Αρχική Στήλες Απόψεις Έτσι …χαλάμε τους μικρούς ποδοσφαιριστές!

Έτσι …χαλάμε τους μικρούς ποδοσφαιριστές!

0
mpala papoutsia
Dodekanisos

Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που …αλιεύσαμε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο site football-academies.gr. Είναι ένα άρθρο το οποίο υπογράφει ο προπονητής του εφηβικού τμήματος του Πανερυθραϊκού Τάκη Γιαννόπουλου και αναφέρεται στους γονείς που …χαλάνε τα παιδιά τους από πολύ μικρά αλλά και στους παράγοντες των ομάδων που έχουν λάθος νοοτροπία. Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε…
«Προ ημερών, κάνοντας την αγαπημένη μου, αθλητική περιήγηση στο διαδίκτυο, πάτησα «στοπ», σε μια περίεργη φωτό – λεζάντα. Παράγοντας Π.Α.Ε της Σούπερ λίγκα Βορείου Ελλάδος, ποζάρει στα γραφεία της ομάδος, μεταξύ λαβάρων και κυπέλλων, έχοντας δίπλα του ένα μικρό χαμογελαστό παιδί, έτοιμο να υπογράψει την ένταξή του στην παραπάνω ομάδα, συνοδευόμενοι από την παρακάτω λεζάντα : “Στην αγκαλιά του ……. Ο 14άχρονος ταλαντούχος … τάδε!”
Δεν είμαι αντίθετος, με την δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος ή της απόκτησης ενός μικρού από κάποια Π.Α.Ε, είμαι όμως ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ, με την συγκεκριμένη ΜΟΡΦΗ δημοσιοποίησης.
Μέρα παρά μέρα σχεδόν, διαβάζω στα αθλητικά σαιτ, για «ΤΑΛΕΝΤΑ» με … υποσχέσεις, που υπογράφουν σε διάφορες Π.Α.Ε. Υπάρχει κάποιος λόγος, που πρέπει να ΕΚΘΕΤΟΥΝ ένα παιδάκι 14 χρονών, παρουσιάζοντάς το σαν … φτασμένο Σταρ;
Χιλιάδες παιδιά ανήκουν σε Π.Α.Ε ή υπογράφουν σε κάποια Π.Α Ε , ελάχιστα όμως το δημοσιοποιούν, σαν να πήραν το ΝΟΜΠΕΛ!
Πόσο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ πρέπει να είναι ένας γονιός, ο οποίος στην ουσία ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ από τα 14του χρόνια, το παιδί απ΄ το σχολείο και πόσο ΞΕΦΤΙΛΑΣ πρέπει να είναι ένας παράγοντας, ο οποίος καμαρώνει σαν « γύφτικο σκεπάρνι», συμμετέχοντας σε αυτήν την … παρωδία!
Κι΄ επειδή η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, θα σας εξηγήσω τι ακριβώς με κάνει έξαλλο. Όταν εκθέτεις από τα 14 χρόνια του ένα παιδί και του φουσκώνεις το μυαλό, με «φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες» , φωτογραφίσεις, πόζες, χειραψίες και χαμόγελα, απλά … κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος!
Πάρα πολλά παιδιά ανήκουν σε Π.Α. Ε και μάλιστα σε μεγάλες Π.Α.Ε, τα οποία πήγαν με το μπαμπά στα γραφεία, υπόγραψαν, το΄ μαθαν 2 συγγενείς και 5 φίλοι … γεια σας, το κεφάλι κάτω κι αύριο για προπόνηση! Χωρίς φανφάρες, προσγειωμένα κι όμορφα, γιατί συγχρόνως τρέχουν κι άλλα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ πραγματάκια, όπως το ΣΧΟΛΕΙΟ.
Κι εδώ είναι η λεπτομέρεια! Ο … μικρός της πόζας και της φωτογράφισης, δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε ΜΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ, να παρευρεθεί, ούτε στον ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, πόσο μάλλον να ανοίξει βιβλίο, γιατί απλά, έχει έναν ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΠΑΤΕΡΑ, που ο ίδιος από τα 14 βάφτισε τον μικρό … ΡΟΝΑΛΝΤΟ, περιμένοντας στην σειρά για τα … εκατομμύρια, άσχετα εάν στο τέλος πάρει το … μακρύτερο!
Το κακό βέβαια στη περίπτωση αυτή, ξεκινάει από τον … Σκηνοθέτη – Παράγοντα, ο οποίος παρέσυρε την οικογένεια σ΄ αυτήν τη παρωδία. Αυτός ο ΞΕΦΤΙΛΑΣ των 58 άνω περίπου, ο οποίος ενώ μπορεί να έχει γιό ή και εγγόνι στην ηλικία του μικρού, προκειμένου να κάνει το …κομμάτι του, προτιμά να εκθέτει μια ολόκληρη οικογένεια!
Η έταιρη περίπτωση του μικρού, που υπογράφει σε μια Π.Α.Ε, χωρίς φανφάρες κ.λ.π. δεν σημαίνει ότι ο μικρός αυτός την γλίτωσε! Οι υποχρεώσεις δεν αλλάζουν, απλά η ταπεινή συμπεριφορά, τις κάνει ΛΙΓΟ πιο ελεγχόμενες, αλλά στην πορεία, το … κλάμα είναι ίδιο! Ξ Υ Π Ν Η Σ Τ Ε !!! Λίγοι θα καμαρώσουμε τα παιδιά μας, να αγωνίζονται σε ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, οι περισσότεροι, ΘΑ ΠΟΝΕΣΟΥΜΕ και η καλύτερη άμυνα γι΄ αυτό είναι η Μ Ο Ρ Φ Ω Σ Η !
Μην στερείς ρε Πατέρα αυτό το Αγαθό, από το 14άχρονο βλαστάρι σου και μη νομίζεις, ότι η … άλφα – βήτα που έχει μάθει μέχρι το γυμνάσιο, θα του είναι αρκετή σε μια 5 αετία, ώστε να μπορεί να δώσει νόημα σε μια πρόταση!
Σε τι απόγνωση έχουν φτάσει κάποιοι γονείς, ώστε να πιστεύουν ότι υπογράφοντας σε μια Π.Α.Ε, λύθηκε και το πρόβλημα της ζωής τους;
Δεν ξέρω αν είμαι λάθος ή υπερβολικός, για τον χαρακτηρισμό του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και του ΞΕΦΤΙΛΑ αλλά … το χειρότερο είναι, ότι εγώ ένιωσα περισσότερο καραγκιόζης και ξεφτίλας, γιατί είμαι κι΄ εγώ Γονιός, γιατί ήμουν κι΄ εγώ παράγοντας και γιατί είμαι και εν ενεργεία προπονητής και φοβάμαι, μήπως κάνω κάτι στραβά και άθελά μου, σπρώχνω κάποια οικογένεια σε τέτοια κατάντια!
Είμαι σίγουρος ρε … πατέρα, ότι ΤΩΡΑ το βλαστάρι σου, είναι μαθητής του 18, όπως είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ θα σε πειράξει και πολύ, όταν μεθαύριο στην Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, το 18 γίνει 12! Θ΄ αρχίσει όμως να σε πειράζει, όταν θα μείνει στην ίδια τάξη, αλλά μάλλον τότε θα σου απαλύνει τον πόνο, το ότι θα … ψιλοπαίζει στην Κ 17 και θα κρατάς τα όνειρά σου ζωντανά, να΄ σαι σίγουρος όμως, ότι θα σε ΠΟΝΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, όταν δεν καταφέρει να πάρει ούτε το απολυτήριο ΛΥΚΕΙΟΥ και συγχρόνως το πιο ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ για εσένα, ότι το … ΤΑΛΕΝΤΟ του μικρού, ΔΕΝ θα είναι αρκετό για την Κ20 και τότε … θα είναι «αργά για δάκρυα Στέλλα!»!!!
Τότε πατέρα, ΔΕΝ θα φταίει η Π.Α.Ε, που θα σου στείλει τον «Κριστιάνο» 2 ή 3 κατηγορίες πιο κάτω για να «ψηθεί» , όοοοοχι … πατέρα, πήγαινε και κοίτα στον καθρέφτη να δεις ποιος φταίει και ρίχτου μια μούντζα και με τα 2 τα χέρια, γιατί σίγουρα του αξίζει!
Απ΄ την άλλη, ο … Παράγοντας – Παραγωγός – Σκηνοθέτης, της … πολυπόθητης υπογραφής του μικρού, είναι τόσο «βουτηγμένος» μέσα στο ΒΡΩΜΟΣΥΣΤΗΜΑ του ποδοσφαίρου, που σίγουρα δεν έχει καταλάβει, πόσο ΞΕΦΤΙΛΑΣ φαίνεται όταν καμαρώνει, στην χειρότερη φωτογραφία της ζωής του!
Όσο για το μικρό 14άχρονο «ταλέντο» τι να πω! Τι φταίει το παιδί; Το παιδί να παίξει ποδόσφαιρο θέλει! Μήπως είναι από τα λίγα που ανήκουν σε μια Π.Α.Ε ; ή μήπως είναι το μοναδικό παιδί που «κάτι» έχει; ΟΧΙ! Είναι ένα φυσιολογικό παιδί, που δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως ΣΤΑΡ, στην πιο τρυφερή αλλά και πιο επικίνδυνη ηλικία.
Πόσο δύσκολο θα ήταν, μια απλή και τυπική ανακοίνωση, όπως τόσες και τόσες άλλες παρομοίων περιπτώσεων; Μακάρι να βγω λάθος, αλλά πιστεύω ότι αρμενίζουμε ΘΕΟΣΤΡΑΒΑ και αντί σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές, να είμαστε συνετοί, ώριμοι , λογικοί και με ανάλογες επιλογές, απεναντίας προσπαθούμε να κάνουμε την διαφορά, επιλέγοντας λάθος «διαδρομές», που οδηγούν σε απότομους γκρεμούς!
Ίσως αντί για την παραπάνω … φλυαρία μου, θα ήταν πιο συνετό κάτω από τον τίτλο, να έγραφα απλά ένα … αλάνθαστο ρητό που λέει : «ΜΑΛΑΚΙΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΕΥΟΥΣΙ ΤΕΚΝΑ!»

Τάκης Γιαννόπουλος
Προπονητής στο εφηβικό τμήμα της ακαδημίας του Πανερυθραϊκού

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments