Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Αξιοπρέπεια, μια κα(η)μένη έννοια…

Αξιοπρέπεια, μια κα(η)μένη έννοια…

0
Dodekanisos

Στην καθημερινή συνδιαλλαγή με τους ανθρώπους, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στα νέα των ειδήσεων, σε ό,τι προβάλλει η τηλεόραση και τα social media ερχόμαστε σε επαφή διαρκώς με συμπεριφορές και χαρακτήρες ανθρώπων. Άλλοι μας ταιριάζουν, άλλοι μας παραξενεύουν, άλλοι μας φοβίζουν. Διαπιστώνουμε πόση εγωπάθεια υπάρχει εκεί έξω, πόση ανάγκη για αυτοπροβολή, πόσο το ατομικό συμφέρον υπερισχύει έναντι άλλων αξιών και πόσο δύσκολα προσπαθούν και αγκομαχούν για να επικρατήσουν η αγάπη, ο αλτρουισμός και η ισορροπία.

Μέσα, λοιπόν, στη «σαπίλα» που μας περιβάλλει υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι, οι εξαιρέσεις, οι οποίοι όντες ονειροπόλοι προσπαθούν να περισώσουν και να μεταδώσουν τις δικές τους αξίες και αρχές στην κοινωνία, η οποία κάθε άλλο παρά δεκτική είναι. Για πολλούς είναι οι «αφελείς που πάνε με το σταυρό στο χέρι», για άλλους «βλήματα» και για ελάχιστους «σωστοί άνθρωποι με φιλότιμο και ήθος». Τώρα το ποιος κρίνει και πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τι γνώμη του είναι άλλο θέμα….

Ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό γνώρισμα, που θεωρώ ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μας και τις σχέσεις μας, είναι η Αξιοπρέπεια. Πολλοί την μπερδεύουν με τον εγωισμό, όμως είναι δυο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Η αξιοπρέπεια αφορά καταρχάς τον σεβασμό προς τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση και στους γύρω μας. Όταν σέβομαι τον εαυτό μου, τον εκτιμώ και τον προστατεύω. Εφόσον έχω μάθει έτσι, αναλόγως φέρομαι και στους συνανθρώπους μου.

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτή η λέξη ούτε πώς εφαρμόζεται στην πράξη. Δεν προσπαθούν να αλλάξουν, δε δοκιμάζουν διαφορετικές συμπεριφορές, δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία αξιολόγησης του εαυτού τους. Συχνά δε ξέρουν ποιοι είναι και τι τους εκφράζει πραγματικά. Λειτουργούν βάσει της μίμησης προτύπων από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο.

Καταλαβαίνω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις άλματα στη συμπεριφορά σου, στις αντιλήψεις σου, στον τρόπο που διαχειρίζεσαι τις προκλήσεις της ζωής. Δεν είναι, όμως, ακατόρθωτο. Και δεν είναι για τους άλλους, αλλά κυρίως για εσένα. Εσύ είσαι υπεύθυνος του εαυτού σου, της ποιότητάς σου ως ανθρώπου, της εκτίμησής σου και της αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Εσύ έχεις τη δύναμη και εσύ μπορείς να είσαι ένας γνήσια αξιοπρεπής άνθρωπος. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να εκτιμάς και αγαπάς με ουσία τους άλλους ανθρώπους και οτιδήποτε καλό υπάρχει γύρω σου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments