Αρχική Επικαιρότητα Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Ρόδο παρά τις πολλές μικρές εστίες, μάχη...

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Ρόδο παρά τις πολλές μικρές εστίες, μάχη με το χρόνο για να μην αναζωπυρωθεί

0
Dodekanisos

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σήμερα το πρωί γύρω από την κοιλάδα των πεταλούδων. Δεν υπάρχουν μέτωπα αλλά υπάρχουν πολλές μικρές εστίες και οι επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη με την φωτιά ακόμα.

Ρίχνονται ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα 

Οι ελπίδες και οι προσευχές όλων να μην υπάρχει δυνατός πρωινός άνεμος φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν και έτσι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα το πρωί είναι σαφώς βελτιωμένη. Με το πρώτο φως του ήλιου ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα που κάνουν συνεχείς και στοχευμένες ρίψεις νερού για να σβήσουν τις πολλές αλλά μικρές για την ώρα εστίες φωτιάς. 

Ενίσχυση και των επίγειων δυνάμεων

Στη Ρόδο επιχειρούν από χτες οι παρακάτω δυνάμεις:

67 πυροσβέστες
3 ομάδες πεζοπόρου
20 οχήματα
3 ελικόπτερα
2 καναντέρ και το ρωσικό Beriev
 
Ενώ έφτασαν επιπλέον από Πειραιά 48 πυροσβέστες με 12 οχήματα που θα ριχτούν στη μάχη για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.
 

Αισιοδοξία από τις αρχές

 
Την αισιοδοξία του εξέφρασε με ανάρτηση του πριν από λίγο ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος.

Χωρίς ρεύμα πέρασαν όλο το βράδυ σε μερικές περιοχές της Ρόδου

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο μέρος του νησιού όμως υπάρχουν περιοχές που έμειναν χωρίς ρεύμα όλο το βράδι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Προβλήματα και στην υδροδότηση του νησιού

Μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν και στην υδροδότηση του νησιού, που μεταξύ άλλων δυσκόλεψαν και το έργο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούσαν στη περιοχή της κοιλάδας των πεταλούδων. Λόγω της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΡ σταμάτησαν με αποτέλεσμα να μην έχει νερό μεγάλο μέρος του νησιού αλλά και οι πυροσβεστικοί κρουνοί περιμετρικά της κοιλάδας των πεταλούδων. Πάντος μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αποκαταστάθηκε σταδιακά και η υδροδότηση του νησιού αν και σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται προβλήματα χαμηλής πίεσης καθώς έχει υποστεί βλάβη στις υποδομές των δυτικών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Φόβοι για αναζωπύρωση από το μεσημέρι

Τώρα όλοι ελπίζουμε να μην σηκωθούν άνεμοι κατά την διάρκεια της ημέρας καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι μεγάλος δεδομένου του σχετικά μεγάλου αριθμού μικρών εστιών που βρίσκονται διάσπαρτες στο νησί. Έτσι δίνεται μάχη με το χρόνο ώστε να σβήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εστίες φωτιάς μέχρι τις 12 το μεσημέρι οπότε και αναμένεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω της μεγάλης ζέστης αλλά και τις πιθανής αλλαγής ανέμων.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments