«Άσχημα τα νέα, συμφώνησαν για την ψηφιακή ταυτότητα, αντισταθείτε!»

0
Dodekanisos

Σε προσωρινή συμφωνία για την καθιέρωση της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας» (eid), κατέληξαν πριν από μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η πλειονότητα των κρατών μελών. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο κεντρικό και πλήρως ψηφιακό σύστημα ταυτοποίησης για όλους τους Ευρωπαίους. Συντηρητικοί βουλευτές και ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πάντως, επικαλούμενοι ανησυχίες για πιθανή κατάχρηση μεγάλης κλίμακας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η ΕΕ θα προσφέρει στους πολίτες της τα λεγόμενα «ψηφιακά πορτοφόλια» —σε εθελοντική βάση, αρχικά— τα οποία θα περιέχουν ψηφιακές εκδόσεις των ταυτοτήτων τους, άδειες οδήγησης, διπλώματα, ιατρικά αρχεία και πληροφορίες τραπεζικού λογαριασμού.
Οι επικριτές , ωστόσο, βλέπουν το eID ως το δομικό στοιχείο ενός επερχόμενου «ευρωπαϊκού κράτους ψηφιακής επιτήρησης». Έναν τρόπο για την ΕΕ και οποιαδήποτε κυβέρνηση να κρατάει όλα τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών τους και να παρακολουθεί κάθε τους κίνηση. Όπως λένε, φυσικά, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να σταματήσει στα eID. Ένα άλλο σημαντικό σχέδιο που βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά είναι το « ψηφιακό ευρώ », το μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα της Ευρώπης που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα.

«Αμέσως μετά τη συμφωνία, ο Επίτροπος Μπρετόν είπε: «Τώρα που έχουμε ένα πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, πρέπει να βάλουμε κάτι σε αυτό…» είπε ο συντηρητικός Ολλανδός ευρωβουλευτής Rob Roos (ECR). «Αυτό που εννοούσε είναι το ψηφιακό ευρώ. Δεν είναι ακόμα πολύ αργά, πρόσθεσε ο Ρος, σημειώνοντας ότι η τρέχουσα συμφωνία χρειάζεται ακόμη την έγκριση ολόκληρης της ολομέλειας. Με αρκετή επίγνωση, οι πολίτες θα μπορούσαν να πιέσουν τους εκπροσώπους τους να το καταψηφίσουν. το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να αντισταθούν. «Ο μόνος τρόπος που βλέπω πώς μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό είναι εάν όλοι – μαζικά – απορρίψουμε την Ψηφιακή Ταυτότητα», έγραψε η Ολλανδή συντηρητική Eva Vlaardingerbroek (Έυα Βλάντιγκενμπρουκ) απαντώντας. «Απλώς μην το χρησιμοποιείτε. Μην συμμορφωθείτε».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments