Αρχική Επικαιρότητα «Πάγωσε» η αγορά και η εστίαση στην Θεσσαλονίκη λόγω νέων μέτρων

«Πάγωσε» η αγορά και η εστίαση στην Θεσσαλονίκη λόγω νέων μέτρων

0
dikaiologitika.gr
Dodekanisos

Για «μαύρο Σαββατοκύριακο» στην εστίαση κάνουν λόγο οι επαγγελματίες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας την εφαρμογή των νέων μέτρων. Ενώ μειωμένη ήταν η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα,  με εμφανή πτώση στον τζίρο, παρά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και το γεγονός ότι η αγορά ήταν ανοιχτή και την Κυριακή. Γίνεται λόγος για 80% μείωση στις ταβέρνες και περίπου 50% σε κάποια καφέ. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Παράλληλα έχουν επιβληθεί και τα πρώτα πρόστιμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο «TyposThes», τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα, πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων από το περασμένο Σάββατο, τα καταστήματα δούλευαν κατά 80-90% στους εξωτερικούς χώρους.

Στα 4 άτομα ακόμη και ο ένας να ήταν ανεμβολίαστος, η παρέα καθόταν στους εξωτερικούς χώρους. Πλέον, κανείς δεν θα κάνει rapid test για να πάει να πιει έναν καφέ ή να φάει. «Αυτομάτως διαλύεται η παρέα. Δεν θα έρθει καθόλου. Αυτό διαπιστώσαμε αυτό το Σαββατοκύριακο και αυτό θα ζήσουμε στη συνέχεια», τονίζει  ο κ. Επιτροπίδης, σημειώνοντας ότι δεν «φτάνει»  να δουλέψουν τα μαγαζιά μόνο με τους εμβολιασμένους. Κατά τον ίδιο το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και η σφράγιση του καταστήματος για 15 ημέρες είναι νούμερα «άδικα» και «καταστροφικά» για ένα μαγαζί που προσπαθεί να επιβιώσει.

Επιπλέον, το προσωπικό των καταστημάτων αντιμετώπισε εξάλλου προβλήματα στο «σκανάρισμα» των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς δεν σκανάρονται εύκολα και οι καταστηματάρχες βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μη θέλουν να διώξουν τον πελάτη, αλλά να φοβούνται κιόλας να τον βάλουν μέσα στο μαγαζί.

«Εμφανής η διαφορά στον τζίρο στην αγορά»

«Πολύ δειλά» κινήθηκε η αγορά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, «ο κόσμος ήταν φοβισμένος», τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κοσμάς Καλογιάννης. «Αυτοί οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι είτε δεν κατέβηκαν στην αγορά, είτε δεν μπήκαν στα μαγαζιά μας, οπότε η διαφορά στον τζίρο ήταν εμφανής», όπως λέει.

Ενώ τις δυο –τρεις πρώτες μέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων (1-3 Νοεμβρίου) δεν έδειξε τίποτα η αγορά, Πέμπτη και Παρασκευή κάτι κινήθηκε, αλλά μετά «ξαναπάγωσε» λόγω των μέτρων.

«Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ»

Ο γ.γ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης κάνει λόγο για «παγωμάρα» στην αγορά με τα καταστήματα να προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση και στα νέα μέτρα.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα για εμάς είναι ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ που είναι ανοιχτά χωρίς αυτά τα μέτρα», επισημαίνει ο ίδιος. Όπως λέει τα καταστήματα έχουν αποδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι είναι ασφαλείς χώροι, «κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί και η κυβέρνηση».

Όσο προχωράμε προς την εορταστική περίοδο, ενδεχόμενη παράταση των  μέτρων θα δημιουργήσει πρόβλημα, τονίζει ο κ. Θεοτόκης. «Δεν είναι ένα μέτρο που το θέλουμε, αλλά εφόσον υπάρχει να είναι οριζόντια σε όλους», καταλήγει.

Επιστολή για τα πιστοποιητικά από γειτονικές χώρες

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλή Ζαούτη έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σχετικά με το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που κυκλοφορούν από γειτονικές χώρες, όπως τονίζεται.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής

«Από τις πρώτες δύο μέρες της εφαρμογής των νέων μέτρων προστασίας από τον covid-19, διαπιστώνουμε, εκτός από την πτώση του τζίρου σε μεγάλο ποσοστό, ότι τουρίστες από τα τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα ΣΚΟΠΙΑ, οι οποίοι επισκέφτηκαν την πόλη της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο με πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από τη χώρα τους, δεν εμφανίζονται στο ελληνικό σύστημα πιστοποίησης, με αποτέλεσμα να αρνηθούν οι καταστηματάρχες να τους επιτρέψουν την είσοδό τους στα καταστήματα.

Παρακαλούμε όπως μας υποδείξετε τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση, καθώς απ’ ότι έχει ακουστεί, κυκλοφορούν πολλά πλαστά πιστοποιητικά από τις παραπάνω χώρες, όμως σίγουρα δεν είναι όλα. Παρακαλούμε για την άμεση απάντησή σας διότι τη δύσκολη εποχή που διανύουμε δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν πελάτη».

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments