Αρχική Στήλες Απόψεις Βελτίωση επιπέδου με “Liverpool Way”

Βελτίωση επιπέδου με “Liverpool Way”

1
xosadas_konors
Dodekanisos
Η διαπίστωση πως από μικρός έχεις “έφεση” στο ποδόσφαιρο κλοτσώντας ότι βρεις μπροστά σου και μάλιστα καλά με “τεχνική’ ,σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου καθώς είναι ότι πιο οργανωμένο μπορεί να σου προσφέρει μια θέση στο όνειρο του να φτάσεις ψηλά και αυτό γιατί η πολιτεία δε φρόντισε να δημιουργήσει αθλητικά κέντρα τέτοια ώστε να μπορεί να γίνει μια σωστή δουλειά από προπονητές αναλόγων προσόντων και όχι με κρητήρια από πολιτικά μέσα και γνωριμίες του χώρου. Η ακαδημίες ποδοσφάιρου κατηγορούνται συνεχώς ως κεδοσκοπικές επιχειρήσεις και κάποιες όντως επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την απόψη αυτή. Όμως είναι ότι χειρότερο να βάζεις τους πάντες και τα πάντα στο ίδιο καζάνι…Υπάρχουν ακαδημίες στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο νησί μας που έχουν ως οδηγό την αγάπη τους για το άθλημα και παράλληλα διαθέτουν την υπομονή και επιμονή να το μεταδόσουν και να το διδάξουν σωστά, έτσι ώστε να κάνουν την καμπύλη της προόδου συνεχώς αυξανόμενη, και να έχουμε εμείς τη χαρά αργότερα σαν νησί και σαν Ροδίτες να λέμε ότι βγάλαμε ταλέντα τα οποία θα καμαρώνουμε σε εθνικές ομάδες. Η ακαδημία που διαθέτει ο κ. Χοσάδας μαζί με τον κ. Κουμνάκη είναι από τις λίγες που έχουμε δει αποτελέσματα. Πρόσφατα παραδείγματα ο νεαρός Γιώργου που αγωνίζεται στις Μικτή Νέων της Δ/νησου αφήνοντας καλές εντυπώσεις στον περιφερειακό προπονητής της Ε.Π.Ο. που παρευρέθηκε στη Ρόδο για το τουρνουά των Μικτών, καθώς και τον νεαρό Λατσό που αγωνίζεται επίσης με τη Μικτή Νέων και πολλοί άλλοι που δε χρειάζεται να αναφέρουμε για να κάνουμε πιο πιστική τη δουλειά που γίνεται στη συγκεκριμένη ακαδημία.
Οι άνθρωποι εκεί έχουν εδώ και καιρό αποδείξει την αγάπη τους για το άθλημα και θεωρούν λειτούργημα να μεταδόσουν στα παιδιά την έννοια του αθλητισμού, γι΄ αυτό και έχουν πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο τους που δεν περιορίζεται μόνο εντός συνόρων. Για να έχεις ενα καλό αποτέλεσμα πρέπει πρώτα να “πεταξεις” από πάνω σου τον εγωισμό , να συνεργάζεσαι με άλλους συλλόγους και δει ιστορικούς από τους οποίους μπορείς να παρεις πράγματα για να βελτιώσεις το προιόν σου ,αυτό που προσφέρεις και αυτό που παράγεις. Η συνεργασία με την ακαδημία της Liverpool είναι μια καινοτομία για τα δεδομένα του νησιού καθώς όλοι γνωρίζουμε πως οι ομάδες του εξωτερικού δεν μονοπωλούν τυχαία το ενδιαφέρον, ούτε είναι τυχαίο πως από αυτές αναδείχτηκαν πολλοί σημερινοί πρωταγωνιστές των γηπέδων.Να θυμιθούμε πως η Λάτσιο σώθηκε από την οικονομική διάλυση πουλώντας το σπλάχνο της, τον Αλεσάντρο Νέστα, Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προτού ανακαλύψει την πολιτική των ακριβών μεταγραφών στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στους… μπέμπηδές της και ένας από αυτούς, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ενώ η Λίβερπουλ παραμένει η… μαμά του Μάικλ Οουεν. Οι σοβαρές ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκές ομάδες δεν σταμάτησαν να δίνουν προσοχή στα φυτώριά τους ούτε όταν χρηματιστήρια, τηλεοράσεις και χορηγοί τούς επέτρεπαν να κάνουν μεταγραφικές τρέλες… Απλά… διαφέρουν στην μεθοδολογία και τις πρακτικές αναζήτησης και ανάδειξης ταλέντων. Ο κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να διαφέρει, αλλά αυτό που είναι παντού όμοιο είναι η ανάγκη να υπάρχουν καλοί δάσκαλοι και μαθητές . Γι’ αυτόν τον λόγο οι προπονητές της Λίβερπουλ εστιάζονται σε τρία σημεία ως αποτέλεσμα μιας αποκρυσταλλωμένης γνώση και όχι απλής θεωρίας . Αυτά είναι :
1.η σωστή εκμάθηση του ποδοσφαίρου
2. η διάπλαση του ήθους και της προσωπικότητας
και 3. η ψυχαγωγία καθώς και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και του υλικού.
Ο Άγγλος head coach John Connors της Ιnternationall Football Academy της Λίβερπουλ είναι ο τρίτος κατά σειρά απεσταλμένος προπονητής της Βρετανικής ομάδας που ταξίδεψε μέχρι το νησί μας για να παρακολουθήσει την πρόοδο των παιδιών, στα πλαίσια της συνεργασίας τους με την τοπική ακαδημία, επισημαίνοντας τους βασικούς κανόνες μιας δουλειάς στηριγμένης στο μεράκι και τονίζοντας τα εξής με τη βοήθεια του κ. Χάρη Σταθακόπουλου ,εκπρόσωπο των ακαδημιών της Λίβερπουλ στην Ελλάδα σε ρόλο διερμηνέα :

“Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και δύο χρόνια και αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί εκτός του ότι είναι μια δουλειά που απολαμβάνω καθώς μου δίνει την δυνατότητα να ταξιδεύω συνέχεια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ταυτόχρονα με γεμίζει ικανοποίηση δημιουργώντας μου το αίσθημα πως κάνω κάτι σημαντικό μεταδίδοντας τον τρόπο και τη φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί η ιστορική ομάδα της Λιβερπουλ η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο κοινό και είναι πολύ χρήσιμο να το επεκτείνει. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με την Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη διάδοση του “Liverpool Way” και φυσικά με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός αυτό αφού με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει το δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει, ενώ παράλληλα εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου ο τρόπος με τον οποίο προπονούμε τα δικά μας παιδιά.Θεωρώ πως στην Λιβερπουλ διαθέτουμε ένα τιμ καλών προπονητών και αυτό εκτός του ότι προσωπικά με κάνει περήφανο,ταυτόχρονα με γεμίζει με περισσότερη διάθεση και ενθουσιασμό να μεταφέρω το τρόπο και τη φιλοσοφία της ομάδος. Τρία είναι τα σημεία στα οποία στηρίζεται η φιλοσοφία της Λιβερπουλ, σε αυτά εστιάζουμε, και αυτά θέλουμε να μεταφέρουμε με σωστό τρόπο. Πρώτων η σωστή εκμάθηση του ποδοσφαίρου, 2ον η διάπλαση του ήθους και της προσωπικότητας και 3ον η ψυχαγωγία καθώς και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και του υλικού. Θέλουμε τα παιδιά και όσοι εμπλέκονται σε όλη αυτή τη διαδικασία να το διασκεδάζουν και να το απολαμβάνουν γιατί θεωρούμε πως αυτό είναι το πιο σημαντικό και μέσα από αυτό τον συνδυασμό δουλειάς και διασκέδασης να φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Σε σχετική ερώτηση για την εικόνα των εγκαταστάσεων που αντίκρισε απάντησε:

Είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τις εγκαταστάσεις γιατί αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης, και περιμένω με ανυπομονησία να προπονήσω τα παιδιά και να συνεργαστώ με τους προπονητές, έτσι ώστε μέσα από μια συνολική προσπάθεια να μεταφέρουμε ΣΩΣΤΑ τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η Λιβερπουλ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μας”.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το πόσο μεγάλη πιθανότητα υπάρχει ένα παιδί να προωθηθεί σε ομάδα της Αγγλίας αν όχι της Λιβερπουλ, ο Κόννορς απάντησε:

“Η Λιβερπουλ διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο scouting σε όλες της χώρες του κόσμου με scouters που παρακολουθούν τα παιδιά. Προτεραιότητα της είναι να δώσει συνέχεια σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και όταν ωριμάσει όλη αυτή η προσπάθεια θα έρθει και η στιγμή της αξιολόγησης , οπότε όπως γίνεται αντιληπτό η πιθανότητες να προωθηθεί κάποιο ταλέντο που πραγματικά αξίζει είναι μεγάλες”.

Και συνέχισε η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση…

– Σε πόσες χώρες δουλεύει το scouting;
“Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση καθώς το δίκτυο επεκτείνεται συνεχώς και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον ακριβή αριθμό. Το σίγουρο πάντως είναι πως η Λιβερπουλ δραστηριοποιείται σε πολλές τις Χώρες του κόσμου όπως Ασία, Ινδονησία, Καναδά ,Αμερική, Ευρώπη, Σκανδιναβία και σκέφτομαστε να επεκταθούμε ακομα πιο μακριά…στην Αφρική”.

– Σε όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το δίκτυο της Λιβερπουλ έχουν προωθηθεί παιδιά από τις διάφορες χώρες που συνεργάζεστε;
Δεν έχει πολλά χρόνια που έχουνε μπει σε λειτουργία όλη η μηχανισμοί του scouting της Λίβερπουλ. Η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ακόμα δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της αξιολόγησης”.

– Πόσο σκληρό είναι το “φίλτρο” που χρησιμοποιεί η Λιβερπουλ για την προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών;
Οι απαιτήσεις που έχουμε είναι πολύ μεγάλες γιατί και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος , οπότε και το “φίλτρο” που χρησιμοποιούμε πολύ σκληρό. Για παράδειγμα σε μια καλή χρονιά μόνο 3 ή 4 παιδιά τα καταφέρνουν”.

– Πόσο εύκολο είναι να μεταδόσεις τον” Liverpool Way” σε παιδιά διαφορετικών χωρών και προφανώς διαφορετικής νοοτροπίας;
“Η δυσκολία έγκειται κυρίως στο κομμάτι της επικοινωνίας και της γλώσσας. Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε , αλλά μέσα από τη συνεργασία με τους προπονητές τς κάθε ακαδημίας ξεπερνιέται”.

Υπάρχει κάποια χώρα στην οποία εντοπίσατε άπλετο ταλέντο;
“Δεν υπάρχει κάποια χώρα που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε σαν χώρα παραγωγής ταλέντων. Σίγουρα ταλέντα υπάρχουν παντού σε όλες τις χώρες του κόσμου, τα οποία πρέπει να δουλευτούν σωστά για να αξιοποιηθούν στο μέλλον”.

Τον επίλογον έδωσε ο κ. Χοσάδας ιδιοκτήτης της Ακαδημίας η οποία συνεργάζεται με την Λιβερπουλ:
“Πρώτα από όλα να ευχαριστήσω των Τζον για την άψογη μέχρι στιγμής συνεργασία που έχουμε και θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία που μου έκαναν εντύπωση από το CUP που έγινε πριν λίγο καιρό στην Αγγλία , από το οποίο τα παιδιά απέκτησαν απίστευτες εμπειρίες και που δεν είχε καμία σχέση με τις προπονήσεις και την προσπάθεια που κάνουμε εδώ. Πέραν λοιπόν αυτού, επειδή είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά δύο προπονήσεις των παιδιών που βρίσκονται στον προθάλαμο για την πρώτη ομάδα της Λίβερπουλ ,μου έκανε φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι τα παιδιά δουλεύουν σκληρά κάτω από συνθήκες πίεσης και έντονων καιρικών συνθηκών όπως καταρρακτώδης βροχής. Από αυτό λοιπόν και μόνο καταλαβαίνετε πως έχουμε τεράστιες διαφορές με τις ομάδες του εξωτερικού οι οποίες πρέπει να λειτουργήσουν ως πρότυπα για μας.

Σοφία Κασιώτη

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mary
mary
12 years ago

poly kalo sofia!!!!! 🙂