“Άσκοπες οι συζητήσεις για την ειρήνη χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας”

0
Dodekanisos

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας είναι άσκοπες, επικαλούμενη το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής στη Σαουδική Αραβία στις 5-6 Αυγούστου.

Περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ παρακολούθησαν τις συνομιλίες στη Τζέντα, καθώς και οι εταίροι της Ρωσίας στο BRICS, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, καθώς και πολλές χώρες που επέλεξαν να παραμείνουν ουδέτερες στην διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες.

H Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα ενημερώθηκε για τις συνομιλίες και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» που πρότειναν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα και η Δύση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Το σχέδιο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από αυτό που το Κίεβο ισχυρίζεται ότι είναι δικό της έδαφος και να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για εγκλήματα πολέμου. Η Ζαχάροβα είπε ότι το σχέδιο ισοδυναμούσε με ένα «περιττό τελεσίγραφο» που θα χρησιμεύσει μόνο στην παράταση της σύγκρουσης. Είπε ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί «ειρηνική διευθέτηση» σε αυτή τη βάση.

Σύμφωνα με την διπλωμάτη, με την προώθηση της φόρμουλας του Ζελένσκι, το Κίεβο και η Δύση προσπαθούν να υποβαθμίσουν άλλες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ενώ επανέλαβε ότι η Μόσχα –σε αντίθεση με το Κίεβο– είναι ανοιχτή σε διπλωματική λύση και έτοιμη να ανταποκριθεί σε «πραγματικά σοβαρές προσφορές».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments