Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Εμβόλιο για τις μεταλλάξεις του Covid δοκιμάζει η Astrazeneca

Εμβόλιο για τις μεταλλάξεις του Covid δοκιμάζει η Astrazeneca

0
Dodekanisos

Εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για την ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία προσβάλει και πλήρως εμβολιασμένους, οι εταιρίες παραγωγής εμβολίων φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν νέα εμβόλια.

Νέο εμβόλιο που στοχεύει στις μεταλλάξεις του κορωναϊού ετοιμάζει η Astrazeneca. 

Η δοκιμή για το νέο εμβόλιο θα γίνει σε περίπου 2.250 συμμετέχοντες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Πολωνία. Οι άνθρωποι είναι επιλέξιμοι για τη δοκιμή μόνο εάν έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου Covid περισσότερο από τρεις μήνες πριν από τη μελέτη. Τα αρχικά δεδομένα από τη δοκιμή αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα αυτό το έτος και, μόλις είναι διαθέσιμα, θα υποβληθούν στους ρυθμιστικούς φορείς για αξιολόγηση ως ενισχυτικό εμβόλιο επόμενης γενιάς.

Τα τρέχοντα εγκεκριμένα εμβόλια βασίζονται στο στέλεχος SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Wuhan το 2019, αλλά το νέο εμβόλιο αντιγράφει τις δέκα μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης που υπάρχει στο στέλεχος Beta. Οι προκαταρτικές έρευνες, τόσο σε Βρετανία όσο και Ισραήλ που έχουν υψηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσβάλουν και πλήρως εμβολιασμένους οι νέες μεταλλάξεις του ιού. Έτσι, καθώς φαίνεται να επικρατεί μεγάλη αβαιβεότητα ακόμα, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι εταιρίες παραγωγής εμβολίων εξετάζουν και ετοιμάζουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί στο μέλλον.

“Μπορούμε να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που απαιτείται εναλλακτικό εμβόλιο στο μέλλον. “

Ο Sir Menelaos Pangalos, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, BioPharmaceuticals R&D, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παραμένουμε μπροστά σε γενετικά διακριτές παραλλαγές του κοροναϊού. Το AZD2816 πρέπει να βοηθήσει στη διεύρυνση της ανοσοαπόκρισης των ατόμων έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών ανησυχίας. Η έναρξη της δοκιμής Φάσης II / III για το AZD2816 σημαίνει ότι μπορούμε να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που απαιτείται εναλλακτικό εμβόλιο στο μέλλον. “

Ο καθηγητής Sir Andrew J Pollard, επικεφαλής ερευνητής και διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η δοκιμή επαναληπτικών δόσεων υπαρχόντων εμβολίων και νέων παραλλαγών εμβολίων είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να μείνουμε μπροστά από την πανδημία του κοροναϊού, εάν χρειαστεί η χρήση τους. “

Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ανθρώπους

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που συμμετέχει στην έρευνα, χορήγησε το πειραματικό εμβόλιο κατά των μεταλλάξεων σε άτομα για πρώτη φορά στις 27 Ιουνίου 2021. Το νέο εμβόλιο που θα δοκιμάζεται σε ανθρώπους είχε προηγουμένως δοκιμαστεί σε εργαστήριο και σε ποντίκια και οι ερευνητές που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα είπαν: “Το AZD2816 είναι ανοσογόνο μετά από μία εφάπαξ δόση και χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική δόση σε ζώα που εφοδιάστηκαν με το αρχικό εμβόλιο.”

Οι πρώτοι συμμετέχοντες σε μια δοκιμή Φάσης II / III για το νέο εμβόλιο COVID-19 AZD2816 εμβολιάστηκαν σήμερα για να εκτιμήσουν την ασφάλεια και το ποσοστό ανοσίας που θα παρέχει τόσο σε ενήλικες που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί πλήρως όσο και σε μη εμβολιασμένους.

Οι ακαδημαϊκοί που δημιούργησαν το αρχικό εμβόλιο έχουν προσαρμόσει τον σχεδιασμό τους για να στοχεύσουν την παραλλαγή που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, επίσης γνωστή ως B.1.351 ή Βήτα. Αυτή η παραλλαγή που προκαλεί ανησυχίας εμφανίστηκε πέρυσι και εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε χαμηλά επίπεδα. Το στέλεχος Βήτα είναι περισσότερο ανθεκτικό στα εμβόλια από τα αρχικά στελέχη, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Το ενισχυτικό εμβόλιο θα προορίζεται κυρίως για πλήρως εμβολιασμένα άτομα

Το νέο πειραματικό εμβόλιο θα χορηγηθεί σε άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις Astrazeneca (Vaxzevria) ή εμβόλιο mRNA, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία ένεση. Σε μη εμβολιασμένα άτομα, το AZD2816 θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, σε απόσταση τεσσάρων ή δώδεκα εβδομάδων, ή θα δοθεί ως δεύτερη δόση μετά από μια πρώτη δόση Astrazeneca (Vaxzevria) σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αρχικά δεδομένα από τη δοκιμή αναμένεται αργότερα αυτό το έτος.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments