Αρχική Επικαιρότητα Κίνα: «Επικήρυξη» 100.000 γιουάν για τοπική εστία κορονοϊού

Κίνα: «Επικήρυξη» 100.000 γιουάν για τοπική εστία κορονοϊού

0
scmp.com
Dodekanisos

Αμοιβή 100.000 γιουάν (13.500 ευρώ) προσφέρει ο δήμος της πόλης Heihe, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό της προέλευσης μιας τοπικής εστίας κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η «ΕΦ.ΣΥΝ», Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε πρώτα ο κορονοϊός -πριν σχεδόν δύο χρόνια- έχει καταφέρει να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό την επιδημία λαμβάνοντας δραστικά μέτρα: συστηματικά τεστ, κλείσιμο των συνόρων, εμβολιασμό.

Παρόλα αυτά, εμφανίζονται σποραδικές εστίες κορονοϊού. Οι αρχές αντιδρούν παίρνοντας αυστηρά μέτρα προστασίας, προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς μάλιστα πλησιάζει η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους φιλοξενεί τον Φεβρουάριο το Πεκίνο.

Η Heihe, την οποία χωρίζει από τη Ρωσία ο ποταμός Αμούρ, εντοπίζει πολλές δεκάδες κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Οι τοπικές αρχές ανησυχούν κυρίως για το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού από τη γειτονική Ρωσία μέσω λαθρεμπόρων, λαθροθήρων ή ψαράδων.

Κήρυξε «πόλεμο» στον ιό

Οι αρχές της πόλης, που μετρά 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, τόνισαν χθες ότι οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως. «Προκειμένου να εντοπιστεί το συντομότερο δυνατό η πηγή της μόλυνσης και η αλυσίδα της μετάδοσης, είναι απαραίτητο να αρχίσει ένας ”πόλεμος” ελέγχου και πρόληψης της επιδημίας», εξηγούν οι δημοτικές αρχές της Heihe.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζονται καθημερινά στην Κίνα δεν συγκρίνεται με τους απολογισμούς άλλων χωρών. Στο Πεκίνο εντοπίστηκαν 43 νέα κρούσματα τα οποία καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου.

Λόγω της νέας επιδημιολογικής έξαρσης, εκατομμύρια Κινέζοι ζουν και πάλι σε καθεστώς lockdown. Μάλιστα, οι αρχές στο Πεκίνο έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να μη φεύγουν από την πρωτεύουσα, αν δεν είναι ανάγκη. Στο μεταξύ, ένας γνωστός ιολόγος επέκρινε την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ο Γκουάν Γι, καθηγητής του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ζήτησε από τις κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες να ενημερώνουν τακτικά για τα δεδομένα που συλλέγουν σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που παρασκευάζουν.

Η Κίνα έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής πέντε εμβόλια, η αποτελεσματικότητα των οποίων στην πρόληψη της νόσησης εκτιμάται από 50% έως 80%.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments