Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα 22,5 χρόνια φυλακή ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ

22,5 χρόνια φυλακή ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ

0
Πηγή φωτογραφίας: apnews.com
Dodekanisos

Η υπόθεση εκδικάστηκε την Παρασκευή (25/6) με τον Δικαστή Πίτερ Κέιχιλ να εξαντλεί την αυστηρότητά του προς τον Ντέρεκ Σωβέν για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολη.

Οι ένορκοι τον καταδίκασαν ως ένοχο

Τον περασμένο Απρίλιο, οι ένορκοι καταδίκασαν τον Ντέρεκ Σωβέν ως ένοχο για δολοφονία δευτέρου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Σωβέν αντιμετωπίζει επίσης ομοσπονδιακή δίωξη για κατηγορίες παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων του Φλόιντ και ενός 14χρονου αγοριού που συνελήφθη το 2017.

Αιτήθηκαν ποινή φυλάκισης έως και 30 χρόνια

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει φυλάκιση τουλάχιστον 30 ετών, αριθμό διπλάσιο από το ανώτατο όριο που αναγράφεται στις οδηγίες για καταδίκη. Ωστόσο, ο Σωβέν δεν είχε ποινικό μητρώο. Και όπως προβλέπει η πολιτειακή οδηγία για αυτές τις περιπτώσεις, η ποινή για δολοφονία δευτέρου και τρίτου βαθμού ορίζεται στα 12.5 χρόνια.    

Ουσιαστικά ο Σωβέν αναμένεται με καλή διαγωγή να υπηρετήσει 15 χρόνια στην φυλακή. Στη Μινεσότα οι κατάδικοι με καλή συμπεριφορά περνούν τα 2/3 της ποινής τους στη φυλακή και το τελευταίο τρίτο στην εποπτευόμενη απελευθέρωση.

Κάθειρξη 22,5 ετών

Η δικαστική αίθουσα και συγκεκριμένα η ετυμηγορία του δικαστή Πίτερ Κέιχιλ ανέφερε: «Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης για περίοδο 270 μηνών, δηλαδή δέκα περισσότερα χρόνια» από όση είναι η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις από τον ποινικό κώδικα της Μινεσότα, τόνισε ο δικαστής Κέιχιλ. «Η ετυμηγορία μου δεν βασίστηκε στο συναίσθημα ή στη συμπόνια, ούτε στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε ο δικαστής. Τέλος τόνισε πως: «Δεν επιδιώκω να στείλω ένα μήνυμα».

Στο υπόμνημα των 22 σελίδων ο δικαστής Κέιχιλ, αφού έδωσε βάση στα επιχειρήματα της εισαγγελίας εξηγεί τους λόγους της απόφασής του. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Σωβέρ ενήργησε με σκληρότητα και κακοποίησε τη θέση του. Το υπόμνημα δόθηκε στο φως της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας του δικαστηρίου.

Ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ που εκδίκασε την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ. Πηγή φωτογραφίας: new york times

Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, πίσω στον Λευκό Οίκο, ο δημοκρατικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, χαιρέτισε την απόφαση την οποία χαρακτήρισε δίκαιη.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του 45χρονου πρώην αστυνομικού

Στη σύντομη δήλωσή του προς το δικαστήριο, πριν την ανακοίνωση της ποινής, ο Σωβέν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φλόιντ.

«Λόγω των εκκρεμών νομικών ζητημάτων δεν είμαι σε θέση να κάνω μια επίσημη δήλωση σε αυτό το στάδιο αλλά, με λίγα λόγια, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ». «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες πληροφορίες, ελπίζω ενδιαφέρουσες, που θα σας φέρουν τη γαλήνη», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ένοχος μίλησε δημοσίως, δεδομένου ότι δεν είχε καταθέσει ούτε στη δίκη του, τον περασμένο Μάρτιο.

Η οικογένεια του Φλόιντ αιτήθηκε να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ είχε ζητήσει από το δικαστήριο να επιβληθεί στον Σωβέν η «μέγιστη» ποινή, δηλαδή κάθειρξη 40 ετών.

«Τι σκεφτόσασταν όταν γονατίσατε στον λαιμό του αδελφού μου ενώ ξέρατε ότι δεν συνιστούσε απειλή;» ρώτησε τον 45χρονο πρώην αστυνομικό ο αδελφός του Φλόιντ, Τέρενς.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από συγγενείς του Φλόιντ να απευθυνθούν στον δικαστή Πίτερ Κέιχιλ της κομητείας Χένεπιν. Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η επτάχρονη κόρη του θύματος, Τζιάνα «ράγισε» καρδιές: «Τον ζητάω συνέχεια. Μπαμπά μου λείπεις και σ’ αγαπώ».

Πηγή φωτογραφίας: cnn.gr

Ο υιός μου έχει «καλή καρδιά»

Η μητέρα του Ντέρεκ Σωβέν, Carolyn Pawlenty, διαβεβαίωσε ότι ο γιος της έχει «καλή καρδιά». Τα ΜΜΕ, το κοινό και οι εισαγγελείς απεικόνισαν εσφαλμένα τον υιό μου ως επιθετικό, άκαρδο, αδιάφορο και ρατσιστικό», συμπλήρωσε.

«Είναι ένας ήσυχος, έντιμος και αμερόληπτος άνθρωπος. Σκεφτόταν ξανά και ξανά τα γεγονότα», είπε η Caroly Pawlenty. «Είδα το τίμημα που πλήρωσε και δεν νομίζω ότι μία βαριά ποινή θα ήταν καλή για αυτόν», πρόσθεσε.

Η Carolyn Pawlenty μητέρα του Ντέρεκ Σωβέν. Πηγή φωτογραφίας: new york times

Το χρονικό της δολοφονίας

Στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη,ο Ντέρεκ Σωβέν θέλησε να συλλάβει τον Τζορτζ Φλόιντ, τον οποίο θεωρούσε ύποπτο ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων για να αγοράσει τσιγάρα. Με τρεις συναδέλφους του, τον έριξε μπρούμυτα καταγής και γονάτισε πάνω στο λαιμό του.

Ο αστυνομικός συνέχισε να τον πιέζει με το γόνατό του στο λαιμό για σχεδόν δέκα λεπτά, αδιαφορώντας πως ο Τζορτζ Φλόιντ του έλεγε χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Συνέχισε ακόμη και αφού ο Φλόιντ δεν είχε πια σφυγμό.

Η σκηνή βιντεοσκοπήθηκε από ένα νεαρό κορίτσι που ανάρτησε το βίντεο. Ταχύτατα αναμεταδόθηκε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε ποικίλες διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ποινή στους τρεις συναδέλφους του Σωβέν

Οι τρεις άλλοι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη του Φλόιντ, μαζί με τον Σωβέν, απολύθηκαν την επόμενη μέρα. Πρόκειται να υποβληθούν σε δίκη το επόμενο έτος με κατηγορίες για βοήθεια και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, USA today news, Reuters, amna.gr

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments