για την προσφορά των κρασιών, τους σταφυλοπαραγωγούς για τη διάθεση διάφορων ποικιλιών βρώσιμου σταφυλιού, τους χορηγούς για τη στήριξη της εκδήλωσης,τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών Σιάνα, Μονόλιθος και Αγ. Ισίδωρος και την ταβέρνα Μπάκη για τα τραπεζοκαθισματα που μας δάνεισαν, την Γλυκερία που αποδέχτηκε το κάλεσμά μας με μεγάλη χαρά για δεύτερη χρονιά και τον Δημήτρη Μπάση, τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου μας και το τμήμα Ρόδου, τα χορευτικά συγκροτήματα Μανδρικού, Τερψυχόρης και το Χορόσπιτο, τις ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ Δημήτρη Θαρεννού και Μικέ Στάππα. Τις ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ του χωριού για την ακούραστη βοήθεια σε όλες τις ετοιμασίες της γιορτής και τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ μας, που και φέτος ήταν απαραίτητοι και συνέβαλαν ακούραστοι στο μέγιστο βαθμό για την επιτυχία της γιορτής μας.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΠΙ ΤΟΣΑ ΣΥΝΕΧΗ ΈΤΗ, ΔΙΑΝΥΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΞΑΚΟΥΣΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ……… !!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΜΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2018, ΓΙΑ ΤΗΝ 61Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ!!!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments