Αρχική Αθλητικά νέα Τόκιο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τόκιο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

0
πηγή φωτογραφίας: guardian.com
πηγή φωτογραφίας: guardian.com
Dodekanisos

Τα μέτρα αυξάνουν την πιθανότητα να διεξαχθούν οι Αγώνες στην Ιαπωνία χωρίς θεατές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόκειται να κηρύξει το Τόκιο η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Το μέτρο θα ισχύει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς στην ιαπωνική πρωτεύουσα παρατηρείται μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα, 8 Ιουλίου 2021, από τον πρωθυπουργό, Yoshihide Suga και όλοι περιμένουν με αγωνία για το αν θα διεξαχθούν οι αγώνες με την παρουσία θεατών ή όχι.

Η αύξηση των κρουσμάτων και τα ενδεχόμενα μέτρα απαγόρευσης των θεατών στους αγώνες αποτελούν μια νέα περιπέτεια για τις ήδη επεισοδιακές προετοιμασίες της Ιαπωνίας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Yasutoshi Nishimura, κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Τόκιο θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου, μόλις 11 ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, και θα λήξει στις 22 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Παραολυμπιακών.

Αναπόφευκτη η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές

«Η πολιτική απόφαση, για διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές είναι πλέον αναπόφευκτη», δήλωσε πηγή του κυβερνώντος κόμματος στο Reuters. Η κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλει και ποτοαπαγόρευση στην ιαπωνική πρωτεύουσα, κάτι που εξοργίζει του ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, αλλά και γενικότερα το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών όπως ανέφεραν τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Μάλιστα η εφαρμογή σκληρών μέτρων περιορισμού, λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, λογίζεται ως η κύρια αιτία της ήττας του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας, είχε κακές επιδόσεις στις μητροπολιτικές εκλογές του Τόκιο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το στοίχημα της κυβέρνησης ίσως της κοστίσει στις επερχόμενες εκλογές 

Η επιμονή του Suga, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι η Ιαπωνία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θα είναι σε θέση να διεξάγουν «ασφαλείς» Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη και καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στο Τόκιο έχουν εξοργίσει τους Ιάπωνες ψηφοφόρους μόλις λίγους μήνες από τις γενικές εκλογές.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι χωρητικότητα στους αγώνες θα πρέπει να περιοριστεί στο 50% των σταδίων, ή να επιτρέπεται η είσοδός έως 10.000 ατόμων. Ωστόσο, ο Suga και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Seiko Hashimoto, δήλωσαν ότι η απαγόρευση των θαυμαστών ήταν επίσης μια επιλογή, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων στην πόλη υποδοχής. Οι ιατρικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες ότι η έλλειψη θεατών στους αγώνες θα ήταν η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή. Την ίδια ώρα έντονη είναι και η ανησυχία της ιαπωνικής κοινής γνώμης για την άφιξη δεκάδων χιλιάδων αθλητών, αξιωματούχων και προσωπικού υποστήριξης καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων στη χώρα.

Οι Ιάπωνες χορηγοί ακυρώνουν τα περίπτερα και τις διαφημιστικές εκδηλώσεις

Απογοητευμένοι από τις αποφάσεις «της τελευταίας στιγμής» δηλώνουν περισσότερες από δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Canon, Tokio Marine & Nichido Fire Insurance και Ajinomoto, υπογραμμίζοντας την δύσκολη κατάσταση καθώς έχουν διαθέσει τεράστια χρηματικά ποσά για την προώθηση τους σε αγώνες που πλέον θα γίνουν χωρίς θεατές και εν μέσω αντιδράσεων από τους πολίτες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments