Αρχική Videos Τσίπρας: «Η επιβίωση των πολιτών πάνω από εκείνη της κυβέρνησης»

Τσίπρας: «Η επιβίωση των πολιτών πάνω από εκείνη της κυβέρνησης»

0
Dodekanisos

Ολοκληρώθηκε η Ολομέλειας της Βουλής μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα. 

Καταρχάς, να υπενθυμίσουμε πως αφορμή για την σύσταση της Ολομέλειας είχε σταθεί η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πανδημία. Η ομιλία είχε προγραμματιστεί να απαντηθεί την περασμένη Παρασκευή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Ωστόσο είχε αναβληθεί για σήμερα λόγω των προβλημάτων από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αφορούσε τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ εστίαζε και στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην θλιβερή θέση που βρίσκεται η χώρα σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολίτες, την υποστελέχωση του ΕΣΥ που αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο οικονομικού «πνιγμού», τις αποτυχημένες καμπάνιες ενημέρωσης που σκοπό είχαν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τον εξανδραποδισμό των ΜΜΕ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σφύριξαν» τη λήξη της πανδημίας, πετώντας «λευκή πετσέτα».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 400 απώλειες και σήμερα θρηνούμε 15.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας χώρες που ήταν το αρνητικό σε κρούσματα και θανάτους», τονίζοντας ότι «κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας, ένα μικρό χωριό». Συμπέρανε δε ότι το τείχος ανοσίας εγκαταλείπεται ως στόχος από την κυβέρνηση, παραθέτοντας τα στατιστικά δεδομένα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Επ΄ αυτού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για συνειδητή απάθεια. Υποστήριξε ότι παραιτήθηκε (σ.σ. η κυβέρνηση) από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όταν είδε ότι η πανδημία δεν τελειώνει χωρίς σχέδιο και αφού αξιοποίησε κρατικό χρήμα για να «μπουκώσει» προκλητικά ΜΜΕ. «Η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη χωρίς καταναγκαστικά μέτρα και στερήσεις μισθού, εμείς κάτω από 60%. Ένας στους 4 άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στους νέους παραμένουν πολύ χαμηλά τα ποσοστά. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα ήταν εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε gigabytes, αντί να είναι εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές» σχολίασε.

Η «ξηλωμένη dream team» και η επιλογή Πλεύρη

Ο κ. Τσίπρας θύμισε με νόημα την κριτική που έχουν ασκήσει στις κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Κύρτσος. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερη παραδοχή της αποτυχίας ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θυμίζοντας πως στον τελευταίο ανασχηματισμό που «ξηλώθηκε η dream team που κέρδισε δύο φορές τον κορονοϊό». Ο λόγος για τους Π. Αρκουμανέα, Ν. Χαρδαλιά, Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη.

«Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ανασχηματίστηκε. Ο υπουργός Υγείας πήγε στον Τουρισμό. Ενώ ο υφυπουργός ξηλώθηκε» σημείωσε και εξήγησε ότι «αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα».

«Και βάλατε τον κ. Πλεύρη», συνέχισε, «που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες. Αλήθεια, τι απέγινε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Συνεδριάζουν; Τους ρωτάτε; Τώρα τους παραμερίσατε και αυτούς γιατί μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αφού τους απομακρύνατε όλους, ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα που ανακοινώσατε».

Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε την κυβέρνηση ότι απ’ ό,τι φαίνεται εγκαταλείπει τον στόχο για την επίτευξη του τείχους ανοσίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για επιτάχυνση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος προτείνοντας την υιοθέτηση μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής που θα ενσωματώνει επιδημιολογική επιτήρηση, γενναία ενίσχυση του συστήματος δημόσιας Υγείας και στοχευμένη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και επιστημονικά τους όργανα, στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συναναστροφής.

«Δεν σας κάνω αντιπολίτευση, έκκληση σας κάνω…»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν κάνει αντιπολίτευση, αλλά έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει τα κοινωνικά πειράματα που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές 11 εκατ. πολιτών. «Σας καλώ να συνέλθετε για να πάρετε μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών πάνω από την δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση» κατέληξε.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments