«Δεν ισχύει το ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν φέρνουν αποτέλεσμα»

0
Dodekanisos

Την άποψη ότι οι Δυτικές κυρώσεις δυσκολεύουν τη Ρωσία αλλά και το ότι ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό της εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, σε μια ανάρτηση στο blog με τίτλο «Όχι, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας».

«Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται τακτικά ότι η ρωσική οικονομία δεν θα υποφέρει πραγματικά από τις δυτικές κυρώσεις και ότι ο χρόνος θα είναι στο πλευρό της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και το μέλλον της χώρας γίνεται πιο ζοφερό κάθε μέρα καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

«Αντιμετωπίζοντας τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει ομόφωνα σε 13 πακέτα κυρώσεων – τη μεγαλύτερη προσπάθεια κυρώσεων που έχει κάνει ποτέ. Αυτές οι κυρώσεις έχουν επίσης συντονιστεί στενά με πολλούς ομοϊδεάτες εταίρους».

«Ωστόσο, ακούμε συχνά τους τελευταίους μήνες ότι αυτές οι πρωτοφανείς κυρώσεις μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα. Αυτές οι φωνές ήταν ιδιαίτερα δυνατές μετά την ανακοίνωση από τις ρωσικές αρχές για αύξηση του ΑΕΠ 3,6% το 2023. Σε μια απολυταρχία όπως η Ρωσία, όπου δεν υπάρχει ελευθερία πληροφόρησης και έλεγχοι και ισορροπίες, πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί με τα επίσημα στοιχεία».

«Τα οικονομικά είναι εξίσου ύποπτα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζαμε σταθερά ότι το αποτέλεσμα των κυρώσεων μας δεν θα ήταν άμεσο και ότι στόχος τους ήταν να αποδυναμώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να υποστηρίξει την πολεμική της προσπάθεια μεσοπρόθεσμα. Και αυτό είναι, στην πραγματικότητα, αυτό που αρχίζει να συμβαίνει», είπε ο Borrell.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments