Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα «Υπάρχει βελτίωση στην ακτοπλοΐα»!

«Υπάρχει βελτίωση στην ακτοπλοΐα»!

0
Dodekanisos

Παρά τα σημαντικά προβλήματα, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νεκτάριος Σαντορινιός μιλάνε για πρόοδο

Την άποψη ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει βελτίωση στο κομμάτι της Ακτοπλοίας στα νησιά μας, εξέφρασαν κατά την διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, τόσο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.  Βέβαια «αγκάθι» και μάλιστα μεγάλο, εξακολουθεί να αποτελεί ο υπέρογκος δανεισμός των Ναυτιλιάκων εταιρειών από διάφορες τράπεζες με την Πειραιώς να θεωρείται δεδομένο ότι έχει …μεγάλο πονοκέφαλο. Όπως φαίνεται, θα σημειωθούν εξελίξεις που θα είναι δυσμενείς για τη Ναυτιλία στη χώρα μας.

Ειδικά για την ακτοπλοΐα και την απομόνωση των νησιών και με αφορμή δημοσίευμα του Ριζοσπάστη ότι το νοσοκομείο στην Ικαρία δεν είχε πετρέλαιο το χειμώνα, έγινε ο εξής διάλογος:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Θέλω να σας πω ότι δεν έχει καμία σχέση αυτή τη στιγμή, η εικόνα της ακτοπλοΐας – με τη δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια – με εκείνη που είχαμε πριν από τρία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυξήθηκε ο στόλος δηλαδή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και ο στόλος αυξήθηκε και οι γραμμές. Πάρτε αυτή τη στιγμή το Δήμαρχο των Οινουσσών, που έρχεται στο μυαλό μου, ή το Δήμαρχο των Ψαρών να σας το πει. Ή πάρτε την Περιφερειάρχη. Και οι δύο περιφερειάρχες του Αιγαίου θα σας πουν αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση ή όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι κύριε Υπουργέ, αυτό προσπαθώ να σας πω. Να δώσει στοιχεία το Υπουργείο που να λέει αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα λοιπόν θα δώσουμε μία συνέντευξη μετά το Πάσχα και ο κύριος Καλαματιανός, που έχει την ευθύνη του αρμόδιου Συμβουλίου, θα σας πει τι έχουμε κάνει. Για να σταματήσει η εικόνα αυτή που περιγράφετε. Εγώ δε λέω ότι λύθηκαν τα προβλήματα αλλά σε εξαιρετικό βαθμό έχουν βελτιωθεί.

Επιπλέον μετά τις επισκέψεις που κάναμε, σε μικρά νησιά του Αιγαίου κατά προτίμηση, γιατί εκεί είναι και τα περισσότερα προβλήματα, συγκροτούμε αυτή τη στιγμή ένα Συμβούλιο και με το Υπουργείο Μεταφορών για να μπορέσουμε πραγματικά να συντονίσουμε τις αεροπορικές συνδέσεις με τις ακτοπλοϊκές στα νησιά. Είναι και αυτό ένα προϊόν της δουλειάς και της προσπάθειας που κάναμε. Τώρα, και για τα νοσοκομεία να σας πω. Πρώτον, είναι πολύ άδικο να γίνεται η επίθεση αυτή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ξέρετε γιατί; Γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν έχετε πάει στο εξωτερικό. Γιατί κάποιοι έχουν πάει και μπορούν να λένε τι γίνεται στο εξωτερικό. Ξέρετε τι μου είπε η γυναίκα μου που ήταν πέρυσι στην Αγγλία; Πήγε να κάνει τεστ Παπανικολάου και της είπαν το επόμενο θα είναι μετά από 5 χρόνια. Αν το έλεγε κάποιος εδώ σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, θα γράφατε 3 μέρες συνεχώς. Αυτά εδώ δε γίνονται. Τα νοσοκομεία δεν έχουν χρέη αυτή τη στιγμή. Δεν έχουν χρέη. Πάρτε τα νοσοκομεία του Αιγαίου να μας πουν τι χρέη είχαν,  όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση και τι έχουν σήμερα. Και αν έχουν πετρέλαιο. Εγώ θα τηλεφωνήσω στο νοσοκομείο να ρωτήσω γιατί δεν είχαν πετρέλαιο. Γιατί μου κάνει φοβερή εντύπωση. Από εκεί και πέρα λοιπόν, θα δώσω το λόγο στον κύριο Υφυπουργό να σας πει κι αυτός συμπληρωματικά για αυτά τα ζητήματα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Νεκτάριος Σαντορινιός: Όπως είπε και ο Υπουργός, ας ρωτήσουμε σήμερα στην Κάρπαθο αν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με την προσθήκη ενός επιπλέον πλοίου το οποίο έχει απευθείας σύνδεση στον Πειραιά, Ας ρωτήσουμε λοιπόν αν βελτιώθηκε η σύνδεση στην Κάρπαθο. Αν βελτιώθηκε η σύνδεση στις Οινούσσες και τα Ψαρά. Αν βελτιώθηκε η σύνδεση στη Λήμνο. Κοιτάξτε, το να λέμε πράγματα έτσι ότι γενικώς κάτι δεν πάει καλά, μπορούμε να το πούμε, αλλά υπάρχουν στοιχεία. Και τα στοιχεία αυτά θα σας τα δώσουμε. Και μπορείτε, μιας που κάνετε και ναυτιλιακό ρεπορτάζ, μπορείτε να δείτε τις άγονες γραμμές πως ήταν πριν 2 χρόνια και πως είναι σήμερα. Και εκεί πέρα να συγκρίνουμε, να έρθουμε και να συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχουμε δει κύριε Υφυπουργέ. Ένα πλοίο είκοσι λιμάνια. Ρωτήστε τον κόσμο να σας το επιβεβαιώσει.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Και γίνονται και βελτιώσεις. Είχαμε ένα πρόβλημα στις Δυτικές Κυκλάδες. Συζητήσαμε και με τους Δημάρχους. Συζητήσαμε με την Περιφέρεια, συζητήσαμε με τους  Επάρχους,  με τις ακτοπλοϊκές Υπηρεσίες και πάμε να το διορθώσουμε. Υπάρχουν προβλήματα καθημερινά, ασχολούμαστε με το να διορθώνουμε τα ζητήματα.

Επειδή, όμως, θέσατε και τα θέματα υγείας. Για πρώτη φορά, γίνεται πενταπλασιασμός των μορίων αυτών που πηγαίνουν στα απομακρυσμένα νησιά για να αποτελεί ένα κίνητρο βαθμολογικό για αυτούς τους γιατρούς. Δίνονται μόρια περισσότερα για να μπορούν μετά ευκολότερα να προσληφθούν. Δίνονται 400 ευρώ στους αγροτικούς γιατρούς συν τα 450 ευρώ που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα δίνει η Περιφέρεια στους αγροτικούς γιατρούς στις απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά. Ψηφίστηκε πριν μία βδομάδα η υποχρέωση του κράτους στα 5 χρόνια που θα πάει ένας ειδικευμένος γιατρός σε μία άγονη περιοχή, να τον μετακινήσει σε περιοχή της αρεσκείας του,  μετά από 5 χρόνια.

Ταυτόχρονα βοηθάμε, μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μικρά νησιά, στα οποία δεν πηγαίνουν οι γιατροί, τι να κάνουμε. Δεν μπορείς να τους πάρεις και από το αυτί να τους πας. Πηγαίνουμε εκεί πέρα οπλίτες. Και θα σας πω λοιπόν και κάτι το οποίο ανακοινώνω σήμερα. Είχαμε πάει στους Αρκιούς και στην Ψέριμο με τον κύριο Υπουργό. Μας είπαν το εξής απλό: «Δεν έρχεται γιατρός εδώ πέρα». Τι κάναμε; Συνεργασία το Λιμενικό Σώμα με τον Στρατό, στην Ψέριμο θα πηγαίνει από την Κω γιατρός μία φορά τη βδομάδα και στους Αρκιούς γιατρός από την Πάτμο μία φορά τη βδομάδα. Δεν είναι λόγια. Στις 4 του Απρίλη, στις 18 του Απρίλη και στις 25 του Απρίλη θα πάει γιατρός από την Κω στην Ψέριμο. Στις 5 του Απρίλη, στις 21 του Απρίλη και στις 24 του Απρίλη θα πάει γιατρός από την Πάτμο στους Αρκιούς. Αυτό είναι πραγματική αλλαγή για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ουσιαστική αλλαγή για αυτούς τους ανθρώπους. Και να σας πω και το επόμενο. Σε όλα τα νησιά οι εκπαιδευτικοί ήταν εκεί. Ανοίξανε την πρώτη μέρα τα σχολεία, όσο αυτονόητο και αν ακούγεται αυτό. Δεν είχε γίνει ποτέ. Γιατί προέρχομαι από νησιωτική περιοχή και ξέρω τι συμβαίνει εκεί πέρα. Και το τελευταίο. Σήμερα έχουμε  πρόγραμμα τηλεϊατρικής. Επειδή είπατε για τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια το πρόγραμμα τηλεϊατρικής. Έχει ξεκινήσει να δουλεύει. Υπάρχει  εφημερεύον νοσοκομείο το οποίο εφημερεύει για καρδιολογικά περιστατικά, τα ιατρεία των νησιών συνδέονται. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί. Δε λέμε ότι είναι το φοβερό. Και προφανώς εκεί πρέπει να υπάρχει και γιατρός για να λειτουργήσει η τηλεϊατρική. Δεν αφαιρούμε την ύπαρξη γιατρού, δε λέμε ότι θα τα λύσει όλα η τηλεϊατρική. Όμως σήμερα, ένας γιατρός σε ένα απομονωμένο σημείο, έχει τη δυνατότητα να συμβουλευθεί έναν εξειδικευμένο γιατρό, σε ένα νοσοκομείο όπως είναι το Θριάσιο. Αυτά νομίζω ότι είναι σημαντικά. Και αυτά γίνονται και με πολιτική βούληση και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όταν χρειαστεί. Ευχαριστώ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments