Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Ερώτηση Γάκη για τον αθλητισμό

Ερώτηση Γάκη για τον αθλητισμό

0
gakis_dimitris
Dodekanisos

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε γραπτή Ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς: Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού σχετικά με «τις υπερβολικές χρεώσεις μεταφοράς ειδικού αθλητικού εξοπλισμού από τις αεροπορικές εταιρείες AEGEAN AIR και OLYMPIC AIR». Συγκεκριμένα:
«Σύμφωνα με πληροφορίες αθλητικών συλλόγων, σωματείων, ομοσπονδιών αλλά και μεμονωμένων πολιτών οι αεροπορικές εταιρίες «Olympic Air» και «Aegean Air»  χρεώνουν με υπέρογκα τέλη μεταφοράς τον ειδικό αθλητικό εξοπλισμό στις πτήσεις που εκτελούν.

Πράγματι  η χρέωση ανά εξοπλισμό, εξαρτάται από την κατηγορία που συμπεριλαμβάνεται στις τιμολογημένες λίστες των προαναφερομένων αεροπορικών εταιρειών και δεν περιλαμβάνονται στα δωρεάν κιλά. Τα τέλη αυτά κυμαίνονται από 35 ευρώ έως 80 ευρώ και αφορούν σε εξοπλισμό σκοποβολής, τοξοβολίας,  καταδυτικό εξοπλισμό, ποδήλατα, ιστιοσανίδες, είδη ψαρέματος, canoe, snowbike, κλπ, σύμφωνα με τις πρόσθετες οδηγίες  των αεροπορικών εταιρειών.

Επειδή, είναι γνωστό ότι στο νησί της Ρόδου  η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δημιουργήσει αθλητικές υποδομές, ικανές να ανταποκριθούν στη διοργάνωση  διεθνών αθλητικών συναντήσεων όπως η αθλητική διοργάνωση «Island Games», στην οποία περιλαμβάνονται ολυμπιακά αθλήματα, όπως η τοξοβολία, η σκοποβολή, η ποδηλασία, αγώνες στίβου, τριάθλου, ιστιοπλοϊκοί αγώνες, κ.ά.

Επειδή, ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού προωθεί την ανάπτυξη και προβάλει τον αθλητικό τουρισμό στο νησί, για να προσελκύσει διοργανώσεις και προπονητικά «κάμπ» από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Επειδή, μεταξύ των υποδομών συμπεριλαμβάνονται τρία σκοπευτήρια ολυμπιακών προδιαγραφών, ενώ αξιοποιήθηκαν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις και ακόμη έχουν κατασκευασθεί πέντε γήπεδα τένις, στάδιο στίβου διεθνών προδιαγραφών, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν  τμήματα αθλημάτων σε σωματεία τα οποία στηρίζονται από τον Ροδιακό Οργανισμό Αγώνων Νήσων με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη αυτών των αθλημάτων και γενικότερα του αθλητικού τουρισμού.

Επειδή, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ρόδο, τουλάχιστον δυο αγώνες Α’ κατηγορίας και οκτώ Β’ κατηγορίας στα ολυμπιακά αγωνίσματα των αεροβόλων όπλων, των  πήλινων στόχων, της τοξοβολίας, της ποδηλασίας και του γκολφ, στα οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός αθλητών  από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό η δε Εθνική Ομάδα προπονείται στις εγκαταστάσεις των σκοπευτηρίων.

Επειδή, κατά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται στις ίδιες εγκαταστάσεις ενημερωτικές  προβολές και παρουσιάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας, σε αθλητικούς συλλόγους καθώς και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Επειδή, το υψηλό κόστος μεταφοράς δημιουργεί καθεστώς ανισότητας μεταξύ των αθλητών της χώρας, καθιστώντας απαγορευτική την μετακίνησή τους για οικονομικούς λόγους από και προς τις νησιωτικές περιοχές αλλά επιπλέον, αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, στην διάδοση των αθλημάτων και στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού.

Επειδή, το σύνολο των προαναφερομένων δραστηριοτήτων έχει σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και αθλητικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου, το δε επιβαλλόμενο υψηλό κόστος μεταφοράς του αθλητικού εξοπλισμού από τις αεροπορικές εταιρείες, αποτελεί μεταξύ των άλλων ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να παρέμβουν με άμεσες ενέργειες, ώστε να εξαιρεθεί ο ειδικός αθλητικός εξοπλισμός από την ειδική τιμολόγηση των αεροπορικών εταιρειών;

2. Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες και μέτρα ελέγχου του μονοπωλιακού καθεστώτος κοστολόγησης του λεγόμενου «ειδικού εξοπλισμού», που επιβάλλουν οι προαναφερόμενες αεροπορικές εταιρείες, επιβαρύνοντας επιπλέον τα ήδη υψηλά μεταφορικά έξοδα από και προς την νησιωτική Ελλάδα;»

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments