Αρχική Ροδίτικα δελτία τύπου Δηλώσεις Κάλλιστου Διακογεωργίου για την 58η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας...

Δηλώσεις Κάλλιστου Διακογεωργίου για την 58η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής

0
Dodekanisos

Την Παρασκευή 11/8/2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της 58ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής. Η εμβληματική έκθεση είναι για άλλη μια χρονιά έτοιμη να υποδεχθεί κόσμο όλων των ηλικιών και από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να τους φέρει κοντά με τοπικά ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα όμορφες χειροτεχνίες και καινοτόμες ιδέες. Ιδιαίτερα εμπλουτισμένη και πολύχρωμη, η έκθεση εντυπωσίασε τους πρώτους επισκέπτες που περιπλανήθηκαν στα περίπτερα και στους πολιτιστικούς χώρους της περιοχής, ενώ πολύ ευχαριστημένοι έμειναν και οι παραγωγοί, οι βιοτέχνες και χειροτέχνες από την λαμπρή και πολύ επιτυχημένη έναρξη. Στα εγκαίνια της έκθεσης βρέθηκε πλήθος κόσμου αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και παραγωγικών φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν στον καθιερωμένο αγιασμό που τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου, κ.κ. Κύριλλο. Ηχηρή ήταν, επίσης και η παρουσία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων για τον τόπο μας και δεσμεύτηκε ότι η περιφέρεια θα συνεχίσει να είναι δίπλα και να στηρίζει την διοργάνωση, τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες της.
Για πάνω από μισό αιώνα, αυτή η έκθεση-θεσμός δεν παύει να μας υπενθυμίζει την σπουδαιότητα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στην χάραξη μιας στρατηγικής που θα συνδυάζει την εξωστρέφεια και την τοπική ανάπτυξη με την μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού. Τα τοπικά προϊόντα που συναντά κανείς περιπλανώμενος στα περίπτερα, πέραν από την εμπορική τους ποιότητα, διαθέτουν και μεγάλη πολιτιστική αξία, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του τοπικού πολιτισμού και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσουν τους καταλύτες για την ανάπτυξη και ανάδειξη του τόπου μας. Μελισσοκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, τοπικά βότανα, θρησκευτικά χειροτεχνήματα καλλιτεχνικές κατασκευές, είναι λίγοι από τους θησαυρούς που θα συναντήσεις κανείς στην έκθεση. Μιλώντας με πολλούς από τους συμμετέχοντες, εντυπωσιάστηκα από τον υψηλό επαγγελματισμό τους, το μεράκι τους, τις πρωτότυπες ιδέες και κυρίως την αγάπη για τον τόπο τους. Με πληροφόρησαν όμως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα ο τομέας της τοπικής αγροτικής ανάπτυξης. Η περιφέρεια έχει δεσμευτεί και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της περιοχής, ο ρόλος των οποίων διαγράφεται θεμέλιος στην συνολικότερη ανάπτυξη του τόπου μας.
Μετά τα τραυματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νησί μας το προηγούμενο διάστημα, η έκθεση της κρεμαστής μοιάζει με μία φωτεινή αχτίδα και δημιουργεί νέους ορίζοντες αισιοδοξίας για όλους μας. Το νησί μας με τα ιδιαίτερα προϊόντα του και τους μαχητικούς ανθρώπους του, θα βρίσκει πάντα τρόπους να ανακάμπτει και να ακτινοβολεί την ομορφιά και τον πολιτισμό του. Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην συγκινητική παρουσία, για άλλη μια φορά του ερυθρού σταυρού στην έκθεση, ο οποίος αδιάλειπτα συνεχίζει να προάγει το εθελοντικό πνεύμα και την αλληλεγγύη, αλλά και στην εταιρεία Aegean globe platinum για την οργάνωση και υλοποίηση της έκθεσης.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments