Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα ΙΣΡΑΗΛ: Ο Δέλτα μολύνει και εμβολιασμένους

ΙΣΡΑΗΛ: Ο Δέλτα μολύνει και εμβολιασμένους

2
φωτογραφία από lifo.gr
Ο Ran Balicer, ηγείται μιας ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για την κυβέρνηση του Ισραήλ για θέματα πανδημίας - φωτογραφία από lifo.gr
Dodekanisos

ρεπορτάζ: Πανος Καμουτσής

Σε 70 χώρες το νέο στέλεχος Δέλτα

Η παραλλαγή Delta, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020 και είναι επίσης γνωστή ως B.1.617.2, έχει πλέον εντοπιστεί σε περισσότερες από 70 χώρες. Παγκοσμίως πλέον, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία αναμένουν ότι θα γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος. 

Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του νέου στελέχους πολλοί παρακολουθούν με αγωνία την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η είδηση πως περίπου οι μισοί ενήλικες που μολύνθηκαν από Δέλτα στο Ισραήλ εμβολιάστηκαν πλήρως με Pfizer, κάνει το γύρω του κόσμου προκαλώντας αίσθηση και κοινοποιείται αρκετά στα social media. 

Περίπου οι μισοί ενήλικες που μολύνθηκαν από Δέλτα ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer

Τα προκαταρκτικά ευρήματα των Ισραηλινών αξιωματούχων υγείας υποδεικνύουν ότι περίπου το 90% των νέων λοιμώξεων πιθανότατα προκλήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα. Σύμφωνα με τον Ran Balicer, ο οποίος ηγείται μιας ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για την κυβέρνηση του Ισραήλ, περίπου οι μισοί ενήλικες που μολύνθηκαν από το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα του Covid-19 στο Ισραήλ εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο Pfizer Inc. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, αντιπροσωπεύουν περίπου τους μισούς από αυτούς που έχουν μολυνθεί, είπε.

Επέκταση της εκστρατείας εμβολιασμού σε εφήβους

Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα επέκτεινε την εκστρατεία εμβολιασμού της για να συμπεριλάβει και τους 12 έως 15 ετών μετά από ένα άλμα στις μολύνσεις μεταξύ μαθητών σε μια πόλη στο κεντρικό Ισραήλ. Έκτοτε εξαπλώθηκε γρήγορα γεωγραφικά και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Νέα μέτρα εξετάζει το Ισραήλ

Ο αριθμός των περιπτώσεων στο Ισραήλ είναι σχετικά χαμηλός σε σχέση με τα παγκόσμια πρότυπα. Ωστόσο, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν σε πάνω από 200 την Πέμπτη 23 Ιουνίου από περίπου 10 κρούσματα την ημέρα, που ήταν ο μέσος όρος το προηγούμενο διάστημα. Το Ισραήλ επανεξετάζει τώρα νέα μέτρα περιορισμού, παρά την πρόσφατη απόφαση να ανοίξει την κοινωνία και την οικονομία του μετά από πολλά lockdown πέρυσι.

«Η είσοδος της παραλλαγής Δέλτα έχει αλλάξει τη δυναμική μετάδοσης», δήλωσε ο καθηγητής Balicer, ο οποίος είναι ο επικεφαλής έρευνας στον μεγαλύτερο οργανισμό διαχείρισης υγείας του Ισραήλ, Clalit. 

“Αποτελεσματικό αλλά όχι 100% ανθεκτικό το εμβόλιο της Phizer”

Αυτές οι περιπτώσεις μολύνσεων σε εμβολιασμένους, που ορίζονται ως θετικά αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ που ελήφθησαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου από τους ασθενείς, είναι ευρέως αναμενόμενες, καθώς το εμβόλιο Pfizer είναι πολύ αποτελεσματικό αλλά όχι 100% ανθεκτικό, σύμφωνα με τον κ. Balicer.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας είναι αισιόδοξοι ότι ακόμη και αν εξαπλωθεί η παραλλαγή, στοιχεία από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το εμβόλιο θα αποτρέψει μια μεγάλη αύξηση σε σοβαρές ασθένειες και νοσηλείες που μαστίζουν το σύστημα υγείας της χώρας σε προηγούμενα κρούσματα. Το Ισραήλ έχει καταγράψει μόνο πέντε σοβαρές περιπτώσεις τις τελευταίες 10 ημέρες, δήλωσε ο καθηγητής Balicer, αν και εκτιμά ότι θα προκύψουν περισσότερα σοβαρά περιστατικά. Ο επικεφαλής του Clalit Research Institute σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

Υποχρεωτικές οι μάσκες και πάλι στο Ισραήλ

Εκείνοι που εξαιρούνται από την απαίτηση μάσκας περιλάμβαναν παιδιά κάτω των 7 ετών, άτομα με αναπηρία που τους εμποδίζουν να φορούν μάσκα ή δύο εργαζόμενους που εργάζονται τακτικά μαζί. Η κυβέρνηση είχε ακυρώσει την απαίτηση μάσκας εσωτερικού πριν από 10 ημέρες και έριξε τα περισσότερα άλλα προληπτικά μέτρα αφού διεξήγαγε μία από τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο. Περίπου το 80% των Ισραηλινών ηλικίας 16 ετών και άνω έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και τον Γερμανό συνεργάτη BioNTech SE.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
2 years ago

Θα ήταν χρήσιμο να ξέραμε σε τι ποσοστό τοις εκατό διαφέρει το γονιδίωμα αυτό έναντι του βρετανικού στελέχους. Επίσης, θα άξιζε να μας ενημερώσει ο WHO για το κατά πόσον τεκμαίρεται ή όχι η άποψη ότι η εμφάνιση διαρκώς νέων στελεχών οφείλεται στο ότι ο ιός προσπαθεί να ξεφύγει των εμβολίων εν μέσω μαζικής χορήγησής τους σε πανδημική φάση.

trackback

[…] που έχουν υψηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσβάλουν και ε… οι νέες μεταλλάξεις του ιού. Έτσι φαίνεται πως […]