Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών ο Χένρι Κίσινγκερ

0
Dodekanisos

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον Ρίτσαρντ Νίξον, Χένρι Κίσινγκερ. Πρόκειται για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των ΗΠΑ τον 20ο αιώνα. Η συμβουλευτική εταιρεία του, Kissinger Associates ανακοίνωσε τον θάνατό του και επίσημα, αλλά δεν αποκάλυψε την αιτία.

Ο Κίσινγκερ έχει συμβουλέψει δώδεκα προέδρους κατά τη μακρόχρονη καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν, και κέρδισε ένα κοινό βραβείο Νόμπελ για τις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ. Ωστόσο πολλοί τον έχουν κατηγορήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσπάθειές του να προστατεύσει τα εταιρικά συμφέροντα των ΗΠΑ πάση θυσία, με τους αντιπάλους σε όλο τον κόσμο να τον χαρακτηρίζουν εγκληματία πολέμου. Κατηγορήθηκε για την υποστήριξη στον στρατιωτικό δικτάτορα της Ινδονησίας στην εισβολή στο Ανατολικό Τιμόρ, για την εισβολή στην Αγκόλα από το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική ενώ συνεργάστηκε με τη CIA για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Χιλής.

Ο Κίσινγκερ ήταν ακαδημαϊκός του Χάρβαρντ πριν γίνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας όταν ο Νίξον κέρδισε τον Λευκό Οίκο το 1968. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Κίσινγκερ υποστήριξε την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους στην εισβολή του στο Ιράκ. Ο Κίσινγκερ έκλεισε τα 100 τον Μάιο του 2023.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments